Ga naar de inhoud
Koffi ontpopt zich tot penaltyheld.

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
45
6
5
0
1
11
4
2
KV Kortrijk
31
6
2
3
1
7
10
3
RWDM
30
6
2
3
1
8
9
4
KAS Eupen
28
6
1
4
1
5
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
7
3
2
0
1
4
1
2
KV Kortrijk
3
3
1
2
0
4
6
3
RWDM
3
3
1
2
0
4
5
4
KAS Eupen
4
3
1
1
1
4
3
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
9
3
3
0
0
7
3
2
KV Kortrijk
4
3
1
1
1
3
4
3
RWDM
4
3
1
1
1
4
4
4
KAS Eupen
0
3
0
3
0
1
5
CharleroiRWDM
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Wesli De Cremer
stadion
Stade du Pays de Charleroi
toeschouwers
5800

Rik De Mil bedankt penaltyheld Koffi voor puntje tegen RWDM in eerste wedstrijd bij Charleroi

 za 6 april 2024 18:01
 1. 17' - Geel - Mickaël Biron
 2. 21' - Geel - Parfait Guiagon
 3. 45+3' - Geel - Abner
 1. 64' - Verv. Oday Dabbagh door Youssouph Badji
 2. 65' - Verv. Adem Zorgane door Marco Ilaimaharitra
 3. 67' - Geel - Pierre Dwomoh
 4. 69' - Verv. Xavier Mercier door Shuto Abe
 5. 69' - Verv. Carlos Alberto door Tayo Adaramola
 6. 76' - Verv. Antoine Bernier door Zan Rogelj
 7. 78' - Geel - Christ Makosso
 8. 79' - Verv. Pierre Dwomoh door Malcolm Ebiowei
 9. 79' - Verv. Ilay Camara door Pathe Mboup
 10. 90+1' - Verv. Abner door Frederic Soelle Soelle
 11. 90+2' - Verv. Jeremy Petris door Nikola Štulic
 12. 90+2' - Verv. Daan Heymans door Youssuf Sylla
Jupiler Pro League - speeldag 1 - 06/04/24 - 16:00

Debuterende coaches Rik De Mil en Yannick Ferrera hebben de Relegation Play-offs afgetrapt met een brilscore. Vooral Charleroi mag tevreden zijn met dat punt, want het kwam goed weg wanneer Koffi een penalty uit doel ranselde van Biron. De thuisploeg kan zo wel Eupen of Kortrijk zien naderen, ook RWDM schiet weinig op met het resultaat. "We gaan nog zware weken tegemoet", beseft De Mil.

Charleroi - RWDM kort samengevat:

 • Sleutelmoment: Rond het uur krijgt Biron twee uitgelezen kansen om RWDM een gouden start in de degradatie-play-offs te bezorgen, maar hij faalt twee keer. Eerst vanaf de stip, even later van dichtbij voor een lege goal.
 
 • Man van de Match: Hervé Koffi liet zich voor de rust bijna vangen door te ver uit zijn doel te komen. In de tweede helft toonde de Burkinees wel zijn waarde voor Charleroi door de strafschop van Biron te pakken.
 
 • Opvallend: Scoren is een reuzengroot probleem voor Charleroi, dat is al een poosje geen geheim meer. Ook onder De Mil is dat zo. Voor het eerst sinds december, na een reeks van dertien matchen, kreeg RWDM géén doelpunt tegen.

Biron laat het twee keer liggen voor RWDM

Een nieuwe coach in beide kampen, en allebei legden ze in hun eerste match eigen accenten. Bij Charleroi hield De Mil Ilaimaharitra aan de kant voor Zorgane, die meteen de aanvoerdersband kreeg. Ferrera verraste nog meer door van doelman te wisselen. Hubert kreeg bij RWDM de voorkeur op Defourny.

 

Het waren de bezoekers die het best begonnen, met al in de eerste minuut een offensiefje. De grootste kans voor de rust kwam er op de counter. Mercier zette een dubbelpass op en kapte zich langs de te ver uitgekomen Koffi, maar kon dan niet genoeg kracht zetten om af te werken.

 

Aan de overkant had Bernier niet veel kracht nodig om te koppen, maar hij had pech en vond de paal op zijn weg. Door enkele onderbrekingen verdween daarna het ritme volledig uit de wedstrijd. Een kansloos afstandsschot van Dari illustreerde de onmacht van beide ploegen.

