Cercle gaat een ronde verder in Europa.

Cercle Brugge mag blijven dromen van groepsfase Europa League ondanks penaltymisser van Denkey

do 1 augustus 2024 23:02
KIL
1-1
CER
  1. 22' - Doelpunt - Thibo Somers (1 - 0)
UEFA Europa League - speeldag 2 - 01/08/24 - 20:00
22'
Thibo Somers
22'
1 - 0

Feest op Jan Breydel! In de tweede voorronde van de Europa League heeft Cercle Brugge de klus geklaard tegen Kilmarnock. Al kreeg de Vereniging het nog warm door een penaltymisser van Denkey en enkele Schotse dreigementen.

Cercle Brugge - Kilmarnock in een notendop
  1. Man van de match
    Van je kapitein mag je het verwachten, maar Thibo Somers was de man bij Cercle. Een doelpunt, maar ook zoveel strijd en verbetenheid. IJzersterk tegen de bikkelharde Schotten.
  2. Sleutelmoment
    Vijf minuten na rust mist Denkey een penalty en opent zo de doos van Pandora. Met steeds meer daver op het lijf zagen de Bruggelingen een wilde horde Schotten moed vinden en met meer kracht dan techniek de zoektocht openen naar een gelijkmaker, die er nooit kwam.
  3. Opvallend
    Net zoals in 2010 haalt Cercle de derde voorronde van de Europa League. Laat ons hopen dat het Noorse Molde niet het eindstation wordt, zoals Anorthosis dat veertien jaar geleden was.

Een wedstrijd met twee gezichten in Jan Breydel. Voor rust leek Cercle het juk van die lastige Schotten en hun lastige spel af te werpen. Op een grasmat die dient om te voetballen, vonden de groen-zwarten vandaag wel de combinaties en verzorgd voetbal.

Al had het niet eens zover kunnen komen. Voor het spel goed en wel op weg was, maakte Daland bijna een fatale misser. Het is dat die Schotten (en bij uitstek kapitein Vassell) niet goed bij schot zijn, dat de achterstand na drie minuten niet op het bord stond.

Met bal aan de voet legde Cercle zijn wil op aan de bezoekers. Halverwege de helft volgde de beloning: Thibo Somers profiteerde van slecht wegwerken bij Kilmarnock en schoot voorbij McRorie.

Nadien had diezelfde Somers twee goeie kansen om de score nog te verdubbelen. Knappe pogingen, maar de Schotten gooiden alles in de strijd om hun doelman te beschermen.

Moddergevecht

Cercle moest maar op hetzelfde elan verdergaan na rust, dachten we.

Een lichte penalty leek de afstand tussen thuis en uit, Europa League of Conference League, onoverbrugbaar te maken. Denkey vergat echter af te maken en injecteerde zo durf in de Schotse aderen. Even vergat Cercle wat boven en onder was en ging mee in het moddergevecht.

Kilmarnock knokte en dreigde erop los, en deed zo het Brugse gestel bibberen. Alleen: niet één keer kregen de bezoekers een schot op doel. Er was zeker groot gevaar in de Brugse zestien, maar dan trapte een Schot gewoon langs of over de bal. Warleson dook ook nog prachtig in de voeten van de doorgebroken Kennedy.

Bibberen dus, en dat tot het bittere einde. Niet dat het uitmaakt, want een feestend Cercle zet toch een stapje dichter bij de groepsfase. Op naar Molde!

Thibo Somers: "Het voelt goed, matchwinnaar zijn, maar heel de ploeg speelde goed. Zeker de eerste helft. We hadden het moeten afmaken en maken het onszelf dan moeilijk door het niet te doen. Zeker als we die penalty scoorden, zouden ze er niet meer in geloofd hebben. Daarna ging hun publiek, massaal aanwezig, erachter staan. Maar kijk, we hebben onze taak gedaan, de manier waarop maakt niet zoveel uit."

Muslic: "Groepsfase is het doel"

Miron Muslic: "We speelden een fantastisch eerste helft, hadden alles onder controle. De momenten zijn tegen Kilmarnock moeilijk te vinden, maar met ons dominant spel verdienden we de voorsprong. Na rust is het een mooi voorbeeld van momentum. We missen de penalty en ineens komen die 3.000 Schotten  helemaal terug tot leven. Zonder grote kansen af te dwingen komen ze dan terug en wordt het moeilijk voor ons. De volgende stap is Molde, maar Europa betekent niet alleen kwalificatiewedstrijden. Het is de groepsfase, dat is het doel."

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 maand geleden

90+8'

Nog wat hoofdtennis, hoofdvolleybal, kies maar, en dan maakt de hoofdscheidsrechter toch een einde aan deze prachtige voetbalavond voor Cercle Brugge. Een doelpunt van kapitein Somers voor rust is genoeg om de al bij al beperkte Schotten af te schudden, al maakte groen-zwart het zich nog knap lastig. Een gemiste penalty van Denkey verstoorde de rust, die pas terugkeerde na het laatste fluitsignaal. Hier komt Molde!

90+5'

Amland weigert de Bruggelingen te bevrijden, nog een vrije trap voor Kilmarnock. Keeper McRorie gaat nog eens in het pak droppen.

90+3'

Met nog een minuutje te spelen geeft Anderson een corner weg. Dit gaat Cercle niet meer weggeven, toveren met Somers aan de hoekschopvlag.

90+2'

Vassell vergeet dat het vechten een doel moet dienen, namelijk de bal veroveren. Weer een fout van de kapitein, die bewust tegen de springende Daland aanloopt.

90'

Er gebeurt hier behalve vechten nog bitter weinig. Miangue kopt een vrije trap van Somers maar net naast.

88'

De kalmte bewaren, het is toch zo moeilijk. Kilmarnock gooit alles naar voren, en dan is er natuurlijk ruimte. Bruninho maakt een goede actie, maar zijn landgenoot haalt er niet alles uit. Wilde trap over de kooi van McRorie.

88'
87'

Nog twee minuten officieel te spelen, maar er gaat zeker nog wat bijkomen. Aan het einde van de rit wacht nu zeker Molde. Een spektakelpartij bij Silkeborg (3-2) nadat Molde thuis met 3-1 won, kon de Noren niet van de kwalificatie houden.

87'
86'

Muslic brengt nog een stevige verdediger erin, maar Miangue komt te enthousiast in het duel. Niet slim, maar de vrije trap levert de Schotten niets op.

83'

Even spannend aan de overkant, Felipe Augusto trapt over! De counter was snel en scherp, maar Augusto raakt de bal niet helemaal lekker. De bevrijdende tweede, dat mag wel.

82'

Gloeiend warm voor de kooi van Cercle. Het is weer dat de Schotten gewoon niet zo'n goede voetballers zijn, want er was echt een schietmogelijkheid voor Kilmarnock.

81'

Warleson spectaculair

Ineens is er ruimte voor de Schotten, die vliegensvlug in het gat duiken. Warleson vliegt met volle overtuiging en doodsverachting in de voeten van Kennedy en houdt daar ook flink wat pijn aan de dij aan over. Dan moet je de andere eens zien, Kennedy denkt volgens ons dat hij nog in Schotland is.

80'
80'
78'

Kevin Denkey wordt samen met Ouattara door Muslic naar de kant geroepen. De gemiste penalty weegt duidelijk, logisch ook.