2. 59' - Doelpunt strafschop - Lior Refaelov (2 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 31 - 13/03/22 - 13:30
59'
Lior Refaelov
59'
2 - 1

Anderlecht heeft een stevige hand uitgestoken naar een ticket voor de Champions' play-offs. Het versloeg thuis verdiend Antwerp en klimt zo over zijn concurrent van de dag van 4 naar 3. RSCA was weinig efficiënt bij de vele kansen, zodat het toch nog spannend tot het einde bleef. Als Gent straks wint, nadert het tot op 1 punt van Antwerp.

Anderlecht - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Balverlies van Nainggolan lag net voor het uur aan de basis van de penaltyfase met Kouamé. Refaelov zette de strafschop op overtuigende wijze om.

• Man van de match: De Antwerp-defensie kreeg nauwelijks greep op Majeed Ashimeru. De Ghanees zette met een heerlijke assist Zirkzee op weg naar de openingsgoal.

• De cijfers: Anderlecht is na de nederlaag tegen Union aan een sterke reeks begonnen die maar blijft voortduren. Paars-wit zit aan 16 punten uit de laatste 6 matchen, Antwerp pakte in diezelfde periode maar 6  op 18.

• Programma: Antwerp heeft zijn lot wel nog in eigen handen. Het heeft met Zulte Waregem, OHL en Cercle bovendien nog het gemakkelijkste programma, Anderlecht treft volgende week AA Gent.

Refaelov beslist de wedstrijd vanaf de penaltystip

Na een behoedzame start van beide ploegen kwam halverwege de eerste helft ineens de 1-0 van Zirkzee uit de lucht gevallen. De uitstekende assist was van Ashimeru, Zirkzee wipte de bal netjes over Butez in doel: één kans, één doelpunt.

De 1-0 was het sein voor paars-wit om een versnelling hoger te schakelen. Antwerp zag sterretjes en mocht blij zijn dat Verschaeren en Zirkzee de 2-0 lieten liggen.

Kort voor de rust viel er opnieuw een doelpunt uit de lucht, maar deze keer aan de overkant. Bij een zeldzame Antwerpse tegenprik glipte Buta handig voorbij Gomez en bood hij Yusuf de gevleide gelijkmaker aan.

Ook de tweede helft kwam langzaam op gang, en ook nu was het Anderlecht dat de boel openbrak. Kouamé werd in de zestien meter ten val gebracht door Butez: penalty! Refaelov was de koelbloedigheid zelve en plaatste de bal perfect in de bovenhoek: 2-1.

Dat het daarna nog spannend bleef tot het laatste fluitsignaal, had de thuisploeg vooral aan zichzelf te wijten. Kouamé en invallers Amuzu en Raman verzuimden om de wedstrijd te beslissen. Antwerp kon de nederlaag echter niet meer afwenden en moet de derde plaats nu dus aan Anderlecht laten.

Kompany: "Graag iets meer koelbloedigheid voor doel"

• Vincent Kompany (Anderlecht): "Ik ben uiteraard tevreden. We blijven kansen creëren en we zijn gevaarlijk. Dat is heel belangrijk, zeker als je de ambitie hebt om bij de top vier te zijn. Het enige wat ik nog meer kan verwachten, is misschien iets meer koelbloedigheid voor doel. Het had meer mogen zijn dan 2-1 vandaag."

"Het was heel fysiek en agressief van Antwerp door het midden, maar we wisten dat er ook ruimtes zouden worden gecreëerd door die drang om vooruit te verdedigen. Op papier is dat gemakkelijk uit te leggen, maar het is mooi dat de jongens het dan ook goed uitvoeren."

"Het liefste had ik die wedstrijd sneller afgemaakt. Dan was het misschien nog een beetje genieten geweest in de laatste tien minuten, maar het lag toch nog dicht bij elkaar op het einde. Maar uiteindelijk hebben de jongens het goed gedaan. En nu op naar Gent."

• Brian Priske (Antwerp): "Ik vond dat we goed aan de wedstrijd begonnen, met een goede organisatie. En dan lopen ze gewoon tussen ons en maken ze een mooi doelpunt dat eigenlijk niet mag vallen, zeker met die organisatie die er stond. Ook na de rust begonnen we goed, maar na balverlies op het middenveld wordt het penalty en sta je 2-1 achter. Dan is het natuurlijk moeilijk."

"Er zijn nog drie wedstrijden te gaan, dus nog 9 punten te verdienen. Nu is het op naar de volgende, zaterdag thuis. Ik ga niet kijken naar Beerschot-Gent straks, mijn werk is hier nu met de spelers en de staf van Antwerp."

Anderlecht-Antwerp

90+6'

Afgelopen! Anderlecht wint met 2-1 en wipt zo over Antwerp naar de derde plaats in het klassement.

90+5'

Zelfs zonder doelman lukt het niet

Butez is mee opgerukt, maar het is Anderlecht dat nog kan counteren. Mychajlytsjenko probeert van ver in het lege doel te trappen, maar de bal waait naast.

90+2'

Ook Kouamé niet

Anderlecht heeft het aan zichzelf te wijten dat het hier nog spannend is. Ook Kouamé trapt de 3-1 op Butez.

90+1'

90+1'
90'

Er worden 5 minuten bijgeteld. Wat kan Antwerp nog in het absolute slot van de wedstrijd?

86'

Het blijft kantje boord hier. Antwerp dringt aan.

Peter Vandenbempt op Radio 1
85'

Manuel blijft het proberen. Hij ziet Van Crombrugge wat ver uit z'n goal staan, maar de lob is niet geweldig.

84'

Bij deze stand blijft het uitkijken voor Anderlecht. Manuel waagt opnieuw zijn kans, nu blijft zijn schot binnen het bereik van Van Crombrugge.

80'

Zowaar nog eens een tegenprik van Antwerp. Benson Manuel jaagt de bal in het zijnet.

78'

Amuzu maakt het niet af

Opnieuw verzuimt Anderlecht om de wedstrijd te beslissen. Amuzu mag helemaal alleen op Butez af, maar de afwerking is onvoldoende.

77'
76'

Verstraete versiert een vrije trap en neemt die ook zelf voor zijn rekening. Van Crombrugge kijkt de bal over.