Tienkoppig Cercle Brugge kan kloof met Molde niet meer dichten en is gedoemd tot Conference League

 do 15 augustus 2024 21:52
MOL
einde
3-0
CER
  1. 27' - Geel - Casper Öyvann
  2. 30' - Rood - Abu Francis
  3. 34' - Verv. Kazeem Olaigbe door Erick
  4. 42' - Doelpunt - Abdoul Kader Ouattara (1 - 0)
  5. 45' - Geel - Magnus Wolff Eikrem
  1. 62' - Geel - Flavio Nazinho
  2. 64' - Verv. Frederik Ihler door Eirik Hestad
  3. 64' - Verv. Alan Minda door Bruninho
  4. 64' - Verv. Abdoul Kader Ouattara door Kevin Denkey
  5. 69' - Verv. Martin Linnes door Halldor Stenevik
  6. 69' - Verv. Mats Møller Dæhli door Markus André Kaasa
  7. 79' - Verv. Christiaan Ravych door Jonas Lietaert
  8. 87' - Verv. Magnus Wolff Eikrem door Isak Helstad Amundsen
  9. 89' - Geel - Thibo Somers
UEFA Europa League - speeldag 2 - 15/08/24 - 20:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
42'
Abdoul Kader Ouattara
42'
Abdoul Kader Ouattara
1 - 0

Geen mirakel voor Cercle Brugge. De ploeg van Miron Muslic viel al snel met tien man, maar kon toch nog scoren tegen Molde. Al was dat lang niet genoeg om de 3-0-achterstand vanuit de heenwedstrijd op te halen. Cercle is zo gedoemd tot de laatste voorronde van de Conference League. Daarin wacht een duel met Wisla Krakau of Spartak Trnava.

Cercle Brugge - Molde in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    Wat was het geworden met 11 tegen 11? Het is een vraag die ongetwijfeld door de hoofden zal spoken bij Cercle. Na amper een halfuur werd Abu Francis, na tussenkomst van de VAR, uitgesloten voor een onnodige overtreding op Eriksen.
  2. Man van de match
    Alan Minda was de exponent van de Brugse gretigheid. Hij was vaak de drijvende kracht achter de gevaarlijke acties van Cercle en lag met een corner ook aan de basis van de enige treffer in de wedstrijd.
  3. Opvallend
    Cercle speelde dit seizoen twee Europese thuiswedstrijden en telkens leverde dat een overwinning op. Ook in de tweede voorronde van de Europa League boekte Cercle een 1-0-zege tegen het Schotse Kilmarnock.

Cercle komt ondanks uitsluiting op voorsprong

Een 3-0-achterstand uit de heenwedstrijd ophalen, begin er maar aan. Cercle Brugge stond voor een schier onmogelijke opdracht tegen Molde FK en die werd na een halfuur nóg moeilijker. Francis plantte zijn studs op de knie van Eriksen en na tussenkomst van de VAR werd geel rood.

Een opdoffer voor Cercle, dat nochtans vol aanvalslust aan de wedstrijd begonnen was. Molde kwam al na vijf minuten goed weg toen de ver uitgekomen Posiadala de doorgebroken Augusto neerhaalde, maar de vlag de hoogte inging.

Met een man minder leek Cercle een vogel voor de kat. Toch kwam de Vereniging kort voor de rust op voorsprong na een hoekschop van Minda. Posiadala hield Daland met een knappe reflex nog van de 1-0, maar in de herneming toonde Outtara zijn torinstinct.

Eervolle exit

Ook in de tweede helft was het nauwelijks te zien dat Molde numeriek overwicht had. Cercle bleef vrijuit zijn kans gaan, Posiadala moest zijn zweefkunsten tonen op een afstandsschot van de bedrijvige Minda en ook Augusto zorgde voor nervositeit in de zestien van Molde.

Maar de tweede treffer die de spanning echt helemaal terug zou brengen viel niet. Ook invaller Denkey kon de inzet van de thuisploeg niet verzilveren, hij mikte van dichtbij in één tijd naast.

Molde werd pas gevaarlijk toen Cercle risico's ging nemen, maar Delanghe toonde zich een waardige vervanger voor Warleson met reddingen op schoten van Fjørtoft Løvik en Eikrem.

