Drie op drie! Anderlecht sluit perfecte Europese avond af met krappe overwinning tegen Dinamo Minsk

 do 22 augustus 2024 22:33
AND
einde
1-0
DIN
  1. 10' - Doelpunt - Ludwig Augustinsson (0 - 1)
  2. 43' - Geel - Ivan Bakhar
  1. 47' - Geel - Roman Begunov
  2. 67' - Verv. Théo Leoni door Majeed Ashimeru
  3. 67' - Verv. Luis Vázquez door Kasper Dolberg
  4. 68' - Verv. Dmitri Podstrelov door Gleb Zherdev
  5. 71' - Geel - Gleb Zherdev
  6. 73' - Verv. Beni Amian door Igor Shkolik
  7. 73' - Verv. Ivan Bakhar door Raymond Adeola
  8. 79' - Verv. Nilson Angulo door Yari Verschaeren
  9. 79' - Verv. Thomas Foket door Killian Sardella
  10. 84' - Verv. Steven Alfred door Trofim Melnichenko
UEFA Europa League - speeldag 1 - 22/08/24 - 20:47
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
10'
Ludwig Augustinsson
0 - 1
Ludwig Augustinsson
10'

Moeizaam gaat ook, zeker? Anderlecht had geen gemakkelijke avond tegen Dinamo Minsk. Integendeel, af en toe spookte het in het desolate stadion, maar een snel openingsdoelpunt van gelegenheidskapitein Ludwig Augustinsson zorgde toch voor de zuinige 0-1-overwinning. In eigen huis mag paars-wit zijn Europa League-sollicitatie volgende week afmaken.

Dinamo Minsk - Anderlecht kort samengevat:
  1. Sleutelmoment
    Op het uur verschijnt Podstrelov alleen voor Coosemans, maar diens uitgestoken been voorkomt de gelijkmaker. Anderlecht haalt opgelucht adem na die enorme kans.
  2. Man van de Match
    Colin Coosemans pakte in de tweede helft tot drie keer toe uit met een knappe redding. Net als vorig weekend tegen KV Mechelen had de doelman zijn aandeel in de paars-witte zege.
  3. Opvallend
    Anderlecht verslaat Dinamo Minsk met 0-1, Gent wint met dezelfde cijfers bij Partizan Belgrado en Cercle Brugge haalt zelfs met 1-6 uit tegen Wisla Krakau. Een perfecte Belgische avond in Europa!

Coosemans vrijwaart goede uitgangspositie

Met vier wijzigingen ten opzichte van vorig weekend verscheen Anderlecht aan de aftrap in het troosteloze stadionnetje van een Hongaarse tweedeklasser. Tegenstander Dinamo Minsk mag van de UEFA immers niet in eigen land spelen.

 

Paars-wit begon met veel balbezit, en dat leverde ook een vroege goal op. Augustinsson trok de lijn van tegen KV Mechelen door en kopte opnieuw raak. Doorduwen, zou je dan denken, maar Anderlecht wiegde zichzelf in slaap. Dinamo kon echter weinig uitrichten. Niet willen tegen niet kunnen.

Vlak na de rust toonde Anderlecht meer aanvallende intenties. Vazquez kon tot twee keer toe niet afwerken, waarna Dinamo een counter lanceerde. Coosemans moest op de pinken zijn bij de knal van Amian.

 

De Wit-Russen versierden zowaar een nog grotere kans. Alfred kopte sterk door en zette Podstrelov alleen voor Coosemans. De doelman voorkwam met een lenig been de gelijkmaker. Een deftig paars antwoord kwam er eigenlijk niet, al bracht een afstandsknal van Dreyer de doelman van Dinamo wel in de problemen.

Toen Coosemans ten derden male moest ingrijpen, op een kopbal van Adeola, hadden ze het bij Anderlecht wel begrepen. In het slot lieten de Brusselaars zich niet meer vangen aan het soms potige spel van Dinamo. Anderlecht mag blij zijn met de zege, maar moet zich zeker ook beraden over de manier waarop die tot stand kwam.

Foket: "Spijtig dat we niet nog eentje kunnen maken"

Voor Thomas Foket waren het zijn eerste minuten als basisspeler bij Anderlecht. "Ik ben blij dat ik eindelijk minuten opdoe. Hoe meer ik er speel, hoe meer ik er zal inkomen."

 

"Het is nu zaak om de ploegmaats en hun automatismen te leren kennen. Die feeling krijg je alleen maar door matchen te spelen."

 

"De 0-1 tegen Minsk is een mooi resultaat, maar als je zo vroeg scoort, is het spijtig dat je niet nog eentje kan maken om de match helemaal te doden en volgende week wat meer op het gemak te zijn. Misschien is het niet slecht: nu moeten we volgende week "volle petrol" geven."

 

"Het is een ploeg die goed samenhangt, dus we zullen geconcentreerd moeten zijn in de terugwedstrijd. Maar we gaan geen excuses zoeken, we moeten het thuis gewoon afmaken."

Fase per faselaatste update: 21 dagen geleden

90+4'

Einde!

Anderlecht overtuigt niet tegen Dinamo Minsk, maar keert wel terug naar Brussel met een overwinning en dus een goede uitgangspositie. Veelzeggend was dat Coosemans zich een paar keer echt moest tonen om de 0-1 van Augustinsson te beschermen.

90+4' tweede helft
90+1'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
89'

Even schrikken wanneer Sjkolik een afvallende bal op zijn slof neemt. Zijn knal sterft in een bosje spelers.

86'

Meer controle

Anderlecht heeft de boel weer in handen. Kansen afdwingen blijft wel een enorm probleem voor de mannen van Riemer.

84'
83'

Dat lijkt er al meer op! Rai raakt een voorzet van Verschaeren net genoeg, zodat Dolberg geen gemakkelijk doelpunt kan maken.

81'

We zijn stilaan benieuwd of Anderlecht die voorsprong gaat kunnen vasthouden.

Peter Vandenbempt
80'

Drie uitzeges voor Belgische ploegen op één Europese speeldag, hoe lang zou dat al geleden zijn? Is het ooit al gebeurd? Als Anderlecht de 0-1 over de streep trekt, is het deze week zo ver.

79'
78'

Die van Dinamo trekken hun voetje niet terug. Nu gaat Alfred op de bon na een ferme overtreding op Simic.

76'

Nog maar eens!

Zjerdev pakt uit met een bruggetje en een puike voorzet. Invaller Adeola kopt strak in, maar botst op een nieuwe uitstekende redding van Coosemans. Man van de Match!

74'

Af en toe ergert Dreyer met een vreemde actie. Deze keer mislukt zijn hakje en rolt de bal over de zijlijn. Zo komt Anderlecht geen stap verder.

73'
wissel
73'
wissel
71'

Het is toch weer een middelmatige tot matige prestatie geweest. Dan heeft Dinamo Minsk het beter gedaan.

Peter Vandenbempt
71'
,
Dinamo Minsk