Jupiler Pro League - speeldag 2 - 06/08/23 - 13:31
45+5'
Kasper Dolberg
45+5'
1 - 0

Anderlecht leeft weer op hoop. Na de valse start bij Union heeft paars-wit zich herpakt met een zege tegen Antwerp. In een gesloten duel zorgde toptransfer Dolberg voor de enige treffer na een penaltyfout van Alderweireld. De Great Old zocht nog naar een gelijkmaker, maar Sardella redde op de lijn én Antwerp zag een treffer van Ekkelenkamp in de slotminuten afgekeurd.

Anderlecht - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Op het einde van de reguliere speeltijd brengt Ekkelenkamp Antwerp alsnog langszij, maar zijn treffer wordt na lang beraad bij de VAR afgekeurd voor nipt buitenspel. Anderlecht houdt stand en pakt zijn eerste driepunter van het seizoen.

• Man van de match: Jan Vertonghen toonde zich een rots in de branding bij Anderlecht. Hij deed defensief zowat alles correct en haalde zo de angel uit mogelijk gevaarlijke situaties. Geen verrassing dus dat zijn naam werd gescandeerd door het Anderlecht-publiek.

• Opvallend: Antwerp zit nu al aan zes wedstrijden zonder zege tegen Anderlecht. Winnen op het veld van de recordkampioen, dat is zelfs al geleden van 15 september 2019.

Dolberg breekt de ban vanaf de penaltystip

De 3-0-overwinning in de galawedstrijd tegen Ajax zorgde voor enthousiasme bij paars-wit, maar het was vorige week ruw ontwaken voor de Anderlecht-supporters door de non-prestatie tegen Union.

Brian Riemer greep in voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen en zette met Sardella, Stroeykens en Leoni drie youngsters in de basis. Bij Antwerp kreeg Muja de voorkeur op Kerk.

Tegen Union kon Anderlecht nauwelijks kansen creëren en dat euvel bleek nog niet verholpen. Ook Antwerp was in hetzelfde bedje ziek. "Geschiedenisloos", zo vatte radiocommentator Peter Vandenbempt een bedroevend eerste halfuur samen.

Het slotkwartier van de eerste helft bracht geen beterschap, maar in de extra tijd was er plots toch opwinding. N'Diaye ging in de zestien gretig onderuit na contact met Alderweireld en de bal ging op de stip. Dolberg liet de kans niet liggen en maakte met een feilloze penalty zijn eerste competitietreffer voor paars-wit.

Ontlading in het Lotto Park na prangend slot

0,00 expected goals voor Antwerp in de eerste helft, dat kon dus alleen maar beter worden na de rust. De bezoekers kregen ook wat meer schwung in hun spel, maar tot uitgespeelde kansen komen bleef bijzonder lastig.

Anderlecht slaagde daar wél in. Rond het uur pakte Dreyer uit met een uitstekend afstandsschot, maar zijn poging strandde op de paal. Vijf minuten later ontsnapte Anderlecht op zijn beurt. Janssen kreeg een uitgelezen kans om van dichtbij de 1-1 binnen te tikken, maar Sardella redde op de lijn.

In de slotfase kreeg Anderlecht het opnieuw benauwd. Dupé kon Ilenikhena met een prima reflex maar net van de gelijkmaker houden. Meteen daarna trof Ekkelenkamp van dichtbij wél raak, maar zijn treffer werd na lang beraad bij de VAR afgekeurd voor bijzonder nipt buitenspel.

Anderlecht, waar nieuwkomers Lonwijk en Vazquez mochten debuteren, overleefde en schudt zo de ontgoochelende start tegen Union van zich af. De ontlading in het Lotto Park was enorm.

Dolberg: "Een beloning voor onze voorbereiding"

• Jelle Bataille (Antwerp): "Op basis van de tweede helft verdienden we veel meer. Het is jammer dat we verliezen met een penalty, voor de rest hebben we geen grote kansen weggegeven. Wij hebben zelf wel enkele goede kansen gecreëerd. Als we het beter uitspelen, dan winnen we hier of spelen we zeker gelijk. Anderlecht stond wel heel sterk, vooral de vier achteraan. Het was moeilijk om ruimte te vinden. We moeten hier geen conclusies uit trekken en voort werken op basis van de tweede helft. De eerste helft moeten we analyseren en verbeteren. Er was iets te weinig creativiteit en grinta, dat was er in de tweede helft wel."

• Gyrano Kerk (Antwerp): "Het was niet onze beste eerste helft en op een lastig moment kregen we die penalty tegen. In de tweede helft moesten we het rechttrekken. Daar hadden we wel genoeg kansen voor, maar de bal viel niet goed. Verdedigend stond het goed bij Anderlecht, maar daar heeft het niet aan gelegen. We hebben in de tweede helft genoeg kansen gecreëerd om de wedstrijd om te draaien."

