Antwerp wordt slachtoffer van bijzonder kostbare hold-up door Charleroi

  1. 36' - Geel - Hervé Koffi
  2. 15' - Doelpunt - Youssouph Badji (0 - 1)
  1. 86' - Verv. Marco Ilaimaharitra door Valentine Ozornwafor
  2. 85' - Verv. Arbnor Muja door Christopher Scott
  3. 85' - Verv. Youssouph Badji door Daan Heymans
  4. 80' - Verv. Mandela Keita door Alhassan Yusuf
  5. 75' - Verv. Jackson Tchatchoua door Josué Doké
  6. 63' - Verv. Amirhossein Hosseinzadeh door Mehdi Boukamir
  7. 60' - Geel 2 - Damien Marcq
  8. 55' - Geel - Jackson Tchatchoua
  9. 54' - Geel - Damien Marcq
  15'goalYoussouph Badji0 - 1

  Een gouden kans is uitgedraaid in een bijzonder zure nederlaag voor Antwerp. In plaats van te profiteren van het puntenverlies van Genk (en Club Brugge), verloor Antwerp tegen een tienkoppig Charleroi. Antwerp blijft zo op 8 punten hangen van Genk.

  Antwerp - Sporting Charleroi in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na amper een kwartier is het bij de eerste kans meteen raak voor Charleroi. Op aangeven van Zorgane buffelt Badji de bal onhoudbaar voorbij Butez. Een dodelijke treffer voor Antwerp, ook al kijkt Butez in de rest van de wedstrijd werkloos toe.

  • Man van de match: Een gebrek aan efficiëntie en de afwezigheid van de geblesseerde Vincent Janssen speelden Antwerp parten, maar The Great Old botste ook op een uitstekende Hervé Koffi. Hij hield zowel Ekkelenkamp als Kerk van de gelijkmaker.

  • Opvallend: Na negen wedstrijden zonder nederlaag weet Antwerp weer wat verliezen is. De vorige nederlaag was al twee maanden geleden, op bezoek bij Union. Op eigen veld had Antwerp zelfs niet meer verloren sinds 23 oktober, tegen Racing Genk.

  • Bisnummer: Charleroi is dit seizoen de boeman van Antwerp. Het won in de heenronde al met 1-0 in het Stade du Pays de Charleroi en pakt nu ook met het kleinste verschil de volle buit in het Bosuilstadion. 

  Efficiënt Charleroi zet Antwerp een hak

  De opdracht was glashelder voor Antwerp: doorgaan op het elan en tot op vijf punten naderen van leider Racing Genk. Een vroege penalty kan dan helpen, maar ondanks ongelukkig hands van Tchatchoua na mistasten van Koffi kreeg de thuisploeg die niet.

  Na een kwartier werd de opdracht plots een pak moeilijker voor The Great Old, dat zonder geblesseerden Alderweireld en Janssen speelde. Charleroi legde een knappe aanval op de mat, Zorgane schilderde de bal op het hoofd van Badji en die verzilverde de eerste kans voor de bezoekers met een rake kopbal.

  Pas op het halfuur leek Antwerp bekomen van de schrik. Balikwisha krulde een plaatsbal nipt naast en op zijn aangeven besloot Ekkelenkamp van dichtbij op Koffi. De Nederlander bood Muja op zijn beurt een reuzenkans op de gelijkmaker aan, maar de Kosovaar mikte in één tijd naast.

  Ook uitsluiting Marcq deert Charleroi niet

  Ook in de tweede helft liet de afwezigheid van Janssen zich voelen bij Antwerp. Kerk kreeg op een corner een grote kans cadeau, maar zijn volley ging wild over. Een beloftevol schot van Balikwisha werd dan weer op de valreep afgeblokt door Marcq.

  Diezelfde Marcq mocht op het uur afdruipen na twee gele kaarten in vijf minuten. Ondanks aanhoudende druk van Antwerp, met Muja als drijvende kracht, hield Charleroi ook met z'n tienen stand. 

  Twintig minuten voor het einde leken de bezoekers toch te kraken toen Kerk oog in oog met Koffi kwam, maar de Nederlander kreeg de bal niet voorbij de doelman. Ook Balikwisha slaagde daar niet in. Antwerp mist zo de kans om te naderen op leider Racing Genk, Charleroi doet een uitstekende zaak in de strijd voor de Europe Play-offs.

