Ga naar de inhoud
Anderlecht stoot door dankzij een goal van Slimani.

Anderlecht naar kwartfinale na zinderende partij in Villarreal: Verbruggen onklopbaar, Slimani wéér beslissend

 do 16 maart 2023 21:50
AND
einde
1-1
VIL
 1. 19' - Geel - Amir Murillo
 1. 60' - Verv. Ramón Terrats door Giovani Lo Celso
 2. 64' - Verv. Benito Raman door Islam Slimani
 3. 64' - Verv. Lior Refaelov door Majeed Ashimeru
 4. 67' - Geel - Yari Verschaeren
 5. 71' - Geel - Islam Slimani
 6. 72' - Verv. José Luis Morales door Yéremi Pino
 7. 73' - Verv. Gerard Moreno door Nicolas Jackson
 8. 74' - Doelpunt - Islam Slimani (0 - 1)
 9. 79' - Geel - Jorge Cuenca
 10. 83' - Geel - Majeed Ashimeru
 11. 87' - Verv. Francis Amuzu door Mario Stroeykens
 12. 90+3' - Verv. Yari Verschaeren door Kristian Arnstad
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 16/03/23 - 21:02
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
74'
Islam Slimani
0 - 1
Islam Slimani
74'

Wat. Een. Wedstrijd. Ook Anderlecht staat in de kwartfinales van de Conference League na een zinderende partij tegen Villarreal. Paars-wit bleef lange tijd recht in Spanje dankzij een fenomenale Bart Verbruggen. Een kwartier voor tijd zorgde de ingevallen Islam Slimani voor de enige treffer van de avond. Het uitroepteken achter een perfecte avond voor het Belgische voetbal!

Villarreal - Anderlecht in een notendop:

 • Sleutelmoment: Een kwartier voor het einde speelt Islam Slimani zich nog wat meer in de harten van de Anderlecht-supporters. Na een breed uitgesponnen aanval rondt hij een voorzet van Murillo prima af. Opnieuw een bijzonder belangrijke treffer van de Algerijnse winteraankoop.

 • Man van de match: Bij Villarreal zullen ze één man hartgrondig vervloeken, de onklopbare Bart Verbruggen. De Nederlander stapelde de reddingen op en pakte in de 93e minuut nog uit met een onwaarschijnlijke beenveeg op een poging van Jackson.

 • Opvallend: Anderlecht staat voor het eerst sinds 2017 nog eens in een Europese kwartfinale. Paars-wit rekende toen in de 1/8e finales van de Europa League af met het Cypriotische APOEL Nicosia en ging in de kwartfinales eervol onderuit tegen Manchester United. Thuis werd het 1-1 en op Old Trafford brak Anderlecht pas in de verlengingen.

Anderlecht plooit, maar kraakt niet

Op papier maakte Anderlecht weinig kans tegen Villarreal, vorig jaar nog halvefinalist in de Champions League, maar na het knappe 1-1-gelijkspel in de Lotto Arena was het geloof in een stunt alleen maar gegroeid bij paars-wit. Villarreal wou die hoop duidelijk zo snel mogelijk de kop indrukken en zette Anderlecht met een hels openingsoffensief meteen zwaar onder druk.

Baena liet al na amper een minuut een uitgelezen kans op de 1-0 liggen, het startsein van een ware overrompeling. Ook Morales en Gerard Moreno werden in stelling gebracht, maar Anderlecht kwam telkens met de schrik vrij. Ook toen Chukwueze Verbruggen verschalkte met een plaatsbal, Debast kon de bal nog wegkoppen op de doellijn.

Halfweg de eerste helft kwam Anderlecht even onder de druk uit. Na een te korte terugspeelbal van Foyth kon Reina maar net Amuzu afstoppen. Meteen daarna ging de doelman zelf klungelen op een terugspeelbal. Raman kreeg de bal zo voor het lege doel, maar zowel Verschaeren als Dreyer kwamen te laat. Paars-wit kon het ook zonder hulp. Dreyer lanceerde Raman in de zestien, maar Baena blokte op de valreep zijn schot af.

De slotfase was opnieuw voor El Submarino Amarillo. Verbruggen moest nog eens zijn kunnen tonen op een verre knal van de alomtegenwoordige Baena en net voor de rust kroop paars-wit helemaal door het oog van de naald. Ook Chukwueze botste op een uitstekende redding van Verbruggen en in de herneming besloot Gerard Moreno op de lat. 