• Théo Leoni (Anderlecht): "Dit is een zeer belangrijke overwinning, dit doet echt deugd. We wisten dat het vorige week onvoldoende was en dat we vandaag moesten reageren. We zijn goed aan de wedstrijd begonnen, de eerste helft was voor ons. In de tweede helft hebben we afgezien, maar dat was te verwachten tegen zo'n sterke tegenstander. Op het einde was het nog bijzonder moeilijk en kwam het op details aan. Het is normaal dat we toen wat terugzakten, maar we hebben getoond dat we een voorsprong kunnen vasthouden."

• Kasper Dolberg (Anderlecht): "Dit voelt echt heel goed. We hebben een heel goede voorbereiding gehad en deze overwinning voelt als een beloning daarvoor. We moeten nu op deze weg voortgaan. We weten hoe goed we kunnen spelen en dat hebben we in de eerste wedstrijd niet getoond. We wilden vandaag echt wel iets laten zien en dat hebben we gedaan. Ik was heel gelukkig met mijn penalty. Dit is een goed begin."

• Brian Riemer (trainer Anderlecht): "Onze eerste helft was bijna perfect. We hadden controle en prikten net voor de rust. We hielden Antwerp in bedwang, met 0 schoten op doel. De tweede helft kropen we te veel in het defensief. Dat is niet wat ik wilde zien. Al kregen we met Dreyer wel nog kansen om het af te maken. Dan werd het een kwartier zweten, maar we hadden het geluk mee vandaag. Het had evengoed een gelijkspel kunnen zijn."

• Mark van Bommel (trainer Antwerp): "We hebben van onszelf verloren vandaag. We hebben niet goed druk gezet in de eerste helft. Het initiatief lag bij Anderlecht, zonder dat zij echt grote kansen kregen. Die vrije trap met Amuzu en de buitenspelfase is voor mij het kantelpunt. Daarvoor hadden we controle. In de tweede helft deden we het wel fantastisch, maar dan moet je scoren. Anderlecht heeft niet verdiend gewonnen, maar het staat wel 1-0. Ik vond dat we snel en goed van kant wisselden in tweede helft. We waren zo dominant op Anderlecht, dan heb je het enkel aan jezelf te wijten. De penalty? Ja, ik vond het er wel één. Daar moet je niet eens over discussiëren. Ik neem Toby niets kwalijk. Als hij daar de bal heeft, is het gewoon een uitstekend verdedigd."

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 jaar geleden

90+8'

Wat een ontlading in het Lotto Park! Na de gemiste start tegen Union pakt Anderlecht op eigen veld de volle buit tegen landskampioen Antwerp. Een penalty van Dolberg kort voor de rust volstond voor de drie punten.

90+8' tweede helft
90+2'

Geel voor Patris

Balikwisha wordt onderuit gehaald door Patris. Die loopt zo nog tegen een gele kaart aan. We zijn intussen 3 minuten ver in 7 minuten extra tijd. Het blijft spannend.

90+2'
,
90+1'

Buitenspel!

Gejuich bij de Anderlecht-supporters. Ook de VAR beslist dat het buitenspel was van Ekkelenkamp. Het blijft 1-0.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'

Alderweireld kopte een hoge bal door naar Ekkelenkamp, maar het was Patris die de bal als laatste raakte. Ekkelenkamp stond mogelijk nipt buitenspel. Werk aan de winkel voor de VAR.

89'
89'

Afgekeurde goal

Ekkelenkamp brengt Antwerp van dichtbij langszij! De goal wordt meteen afgekeurd voor buitenspel, maar er komt een VAR check.

87'

Ilenikhena dicht bij de gelijkmaker!

Weer een uitstekende kans voor Antwerp. Yusuf haalt de achterlijn en legt prima terug op Ilenikhena, maar Dupé brengt redding op het schot.

84'
83'
83'
83'

Applaus voor Dolberg, debuut Vazquez

Doelpuntenmaker Dolberg wordt onder luid applaus naar de kant gehaald. Na Lonwijk mag ook Vazquez zijn eerste minuten maken voor Anderlecht. Ook Sardella en N'Diaye worden vervangen, Patris en Delcroix mogen de slotfase volmaken.

82'

Dupé gaat goed plat

Dan toch eens een redding van Dupé. Alderweireld probeert het vanuit een scherpe hoek, maar de Franse doelman gaat goed plat.

77'

Dupé plukt een voorzet van Kerk makkelijk uit de lucht. De Anderlecht-doelman is vandaag nog niet op de proef gesteld. Eén keer was hij wel geklopt, maar toen bracht Sardella redding op de lijn.