1. 11' - Doelpunt - Lior Refaelov (0 - 1)
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 04/08/22 - 18:45
11'
Lior Refaelov
0 - 1
11'

Anderlecht staat al met anderhalf been in de volgende voorronde van de Conference League, na een complexloze zege op bezoek bij Paide. Refaelov en Fabio Silva hadden de eindstand voor rust al op het bord gezet.

Paide - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Anderlecht beleefde een moeilijke openingsfase tegen de enthousiaste Esten. De ervaren Lior Refaelov loodste zijn ploeg doorheen het moeilijke moment en zette paars-wit al vroeg op rozen.

• Man van de match: Francis Amuzu voelde zich in zijn sas op de flank, maar het was Lior Refaelov die zijn ploeg met een doelpunt en een assist voorbij Paide loodste.

• Opvallend: Felice Mazzu voerde 5 wissels door na de nederlaag tegen Cercle Brugge, maar huurlingen Sebastiano Esposito en Fabio Silva verschenen weer niet samen aan de aftrap.

Opdracht volbracht

De eerste horde op weg naar de groepsfase is genomen.  Paide Linnameeskond bleek moeilijker uit te spreken dan te verslaan, al gaven de Esten zich ook niet zomaar gewonnen.

Het was zelfs de thuisploeg die in het openingskwartier zijn stempel op de wedstrijd drukte. Na enkele snelle tegenaanvallen van Paide, moest Hendrik Van Crombrugge zijn ploeg meteen wakker schudden.

Lior Refaelov had de boodschap van zijn doelman goed begrepen, de Israëlier bedankte Felice Mazzu voor zijn basisplaats met een vroeg doelpunt. Paars-wit stond zo al vroeg op voorsprong.

Daarna controleerde Anderlecht de wedstrijd, het enthousiaste openingsstormpje van Paide ging al snel weer liggen.

Een sterke Francis Amuzu dolde vanop zijn flank met de Estse defensie, maar het lukte niet om nog echte kansen te versieren.

Tot Lior Refaelov zijn sterke eerste helft bekroonde met een knappe assist. De voormalige Gouden Schoen zette Fabio Silva alleen voor doel. Die bedankte zijn ploegmaat met een tweede goal voor zijn nieuwe club. Wedstrijd gespeeld.

2 doelpunten bonus

Als de eerste helft al niet echt kon bekoren, was de tweede helft pas echt een maat voor niets. Paide was niet bij machte om de Anderlecht-defensie in de problemen te brengen, paars-wit toonde zich zelf tevreden met de 0-2-voosprong.

In het slot kreeg de ingevallen Sebastiano Esposito kreeg nog de beste kans, maar de Estse doelman ranselde de bal uit zijn doel.

Daardoor sloot Anderlecht zijn eerste Europese opdracht van het seizoen af met een uitstekende uitgangspositie. Het keert met 2 doelpunten bonus terug naar België, waar volgende week het tweede luik van de confrontatie wacht.

Mazzu: "We hebben ons werk gedaan"

Opdracht volbracht, dat zag ook Felice Mazzu: "We zijn er in geslaagd om twee keer te scoren en geen tegendoelpunt te slikken, dus we hebben ons werk gedaan. We zijn ons ervan bewust dat het spel nog beter kan en dat we nog meer hadden kunnen scoren. Maar we mogen tevreden zijn."

"We hebben een goede eerste wedstrijd gespeeld, op de eerste tien minuten na. De tweede helft was iets moeilijker,  Hendrik (Van Crombrugge) heeft toen twee belangrijke reddingen moeten doen na een tegenaanval. Daar moeten we nog in verbeteren."

De Anderlecht-coach loofde ook man van de match, Lior Refaelov: "Hij is een heel belangrijke speler in de kleedkamer. De tackle die hij in de 95e minuut nog doet, zegt alles. Met zijn leeftijd en ervaring moet hij het spelplezier overbrengen naar de rest van de groep."

Van Crombrugge: "Waren niet wakker in het begin"

"We moesten attent zijn en wakker zijn van bij het begin. Dat was duidelijk niet het geval. Voor hetzelfde geld kom je hier heel snel op een 1-0-achterstand. Dan hadden we door een zware Estse muur moeten breken."

Na de nederlaag tegen Cercle Brugge werd vooral gekeken naar de spelers met ervaring, maar daar ligt volgens de Anderlecht-doelman het probleem niet. "We hebben ervaring genoeg. Iemand als Yari Verschaeren heeft ondertussen ook al 100 wedstrijden op de teller staan."

"Het is aan ons als ervaren spelers om de huurlingen op sleeptouw te nemen en mee te nemen in het verhaal om voor de club te vechten. Dat is ons in het verleden gelukt, en dat zal ons met Sebastiano (Esposito) en Fabio (Silva) ook lukken. Vanaf het moment dat iedereen wil vechten voor de club, win je al meteen 15%."

20:36

David Fuxman besluit dat het genoeg is geweest. De Israëlische ref maakt een einde aan de partij. Anderlecht kwam niet meer in de problemen tegen Paide. Met een prima 0-2-uitgangspositie op zak keert het terug naar België.

89'

Het laatste kansje is voor Paide, de oprukkende linksback knalt van ver...maar zijn schot dwarrelt meter naast het doel van Hendrik Van Crombrugge.

88'
88'

We krijgen 5 minuten extra tijd. Je weet maar nooit of er nog een doelpunt uit de lucht valt.

85'

De tweede helft heeft maar weinig om het lijf. Anderlecht weet dat de buit binnen is, Paide beseft dat ook.

83'

Bijna de 0-3!

Esposito dribbelt knap door de Estse defensie. De huurling van Inter haalt hard uit met zijn linker, maar doelman Aksalu staat pal.

81'
79'

De 22 spelers op het veld tellen af naar het einde van de wedstrijd. Je hebt niet het gevoel dat er nog een spectaculaire comeback in de lucht hangt.

78'

Een slecht ingestudeerd nummertje of een misverstand? De vrije trap van Anderlecht is een maat voor niets.