  Van Bommel: "VAR-moment roept veel discussie op"

  • Mark van Bommel (trainer Antwerp): "We hebben het vandaag gewoon goed gedaan, op één moment na. Als je ziet hoeveel kansen wij creëren, dan win je deze wedstrijd normaal gezien. Maar als je zelf niet scoort, dan win je niet. In de eerste helft was er dat VAR-moment dat veel discussie oproept. Als de VAR je naar de kant roept, dan is er volgens de spelregels een grove fout van de scheidsrechter. Het gaat om de interpretatie van de VAR. Dat is met buitenspel en met overtredingen. Jij vindt het een penalty en de scheidsrechter niet. Iemand op de tribune vindt het een penalty en iemand voor tv niet. Die discussie is er altijd. Alleen, als de VAR je naar de kant roept, dan betekent dat dat de scheidsrechter een grote fout gemaakt heeft. Dan ga je de beelden bekijken en besluit hij dat dat niet zo is. Daarom is er ook altijd discussie." 

  • Felice Mazzu (trainer Charleroi): "We hebben niet veel gecreëerd, maar we hebben wel goed verdedigd. We hebben maar één keer gescoord, maar wel ook de nul gehouden. De mentaliteit was uitstekend toen we nog met elf stonden en buitengewoon toen we met tien vielen. Ik kan mijn ploeg alleen maar feliciteren. Ik onthoud de drie punten, onze mentaliteit. Ze hebben er echt voor gevochten. Zo afzien en dan toch winnen, dat is ook iets magnifieks. Dit is een overwinning voor onze supporters en voor het bestuur, die het moeilijk gehad hebben in het eerste deel van het seizoen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. Pijnlijk puntenverlies voor Antwerp. Na negen wedstrijden zonder nederlaag gaat The Great Old op eigen veld onderuit tegen Charleroi. Een vroege goal van Badji volstond voor de bezoekers, die het laatste halfuur ook met z'n tienen standhielden. Charleroi doet zo een uitstekende zaak in de strijd voor de Europe Play-offs. .
  3. tweede helft, minuut 94. Butez rukt mee naar voren op een hoekschop voor Antwerp, maar ook die levert niks meer op voor de thuisploeg. .
  4. tweede helft, minuut 93. De Laet gaat plots liggen in de zestien. De Antwerp-aanhang schreeuwt om een strafschop, maar veel leek er niet aan de hand. Verboomen laat doorspelen. .
  5. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 92.
  6. tweede helft, minuut 91. Balikwisha gooit de bal nog eens voor doel, maar Koffi plukt zijn voorzet uit de lucht. De Charleroi-doelman is samen met Badji de matchwinnaar voor de bezoekers. .
  7. tweede helft, minuut 90. 5 minuten extra. Antwerp komt steeds dichter bij een eerste nederlaag in 10 wedstrijden. The Great Old krijgt nog 5 minuten om een punt te redden. .
  8. tweede helft, minuut 89. Koffi verkijkt zich op een hoge bal en geeft zo nog een hoekschop weg. Een nieuwe mogelijkheid voor de thuisploeg, maar de corner van Ekkelenkamp mist kwaliteit. .
  9. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Charleroi, Valentine Ozornwafor erin, Marco Ilaimaharitra eruit
  10. tweede helft, minuut 86. Balikwisha mikt naast. Balikwisha zet het gebrek aan efficiëntie bij Antwerp nog eens in de verf. Hij kapt naar zijn rechter, maar mikt vervolgens naast de verste paal. .
  11. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Antwerp, Christopher Scott erin, Arbnor Muja eruit
  12. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Charleroi, Daan Heymans erin, Youssouph Badji eruit
  13. tweede helft, minuut 84. Ook Scott wordt nog in de strijd gedropt bij Antwerp. Hij vervangt de moegestreden Muja. Bij Charleroi worden Badji en Ilaimaharitra naar de kant gehaald. .
  14. tweede helft, minuut 81. Van Bommel dropt Yusuf in de ploeg voor Keita en De Laet wordt zowaar in de spits gezet. Lukt het op deze manier dan toch nog voor Antwerp in de slotfase? .
  15. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Antwerp, Alhassan Yusuf erin, Mandela Keita eruit
  16. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Charleroi, Josué Doké erin, Jackson Tchatchoua eruit
  17. tweede helft, minuut 75. Slotkwartier. De tijd begint te dringen voor Antwerp. Nog een kwartier reguliere speeltijd. Voorlopig kan de thuisploeg het numerieke overwicht niet verzilveren. .
  18. tweede helft, minuut 74. Tchatchoua wordt naar de kant gehaald bij Charleroi. Hij wordt vervangen door de jonge Doké. .
  19. tweede helft, minuut 73. Spel op de wagen. Even een opstootje tussen Koffi en Kerk, die de doelman onnodig een duw geeft. Koffi laat zich vervolgens ook niet onbetuigd. Verboomen blust het brandje zonder kaarten voor de spelers, Antwerp-coach Van Bommel krijgt wel geel. .