Leider Union zet nu ook de Brusselse derby tegen Anderlecht naar zijn hand

  1. 11' - Doelpunt - Casper Nielsen (1 - 0)
  1. 90+4' - Verv. Dante Vanzeir door Jonas Bager
  2. 87' - Verv. Casper Nielsen door Damien Marcq
  3. 83' - Verv. Kristoffer Olsson door Anouar Ait El Hadj
  4. 82' - Verv. Lazare Amani door Cameron Puertas
  5. 82' - Verv. Deniz Undav door Alex Millán
  6. 76' - Verv. Christian Kouamé door Mario Stroeykens
  7. 72' - Geel - Lazare Amani
  8. 65' - Geel - Siebe Van der Heyden
  9. 61' - Verv. Joshua Zirkzee door Benito Raman
  10. 61' - Verv. Yari Verschaeren door Francis Amuzu
  11. 59' - Geel - Bart Nieuwkoop
  12. 54' - Geel - Lior Refaelov
  11'goalCasper Nielsen1 - 0

  Ook Anderlecht heeft Union niet uit zijn lood kunnen slaan. In een vurige Brusselse derby trok de leider aan het langste eind dankzij een doelpunt van Casper Nielsen. Achtervolgers Club Brugge en Antwerp staan straks dus nog wat meer onder druk.

  Union - Anderlecht in een notendop

  • Sleutelmoment: De wedstrijd zit muurvast wanneer Nielsen een ingestudeerde vrije trap voorbij Van Crombrugge schiet. Union kiest er daarna voor om Anderlecht op te vangen en geeft alles bij elkaar geteld erg weinig kansen weg.
  • Man van de Match: Union blonk vanmiddag collectief uit. Individueel sprong Hendrik Van Crombrugge in het oog. De doelman van Anderlecht had brute pech bij de 1-0 en hield na de rust eerst Nieuwkoop en daarna Vanzeir erg sterk van de 2-0.
  • Statistiek: Zes op zes pakken tegen Anderlecht, daar willen ze wel een feestje voor bouwen in het Dudenpark. De laatste keer dat Union de Brusselse buren twee keer wist te kloppen in één seizoen, dateert van liefst zeventig jaar geleden. Historisch.
  • Opvallend: De parallellen met sprookjesjaar van Leicester blijven doorlopen. Net als de Foxes enkele jaren terug veroverde Union de harten met frivool en open voetbal. Naarmate het seizoen vordert, tonen ze dat ze het ook met vechtvoetbal kunnen.

  Bekijk de goal uit Union - Anderlecht (1-0)

  Union dankt Dame Fortuna

  Union begon met precies dezelfde elf als tegen Genk en Club Brugge. Waarom zou je immers afstappen van een succesformule. Bij Anderlecht kwamen onder anderen Kouamé, vers van de Afrika Cup, en Michajlitsjenko aan de aftrap.

   

  De bezoekers wilden de leider geen ademruimte gunnen, wat een intens wedstrijdbegin opleverde. Veel pittige duels, maar daardoor jammer genoeg ook te weinig kwaliteit aan de bal. Het doelpunt viel dan ook uit de lucht. Teuma speelde een ingestudeerde vrije trap naar Nielsen en diens schot belandde via Olsson met wat geluk in doel.

   

  Anderlecht sloeg terug in de persoon van Zirkzee. Die knalde vanuit een scherpe hoek op Moris en besloot wat later, na een slimme schijnbeweging van Refaelov te slap. Union raakte aanvallend geen pepernoot, maar kwam ook niet nadrukkelijk in de problemen.

  Refaelov meet de afstand tot het muurtje van Union, legt de bal uitdagend achteruit en krijgt geel

  Anderlecht geraakt er niet doorheen

  De paarse druk hield nog een paar minuten na de rust aan, maar werd gaandeweg steeds minder sterk. Enkele vreemde wissels van Kompany leken het evenwicht en het vernuft uit zijn elftal te halen.

   

  Bij Union liep het nog steeds niet van een leien dakje, maar ging het wel al vlotter. Zo moest Van Crombrugge zich strekken om een botsend schot van Nieuwkoop uit de hoek te halen. Aan de overkant toonde ook Moris zich met een schitterende redding. De nationale doelman van Luxemburg sloeg een banaan van Gomez uit de winkelhaak.

