84'
George Ilenikhena
2 - 2
84'

De strijd om de top 6 is nog wat spannender geworden. Door een gelijkspel lieten KAA Gent en Antwerp na om zichzelf wat meer zekerheid te geven. Vooral de Buffalo's en Hein Vanhaezebrouck vloekten luidop: door een vermijdbare penalty en een late tegengoal gooiden ze de zege weg. In het slot kwamen De Sart en Depoitre nog dicht bij een winnende treffer.

KAA Gent - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Ontnuchterend voor Gent, op een diefje voor Antwerp. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd tikte invaller George Ilenikhena de gelijkmaker in doel.

• Man van de match: Uitgerekend Pieter Gerkens leek zijn ex-club bijna de das om te doen. Eerst met een listig balletje achter zijn steunbeen, waar Alderweireld zich helemaal op verkeek. Daarna met een glijdende 2-1-voorsprong die bijna tot aan het einde van de wedstrijd op scorebord stond.

• Opvallend: Gent kan al van 1 oktober 2000 niet meer winnen in de competitie in eigen huis van Antwerp. Al waren ze er deze keer wel heel dicht bij. Na elf wedstrijden is de balans nu 6 gelijke spelen en 5 verloren wedstrijden tegen The Great Old. De Buffalo's moeten dus nog even wachten op die eerste overwinning in nieuwe arena tegen Antwerp, iets voor in de Champions' Play-Offs?

Doldwaas halfuur

Door het puntenverlies van Club Brugge tegen Anderlecht, was het al vooraf duidelijk dat er een gouden zaak op het spel stond.

Beide ploegen beseften dat dit het moment was om een gooi te doen naar de Champions' Play-offs en starten de wedstrijd met gretige ambitie. Alleen was het KAA Gent die dat kon volhouden en Antwerp overklaste.

Op het kwartier tikte Pieter Gerkens een voorzet achter zijn steunbeen door. Toby Alderweireld verkeek zich erop en werkte de bal onhandig in eigen doel. De toon was gezet.

Na een reeks kansen voor beide ploegen, greep Hein Vanhaezebrouck zich plots naar de haren. Kandouss was iets te zelfzeker bij een controle in de 16, hij trapte niet de bal, maar Bataille neer en gaf zo makkelijk een strafschop weg. Niet Janssen, wel Ondrejka trapte (zwak genomen) onder Schmidt door binnen: 1-1.

Enkele minuten later veerde de Gent-coach weer op, dan in positieve zin. Want Gerkens beleefde uitgerekend tegen zijn ex-ploeg een wel heel goeie dag. Hij gleed een voorzet van Brown netjes voorbij Butez in doel. Na een doldwaas halfuur stond het al 2-1.

En er konden nog doelpunten vallen, maar Schmidt redde een gemaakte kopbalgoal van Janssen en De Sart zijn kanonschot strandde op de vuisten van Butez.

Ontnuchtering voor Gent

De rust was een tempobreker voor de wedstrijd, beide ploegen leken hun beste kruit verschoten te hebben in de eerste helft. Het werd potiger en er slopen zware fouten in. Zo mocht Bataille blij zijn dat hij na 5 minuten in de tweede helft nog op het veld mocht blijven staan, na vol doorgaan op Torunarigha, die geblesseerd uitviel.

Even leek de topper te ontsporen, maar beide ploegen kregen hun wagonnetje toch weer op de rails. Vooral dankzij Tissoudali en de invallers.

Tissoudali lijkt stilaan naar zijn oude vorm te groeien. De Sart zette hem een paar keer bijna alleen voor doel, enkel een doelpunt miste nog om zichzelf een extra boost te geven en het heersende Gent de overwinning te schenken.

Want enkel met vers bloed kon Antwerp nog antwoorden. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd tikte George Ilenikhena een voorzet van Udoh in doel, wat leidde tot een ontnuchtering in de KAA Gent Arena.

In het slot en de toegevoegde tijd hoopten Tissoudali, Depoitre, De Sart en de jonge de Vlieger zich alsnog van de eerste competitieoverwinning in 23 jaar in eigen huis tegen Antwerp te verzekeren, maar het bleef bij grote, maar vooral vruchteloze kansen.

Beide ploegen verdelen dus de koek, al was dat niet naar het beeld van de wedstrijd. Gent verdiende meer en toonde zich een stevige concurrent van Antwerp voor PO 1. Antwerp komt op gelijke hoogte met Club Brugge op plaats 3, Gent op gelijke hoogte met Genk op plaats 6. The race is on!