 

In de toegevoegde tijd was er dan plots een duivelse dribbel van Carlos Alberto. Op de achterlijn mikte hij zijn poging tegen Koffi, terwijl hij eigenlijk had moeten afleggen. Guiagon schoot even later onbesuisd naast voor Charleroi.

 

Na de rust eisten de Zebra's het vaakst de bal op, maar ze deden er zelden of nooit iets gevaarlijks mee. Het was integendeel RWDM dat het dichtst bij een goal kwam. Na een foutje van Heymans mocht Biron een strafschop nemen, maar de spits deed dat met te weinig overtuiging.

 

Enkele minuten later leek die misser hem nog parten te spelen. Vanaf een halve meter en met een gapend doel voor zich slaagde Biron er nog in om te missen. De rest van de wedstrijd werd vooral gevuld door Charleroi-spelers die in en rond de zestien meter van RWDM de hete aardappel naar een ploegmaat doorschoven.

Heymans: "Moeten efficiënter worden"

 • Daan Heymans en Charleroi kenden een stroeve start van de play-offs. "Misschien moesten we er nog inkomen na twee weken stil te liggen. Het was wennen, maar bij momenten hebben we laten zien wat de nieuwe coach verwacht van ons. Er zaten goeie dingen in waar we op verder kunnen bouwen. We moeten het gewoon beter uitspelen en efficiënter worden."
 
 • Bij RWDM had Xavier Mercier op meer gehoopt. "We zijn teleurgesteld. Als je ziet hoe de wedstrijd verloopt, hadden we meer verdiend. Maar goed, we pakken een clean sheet en toonden al betere dingen dan in het verleden. Dat is goed voor het vervolg. De nieuwe coach geeft ons ook vertrouwen, en dat doet ons wel hopen."

De Mil: "We gaan nog zware weken tegemoet"

Met Charleroi is Rik De Mil in een uitdagende werkomgeving terechtgekomen. Na de 0-0 tegen RWDM werd zijn team meteen op de korrel genomen door de aanhang.


"Begrijpelijk", vindt de coach. "Net als in Brugge zijn de supporters hier veeleisend. Of ongerust, zoals in Westerlo."


"Als we uit deze situatie geraken, ben ik overtuigd dat we de supporters weer aan onze kant krijgen. Zeker met de ambities die de club koestert."

 

In eerste instantie moet De Mil de ploeg in de hoogste afdeling houden. "Op 12 dagen hebben we al veel veranderd", verzekert de nieuwe coach.

 

"De spelers hebben hard gewerkt. Jammer dat we onszelf niet hebben kunnen belonen tegen RWDM."


"We gaan nog zware weken tegemoet", weet de Mil.

Gerelateerd:

Meer reacties na de match:

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+7'

Einde!

Charleroi en RWDM hebben in de opener van de degradatie-play-offs niet kunnen scoren. Biron liet het voor de bezoekers na de rust liggen vanaf de stip én voor een leeg doel.

90+3'

Als het hier op Mambourg bij 0-0 blijft, kan de winnaar van Eupen-Kortrijk morgen een zaakje doen.

90+2'
90+2'
90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'

Dari zet door en trekt met zevenmijlslaarzen op strooptocht. Hij kijkt op en ziet enkel Badji die mee opgeschoven is. Charleroi stelt zich tevreden met een gelijkspel.

87'

Gebrek aan zelfvertrouwen?

Bij Charleroi schuiven ze de hete aardappel telkens door, tot er balverlies geleden wordt. Niemand durft de trekker over te halen.

86'

Je voelt aan beide kanten toch een zeker tegenzin en angst om echt voluit te gaan. Of kunnen Charleroi en RWDM echt niet beter?

83'

Rogelj geeft de bal lekker mee met Petris, maar die krijgt zijn voorzet dan weer niet voorbij Hubert. Het is allemaal te weinig.

81'
81'

Voor RWDM is één punt gewoon te weinig.

Eddy Botteldoorne op Sporza Radio
79'

Mboup en Ebiowei vallen in bij RWDM. Ferrera durft iets aanvallender te wisselen dan De Mil, lijkt ons hieruit.

76'