Jupiler Pro League - speeldag 33 - 16/04/23 - 18:31
    Arbnor Muja
    70'
    Arbnor Muja
    1 - 0

Antwerp heeft zijn 21e competitiezege van het seizoen geboekt. Al werd het geen eenvoudige overwinning tegen KV Kortrijk. Pas in minuut 70 was het eindelijk raak voor The Great Old. Muja zorgde voor een zege met het kleinste verschil.

Antwerp - KV Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde, wanneer de tijd stilaan begint te dringen voor Antwerp, bevrijdt Arbnor Muja de thuissupporters van de spanning. Met een knappe plaatsbal geeft hij Vandenberghe het nakijken. Genoeg voor drie belangrijke punten.

• Man van de match: Punten hield Kortrijk niet over aan zijn topprestatie, maar Tsuyoshi Watanabe stak er vandaag wel met kop en schouders bovenuit. De Japanse verdediger keerde in de eerste helft tot twee keer toe een schot van Ritchie De Laet van de lijn en hield ook Gyrano Kerk van een gemaakte goal.

• Opvallend: Clean sheet nummer 18 voor Jean Butez, dat kan tellen. Geen enkele club in 1A kon dit seizoen vaker de nul houden dan Antwerp. AA Gent komt het dichtst in de buurt met 13 clean sheets.

Kwelduivel Watanabe drijft Antwerp tot wanhoop

Niks meer te winnen of te verliezen voor Kortrijk en dus koos Bernd Storck voor een B-ploeg. Antwerp kwam wel op volle kracht aan de aftrap, maar had het aanvankelijk toch knap lastig om Kortrijk uit verband te spelen.

Gaandeweg nam Antwerp het heft wel in handen, maar de thuisploeg beet zijn tanden stuk op één man: Tsuyoshi Watanabe. Halfweg de eerste helft was Vandenberghe geklopt op een schot van De Laet, maar Watanabe kon de bal samen met Wasinski nog net voor de lijn keren.

De Japanse verdediger bleef de honneurs waarnemen als KVK-doelman. Wéér was Vandenberghe geklopt op een schot van De Laet, wéér bracht Watanabe op de doellijn redding voor Kortrijk. Op het halfuur gaf Watanabe het stokje even door aan Vandenberghe. Met een knappe reflex pareerde die een knal van Muja.

Kort voor de rust kwam Antwerp opnieuw dicht bij de 1-0. Na een heerlijke pass van Stengs kapte Kerk Atemona knap uit, maar zijn schot werd nog op de valreep afgeblokt. U raadt het al, Watanabe lag opnieuw in de weg.

Muja zorgt voor de verlossing

Antwerp bleef ook na de rust naarstig op zoek gaan naar die verlossende treffer, maar telkens liep er wel iets mis. Stengs rondde een knappe dribbel in de zestien af met een slechte aflegger, Vandenberghe graaide de bal net voor de neus van Kerk weg en Balikwisha mikte van dichtbij wild over.

Een klasseflits van Muja maakte uiteindelijk toch het verschil voor the Great Old. Met een fraaie plaatsbal vanaf het halve maantje liet hij Vandenberghe kansloos achter.

Meer kwam er niet van Antwerp, meer was ook niet nodig om Kortrijk in bedwang te houden. Antwerp doet wat het moet doen in de titelstrijd en blijft in het spoor van Racing Genk en Union.

Van Bommel: "Veel vroeger moeten afmaken"

• Mark van Bommel (Antwerp): "We hadden het veel vroeger moeten afmaken, daardoor bleef het lang een wedstrijd. Het golfde soms op en neer en dat wilden we in principe niet, maar Kortrijk is ook geen slechte ploeg. Het is verbazingwekkend dat zij zo laag staan. We hadden de wedstrijd wel onder controle, Butez hield weer de nul, dit is een dik verdiende overwinning. We creëren heel veel kansen, alleen zijn we niet in staat om een wedstrijd vroeger te beslissen. Maar we blijven geduldig en uiteindelijk valt die goal wel."

• Jelle Bataille (Antwerp): "Dit is een verdiende overwinning. De laatste weken is het wat moeilijk om te scoren. In de eerste helft hadden we 3 à 4 grote kansen en in de tweede helft beloonden we onszelf met een goal. We hadden overwicht en kwamen niet in de problemen, al is er dan natuurlijk altijd gevaar voor een counter. Maar het stond goed achteraan, we hebben het volwassen uitgespeeld. Hopelijk kunnen we volgende week nog wat dichter komen of toch zeker dit behouden. Dat zou de ideale start zijn voor de play-offs en dan kunnen we tonen dat we mee kunnen doen voor de titel."

• Bernd Storck (trainer KV Kortrijk): "We hebben een goede wedstrijd gespeeld, voor het eerst in deze opstelling en met een andere tactiek. Ik ben tevreden over onze prestatie tegen deze sterke ploeg. Mijn jongens hebben ervoor gevochten. Antwerp heeft een ijzersterke verdediging, daarom staan ze ook derde. Het was moeilijk voor onze spits, maar verdedigend stond het bij ons ook goed. Het is een beetje jammer dat we dan verliezen door zo'n knap schot, maar de overwinning is verdiend voor Antwerp."

90+4'

Het ging niet zonder slag of stoot, maar Antwerp mag wel drie punten bijschrijven. De thuisploeg beet in de eerste helft zijn tanden stuk op kwelduivel Watanabe en raakte na de rust een pak moeilijker aan kansen. Een knappe plaatsbal van Muja zorgde voor de verlossing.

90+3'

Muja haalt de angel uit de corner van Kortrijk, maar niet zonder een nieuwe hoekschop toe te staan. Ook die komt Antwerp zonder kleerscheuren door.

90+2'

Selemani dwingt in de extra tijd nog een hoekschop af voor Kortrijk. Toch nog even alle hens aan dek bij Antwerp.

90+1'

Antwerp had eigenlijk meer kansen in de eerste helft. Er liep altijd wel wat mis in de tweede helft. Tot Muja in de 70e minuut de bal heerlijk binnen knalde.

Tom Boudeweel op Radio 1
    90+1'

87'

Staande ovatie voor Janssen

Applaus voor Janssen, een staande ovatie zelfs. Scoren deed hij niet, maar de Nederlander toonde zich wel opnieuw een bijzonder belangrijke pion. Hij wordt vervangen door Scott.

83'

Status quo

De voorsprong blijft krap voor Antwerp, maar Kortrijk slaagt er niet in om de thuisploeg nerveus te krijgen. Voorlopig ziet het ernaar uit dat we een status quo krijgen in de top drie, want ook Union is thuis tegen Seraing op weg naar winst.

79'
    79'
    78'

Mehssatou mag de slotfase volmaken bij Kortrijk, terwijl Dyhr mag debuteren. Voor Sych en Regali zit de 33e speeldag erop.

78'
    77'
    75'

Antwerp wil de marge zo snel mogelijk vergroten. Janssen kan van dichtbij koppen, maar kan de bal niet laag houden.

72'
    70'

Muja breekt de ban

Het heeft zijn tijd geduurd, maar daar is dan toch de verlossing voor Antwerp! Muja pakt vanaf het halve maantje uit met een knappe plaatsbal, Vandenberghe blijft kansloos achter.