Antwerp: "We mogen blij zijn met dit resultaat, want Gent was beter"

• Pieter Gerkens (KAA Gent): "We hebben de wedstrijd goed onder controle en dan is het zuur dat we die nog uit handen geven. Na de 2-1 zijn we iets te fel naar achteren gaan leunen. In de tweede helft hebben we dat toch goed opgepakt. Alleen jammer dat ik achteraf moet komen vertellen dat we teleurgesteld zijn."

• Toby Alderweireld (Antwerp): "We mogen blij zijn met dit resultaat. Daarin moet je eerlijk zijn. Gent was beter vandaag. We kwamen niet goed in ons spel. Het toont wel dat team karakter heeft en twee keer een achterstand ophaalt."

• Hein Vanhaezebrouck (trainer Gent): "Ik wil de supporters bedanken voor de geweldige sfeer. Ze hebben zich van de eerste tot de laatste minuut achter de ploeg gezet. Genieten. Ook mijn spelers wil ik bedanken voor de inzet. En voor de rest is het hetzelfde plaatje van 2024 afdraaien. The same record."

• Mark van Bommel (trainer Antwerp): "We moeten heel blij zijn met dit punt. Ik vond Gent beter, ook al waren er voor beide ploegen kansen. Gent was feller, wilden echt de duels winnen. Dat gevoel had ik bij ons niet. Je moet blij zijn dat als je 2-1 achter staat, dat je 2-2 maakt."

17:58

EINDE: Gent 2-2 Antwerp

Na een wervelende eerste helft was de voorsprong voor Gent. Eerst via een own goal van Alderweireld, maar Ondrejka kon vanop de stip met een gelukje gelijkmaken. De 2-1 van Gerkens bleef wel tot aan de rust op het scorebord staan.

In een minder genietbare tweede helft leek Gent zeker te zijn van zijn zaak. Gent hield de controle, Antwerp had er de grootste moeite mee. Het waren de invallers die een nieuw tempo in de wedstrijd brachten en uiteindelijk kwam toch de ontnuchtering voor Gent: Geoirge tikte de gelijkmaker in doel. In het slot miste Gent nog een handvol kansen op de overwinning.

90+8' tweede helft
90+5'

Depoitre nét niet

Het is Gent niet gegund: Brown met een nieuwe goede voorzet, Depoitre doet zijn best om erbij te geraken, maar zijn sliding is onvoldoende om de bal in doel te glijden.

90+5'

Pegel De Sart!

Gent wil absoluut winnen. Tissoudali legt terug op De Sart, de kapitein van Gent geeft er een lel tegen die naast doel zoeft.

90+1'

Tissoudali of Depoitre?

Nieuw moment voor Gent: Kandouss drijft de bal goed op en zoekt met zijn teruglegger Depoitre en Tissoudali. Eén van de twee trapt de bal net over doel. Het is moeilijk te zien wie.

89'

Udoh is de beslissende invaller bij Antwerp. Na zijn assist, schoot hij al eens met een halve voorzet/schot op doel. Schmidt pakte. En ook nu is hij weer gevaarlijk nadat hij goed wordt aangespeeld door George. De Vlieger redt zijn ploeg met een uitstekende tackle.

87'

De invallers van Gent brengen een nieuwe schwoeng in de wedstrijd. Depoitre tikt de bal nog net tot bij Tibe De Vlieger. De jongeling van Gent knalt over, al zat er nog iemand van Antwerp tegen ook.

84'
83'

George: 2-2!

Een pijlsnelle Udoh raast zijn flank af en ontvangt op het goede moment de bal. Hij zet voor en aan de tweede paal tikt George de bal bij een slapende Gent-verdediging de bal in doel.

2-2, wat een ontnuchtering in de KAA Gent Arena, die plots heel stil is geworden.

81'

Gevaarlijke Tissoudali

Tissoudali is toch veruit de gevaarlijkste man op het veld. Hij slalomt zich een weg voorbij Alderweireld. Van Den Bosch tikt de bal nog net uit zijn voeten. Tissoudali wil een strafschop, maar krijgt die niet.

76'

Kopbal Kandouss

Gent dwingt een nieuwe hoekschop af. Kandouss springt het hoogst van iedereen en knikt de bal naast doel.

75'

We hebben al heel lang geen kans meer gezien. Heel veel middenveldspel. De Buffalo's houden goed controle. Antwerp vindt maar geen oplossing voor het spel van Gent.

Bert Sterckx op Radio 1
74'

Dan toch nog eens voetbal: nadat Samoise zelf de aanval opzet, komt de bal terug in zijn voeten. Hij levert een schot af, maar dat gaat hoog over.