Ga naar de inhoud

Duivels trekken met zege de vakantie in, maar niet alle twijfels worden verjaagd tegen Polen

 di 14 juni 2022 22:37
Polen
einde
0-1
België
  1. 47' - Geel - Szymon Zurkowski
  2. 62' - Verv. Thorgan Hazard door Thomas Foket
  3. 67' - Verv. Michy Batshuayi door Loïs Openda
  4. 84' - Verv. Karol Linetty door Jacek Góralski
  UEFA Nations League - speeldag 4 - 14/06/22 - 20:46

  De Rode Duivels hebben hun vierluik in de Nations League afgesloten met een zuinige zege in Polen. Goaltjesdief Michy Batshuayi sloeg na een kwartiertje toe, maar in de tweede helft was het bijwijlen zweten voor de Belgen.

  Polen - België in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de slotfase komt Swiderski tot twee keer toe nog bijzonder dicht bij de gelijkmaker. Eerst wordt zijn volley nog net over de lat getild door Mignolet en op aangeven van Lewandowski kopt de invaller even later van dichtbij op de paal.

  • Man van de match: Bij afwezigheid van Kevin De Bruyne moest Youri Tielemans de rol van patron op zich nemen. Vooral in de eerste helft deed hij dat met glans. De middenvelder strooide met knappe passes en zorgde ook voor de fraaie assist bij de goal van Batshuayi.

  • Opvallend: Eindelijk nog eens een clean sheet voor de Rode Duivels. In een officiële wedstrijd was dat al van september vorig jaar geleden. Toen hield België de nul in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland.

  Batshuayi toont zijn torinstinct

  Een rist afwezigen bij de Rode Duivels met onder meer De Bruyne, Meunier, Carrasco en Lukaku. Mertens en Eden Hazard stonden zo voor het eerst sinds november 2019 nog eens samen aan de aftrap. Thorgan en Eden samen in de basis, ook dat was al geleden van op het EK vorige zomer.

   

  De Belgen namen de wedstrijd meteen in handen. Na amper 10 minuten moest Szczesny al lijf en leden riskeren bij een doorbraak van Thorgan Hazard. Vijf minuten later gaf de Poolse doelman zich toch gewonnen. Tielemans schilderde een heerlijke voorzet op het hoofd van Batshuayi en die kopte van dichtbij raak.

   

  Op het halfuur kroop diezelfde Batshuayi in de rol van aangever. Eden Hazard werkte het heerlijk af met een stiftertje over Szczesny, maar de goal werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Daar kon ook Roberto Martinez dit keer niks tegenin brengen.

   

  Polen had op een kleine prik van Szymanski na amper iets in de pap te brokken. Toch kwam de thuisploeg vlak voor de rust bijna langszij. Lewandowski dropte de bal vanaf de achterlijn tot bij de vrijstaande Zalewski. Die zag hoe zijn schot de paal likte, de Belgen ontsnapten.

  Mignolet en doelhout houden Duivels overeind

  Meer dan een schrikmoment leek het niet voor de Rode Duivels. Ook in de tweede helft was de Belgische dominantie aanvankelijk immers groot, maar net als tegen Wales verloren de Belgen gaandeweg hun grip op de wedstrijd.

   

  Polen bleef af en toe gevaarlijk, maar speelde de counters tot ergernis van Lewandowski niet goed uit. Na een corner was Glik plots wél dicht bij de 1-1, zijn kopbal ging rakelings naast. Aan de overkant vergat invaller Openda de wedstrijd dan weer te beslissen, terwijl ook Trossard de bal niet voorbij Szczesny kreeg.

   

  Zo werd het nog spannend toen Polen een slotoffensief ontketende. Mignolet kon een volley van Swiderski nog net over de lat duwen en de Duivels ontsnapten helemaal toen de invaller op een heerlijke voorzet van Lewandowski op de paal kopte. Tussendoor had Openda nog maar eens een kans op de 0-2 laten liggen. De Belgen hielden stand, maar overtuigend was het opnieuw niet. 

  Gerelateerd:

  Fase per fase

  90+4'

  Einde

  De Rode Duivels sluiten het vierluik in de Nations League af met een krappe overwinning in Polen. Een vroege treffer van Batshuayi bleek voldoende voor de volle buit, al kwamen de Polen in de slotfase nog bijzonder dicht bij de gelijkmaker.

  90+4' tweede helft
  90+1'

  3 - extra time

  Er komen 3 minuten extra tijd bij.
  90'

  Swiderski op de paal!

  De Belgen kruipen door het oog van de naald! Lewandowski schildert de bal fraai op het hoofd van Swiderski en die kopt op de paal. Dit had zomaar de gelijkmaker kunnen zijn.

  90'

  Openda krijgt opnieuw de kans om er 0-2 van te maken, maar hij laat ze weer liggen.

  87'

  Mignolet voorkomt de gelijkmaker!

  De Polen proberen toch nog een slotoffensief te ontketenen. Na een voorzet van Cash kopt Castagne de bal weg, in de voeten van Swiderski. Die haalt in één tijd uit, Mignolet kan zijn schot nog net over de lat tillen. De buit is nog niet binnen voor de Duivels.

  83'

  Trossard niet voorbij Szczesny

  Trossard is bijzonder gretig ingevallen. Hij kapt zich goed vrij in de zestien en haalt uit, maar besluit recht op Szczesny. De doelman moet wel een corner toestaan, die levert niks op voor de Belgen.

  80'

  Ook Mertens mag gaan rusten. Hij wordt naar de kant gehaald voor De Ketelaere.

  76'

  Openda besluit te zwak

  Openda kan plots alleen op Szczesny afgaan en de wedstrijd beslissen, maar hij besluit veel te zwak binnen het bereik van de Poolse doelman. Bovendien wordt er gevlagd voor buitenspel.

  75'

  Glik kopt nipt naast

  Lewandowski krult de bal over de muur, maar ook net over het doel van Mignolet. De bal week wel nog licht af en dus houden de Polen wel een hoekschop aan over. Die leidt tot een nieuwe kans. De bal wordt voor doel gedropt en Glik kopt rakelings naast. Het blijft toch opletten.

  74'
  73'

  Polen krijgt een vrije trap aan het halve maantje na hands van Alderweireld. Dit is een klusje voor Lewandowski.

  72'

  De Belgen zijn hun grip op de wedstrijd toch een beetje aan het verliezen, bij de Polen groeit de hoop. Kunnen de Duivels een nieuw Wales-scenario vermijden?

  69'

  Polen speelt het niet goed uit

  Het blijft toch opletten voor de schaarse counters van Polen. Tot twee keer toe speelt de thuisploeg een kansrijke omschakeling niet goed uit. Lewandowski maakt zich druk over de slechte manier van aanspelen.

  68'

  Stevige rush van Vertonghen

  Vertonghen pakt plots uit met een verrassende rush vanaf het middenveld. Hij snijdt zelfs de zestien in, maar zijn schot is gekraakt. Bij Polen kunnen ze de bal wegwerken.

  68'
  67'

  Dubbele wissel

  Na Thorgan moet nu ook Eden Hazard naar de kant. Ook voor doelpuntenmaker Batshuayi is de wedstrijd voorbij. Trossard en Openda zijn hun vervangers.