   

  Dat was zowat het laatste wapenfeit van Anderlecht. Een verbeten en listig Union had nog de beste kansen. Van Crombrugge toetste een kopbal van Vanzeir tegen de lat en haalde ook een kattenpootje van Undav uit zijn doel. Zo wettigde Union zijn zege toch nog. De leider loopt voorlopig weer wat uit, Anderlecht moet opletten voor zijn plekje in Play-off I.

  Krampen bij matchwinnaar Nielsen

  Mazzu valt bijna bij vieren goal Nielsen en laat na afloop zijn danspasjes nog eens zien

  Kindjes van Marcq voetballen na de match en worden aangemoedigd door de fans

  Vanzeir: "Doel was beter doen tegen topploegen"

  • Dante Vanzeir en Union tellen er weer drie puntjes bij. "Het doel was om beter te doen tegen de topploegen. Dat hebben we voor elkaar gekregen. Het is fantastisch, maar er wacht nog een belangrijke match. We kwamen niet helemaal in ons spel, maar in de tweede helft was er meer ruimte. Wij hadden sowieso de betere kansen.
  • Wesley Hoedt verstopte zijn ontgoocheling niet. "Ik heb er niet veel woorden voor. Het is zwaar teleurstellend. Uiteindelijk domineren we de wedstrijd, maar je hebt er helemaal niks aan. Alle credits aan Union, zij doen wat ze moeten doen op hun manier. Dat doelpunt zou niet mogen. Daaraan zie je dat we momenteel niet goed genoeg zijn."

  Bekijk de persconferentie met Kompany en Mazzu:

  Nielsen: "Als ik mijn statistieken bekijk dan moet ik toch één van de gevaarlijkste nummers 6 in Europa zijn"

  Nieuwkoop: "We zijn hartstikke trots op de 6 op 6 tegen Anderlecht"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Einde! Union geeft geen krimp, ook niet tegen de topploegen. Anderlecht gaat voor de bijl in het Dudenpark dankzij een wat gelukkig doelpunt van Nielsen. .
  3. tweede helft, minuut 95. Union trekt zich diep terug, maar Anderlecht mist vandaag het vernuft om een gaatje te vinden. .
  4. tweede helft, minuut 94. Vervanging bij Union, Jonas Bager erin, Dante Vanzeir eruit
  5. tweede helft, minuut 92. De spanning is te snijden, want het verschil blijft slechts één goaltje. Mazzu wandelt zonder het te beseffen een halve meter binnen de lijnen. .
  6. tweede helft, minuut 88. Union staat gewoon beregoed. Tom Boudeweel.
  7. tweede helft, minuut 87. De match is voorbij voor doelpuntenmaker Nielsen. Marcq moet de zege mee over de streep helpen trekken. .
  8. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Union, Damien Marcq erin, Casper Nielsen eruit
  9. tweede helft, minuut 86.
  10. Mankende Nielsen. Nielsen loopt al meer dan een minuut te hinken wanneer hij uiteindelijk gaat zitten. De Deen is bijzonder belangrijk voor Union. . tweede helft, minuut 86.
  11. tweede helft, minuut 85. Buiten een geborstelde vrijschop van Gomez is Anderlecht bitter weinig gevaarlijk geweest. Als je de som maakt, zou een overwinning van Union zeker niet onverdiend zijn. .
  12. tweede helft, minuut 83. Wisselen geblazen. Mazzu geeft zijn wisselspelers nog een stevige knuffel. Een wat zure Undav en Lazare maken plaats voor Millan en Puertas. Bij Anderlecht is El Hadj de vervanger van Olsson. .
  13. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Anderlecht, Anouar Ait El Hadj erin, Kristoffer Olsson eruit
  14. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Union, Cameron Puertas erin, Lazare Amani eruit
  15. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Union, Alex Millán erin, Deniz Undav eruit
  16. tweede helft, minuut 80. Van Crombrugge houdt zijn ploeg in de wedstrijd. Hij reageert snel op een leuk kattenpootje van Undav. .
  17. tweede helft, minuut 78. Anderlecht heeft nog steeds het meeste balbezit, maar de dreiging is toegenomen bij Union. Eddy Snelders.
  18. tweede helft, minuut 76. Kouamé gaat naar de kant voor Stroeykens. Het slotkwartier is aangebroken. .
  19. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij Anderlecht, Mario Stroeykens erin, Christian Kouamé eruit