Slimani en Verbruggen maken het verschil

Anderlecht begon als bij wonder met 0-0 aan de tweede helft en kwam daarin zelfs bijna meteen op voorsprong. Reina verkeek zich op een hoekschop van Verschaeren, maar de verraste Murillo mikte van dichtbij over het lege doel. Het antwoord van Villarreal bleef niet lang uit, een gekruist schot van Alberto Moreno ging rakelings voorlangs.

Verbruggen bleef de pannen van het dak spelen. Met een dubbele redding hield hij Anderlecht nog maar eens overeind. De doelman moest de bal lossen na een strak afstandsschot van Cuenca, maar had een schitterende reflex paraat op de herneming van Gerard Moreno. Toch slaagde Villarreal er niet in om dezelfde druk als in de eerste helft te ontwikkelen. Bij Anderlecht gooiden ze Slimani in de strijd en dat bleek een gouden zet.

Want een kwartier voor het einde gebeurde het onwaarschijnlijke. Na een lang uitgesponnen aanval bracht Murillo de bal laag voor doel en aan de tweede paal tikte de onvermijdelijke Slimani de bal simpel binnen. Villarreal moest plots vol aan de bak, maar kreeg de motor niet meer op gang. Verbruggen moest zich wel nog twee keer onderscheiden op pogingen van Lo Celso en Foyth.

In de extra tijd werd het toch nog even bijzonder warm voor Anderlecht. Alberto Moreno legde de bal goed terug op Jackson en die leek er van dichtbij alsnog 1-1 van te maken, maar de ijzersterke Verbruggen was alweer de redder in nood met een fantastische beenveeg. Anderlecht hield stand en staat zo voor het eerst sinds 2017 nog eens in een Europese kwartfinale.

Gerelateerd:

Reacties na Villarreal-Anderlecht:

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+6'

Einde

Wat een stunt! Anderlecht wint op het veld van Villarreal en stoot zo net als AA Gent door naar de kwartfinales van de Conference League! Paars-wit kroop meerdere keren door het oog van de naald, maar Slimani maakte wéér het verschil.

90+3'

Verbruggen doet het weer!

Olala! Wat komt Anderlecht hier goed weg. Jackson kan van dichtbij uithalen, maar Verbruggen brengt opnieuw op miraculeuze wijze redding voor paars-wit.

90+3'

Het is nu knokken voor elke bal. Anderlecht staat op drie minuten van een plek in de kwartfinales van de Conference League.

90+1'

6 minuten extra!

Het wordt nog even nagelbijten voor de supporters van Anderlecht. Er komen maar liefst zes minuten bij.

90'

Verbruggen blijft foutloos

Toch nog eens opletten bij hoekschop nummer elf voor Villarreal. Jackson kan koppen, maar Verbruggen duwt de bal nog net over zijn doel.

89'

Verbruggen behoudt het overzicht in deze spannende slotminuten. Hij komt goed uit op een diepe bal en keilt het leer in één tijd weg.

87'

De tijd begint stilaan te dringen voor Villarreal. De thuisploeg had vooral in de eerste helft kans op kans, maar vergat het overwicht om te zetten in een voorsprong. Bovendien botste het ook op een uitstekende Bart Verbruggen.

86'

Amuzu valt uit

Amuzu tast naar zijn hamstrings. Zijn wedstrijd is voorbij, hij wordt op een draagbaar van het veld geholpen. Stroeykens staat klaar om in te vallen.

83'

Nog maar eens een hoekschop voor Villarreal, maar ook nu kan de thuisploeg daar geen kans uit puren. De twijfel lijkt stilaan in de ploeg te sluipen, voor Anderlecht is het nog een tiental minuten standhouden.

83'
Anderlecht
82'

Geel voor Ashimeru

Ashimeru stopt Baena foutief af. Het komt hem op een gele kaart te staan.

82'
79'

Lo Celso op Verbruggen!

Gevaarlijke actie van de invallers bij Villarreal. Pino legt de bal goed achteruit naar Lo Celso en die mikt van dichtbij in één tijd op Verbruggen.

79'
Villarreal CF
78'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.