De opgelopen schade uit de heenwedstrijd herstellen lukte dus niet meer voor Cercle, dat de Europa League wel met opgeheven hoofd én een overwinning mag verlaten. Het Europese avontuur gaat een niveau lager voort, in de play-offs van de Conference League.

Delanghe: "Blij met Europees debuut"

Maxim Delanghe stond verrassend in doel bij Cercle, Warleson kreeg rust. "Warleson is de nummer 1 en ik ben klaar wanneer de trainer mij nodig heeft. Ik ben blij dat ik mijn Europees debuut heb kunnen maken, dit smaakt naar meer."

Vooral in de tweede helft liet Delanghe zich opmerken met enkele knappe tussenkomsten. "Ik probeer altijd mijn truitje nat te maken en het team te helpen. Omdat we met tien waren wist ik dat ik naar het einde toe meer en meer in actie ging komen, toen de spelers vermoeid raakten."

Cercle moet de Europa League nu verlaten en bekert voort in de Conference League. "Dat is geen drama. We wilden graag Europa League, maar we wisten dat er nog een vangnet was. Nu gaan we vol voor de poulefase van de Conference League."

Somers: "Molde echt laten bibberen"

Thibo Somers was ontgoocheld over de uitschakeling, maar tegelijkertijd ook trots op de prestatie van Cercle. "Na de vroege uitsluiting was het al een moeilijke opdracht voor ons, maar we hebben Molde echt aan het bibberen gebracht. Bij elke bal die na de rust buiten ging konden ze rusten en waren ze aan het juichen met elkaar. Dat is onze verdienste."

Cercle zakt nu naar de Conference League. Ligt die competitie de Brugse ploeg misschien beter? "Dat weet ik niet. We hebben nu vier Europese wedstrijden gespeeld en we hebben er maar één verloren. Dat mogen we ook niet vergeten. Het is jammer dat we het vorige week hebben laten liggen in Molde."

"Maar we hebben de knop snel omgedraaid en een reactie getoond. Eerst thuis tegen Beerschot en vandaag wisten we dat we hen konden toen twijfelen als er een doelpunt viel in de eerste helft. Dat was ook het geval. Jammer dat die tweede goal niet viel."

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 maand geleden

89'
,
Cercle Brugge
83' tweede helft
82'

Einde

Het verhaal van Cercle Brugge in de Europa League is voorbij, maar het Europese avontuur nog niet. De Vereniging zakt nu een niveau naar de play-offs van de Conference League, daar wacht Wisla Krakau of Spartak Trnava. Cercle verlaat de Europa League met opgeheven hoofd na een sterke prestatie én een overwinning, maar opgelopen schade uit de heenwedstrijd was te groot.

79'
78'

4 minuten extra

Cercle heeft nog vier minuten om twee keer te scoren en zo verlengingen af te dwingen. Het ziet ernaar uit dat de buit binnen is voor Molde.

76'

Geel voor Somers

Somers loopt nog tegen een gele kaart aan. Voor Cercle komt de uitschakeling in de Europa League steeds dichterbij. Er is wel nog het vangnet van de Conference League.

74'

Er komt nu heel veel ruimte en het is opletten voor Cercle dat ze niet in het mes lopen.

Johan De Caluwé op Radio 1
73'

Opnieuw Delanghe

Opnieuw moet Delanghe tussenbeide komen. Eikrem probeert het vanuit een wel erg scherpe hoek met een harde knal, Delanghe werkt de bal in hoekschop. Die levert niks op voor Molde.

71'

Delanghe bij de pinken

Eindelijk toch eens wat gevaar van Molde. Fjortoft Lovik komt oog in oog met Delanghe, maar die gooit zich op de bal en komt als winnaar uit de strijd. Veel werk heeft de vervanger van Warleson vanavond niet moeten opknappen.

67'

Denkey mikt naast!

Het blijft toch spannend in het Jan Breydelstadion. Na balverlies bij Molde wordt Denkey plots gelanceerd in de zestien. De bal botst net niet goed, maar toch kan de invaller nog in één tijd uithalen en zijn schot gaat naast. De tijd begint te dringen voor Cercle, nog een klein kwartier te gaan.

64'
64'
wissel
63'
62'

Het tweede doelpunt moet eigenlijk nu vallen om de wedstrijd nog interessant te houden. Er worden nu ook risico's genomen bij Cercle, maar Molde kan daar niet van profiteren.

Johan De Caluwé op Radio 1