1 - 3
87'

Antwerp kan de play-offronde van de Conference League al ruiken dankzij een gedroomde zege op het veld van Lillestrøm. De Noren gaven meer weerwerk dan de score doet vermoeden, maar 2 goals van Radja Nainggolan maakten het verschil.

Lillestrøm - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Na de late gelijkmaker kort voor de rust komt Lillestrøm met vertrouwen gezwind uit de kleedkamer. Ibrahimaj dwingt Butez zelfs al snel tot een knappe redding, maar meteen daarna schiet de thuisploeg in eigen voet. Balverlies van Pettersson leidt tot de 1-2 van Nainggolan.

• Man van de match: Radja Nainggolan speelde zeker niet zijn beste wedstrijd en lag met nonchalant balverlies zelfs aan de basis van de 1-1, maar zette dat foutje meer dan recht met twee belangrijke goals. Zijn eerste was een makkelijke binnentikker, zijn tweede was een pareltje.

• Opvallend: De Antwerpse defensie, mét Toby Alderweireld, stond dit seizoen als een huis met 4 clean sheets in evenveel officiële wedstrijden. Vanavond kwam er, zonder Toby Alderweireld, een einde aan die reeks zonder tegendoelpunten.

Antwerp vergeet meesterschap uit te buiten

Scoren na amper 4 minuten en 41 seconden, veel beter kon de wedstrijd niet beginnen voor Antwerp. Miyoshi schilderde een hoekschop op het hoofd van Almeida en die liet doelman Christiansen kansloos achter met een rake kopbal.

De toon was meteen gezet: rustig meesterschap voor Antwerp en een amechtig Lillestrøm dat achter de bal aanholde. De thuisploeg had op eigen veld weinig tot niks in de pap te brokken, de vraag hoe Antwerp het defensief zou doen zonder Alderweireld bleef lang onbeantwoord.

Maar ondanks het duidelijke overwicht kon Antwerp na de vroege goal niet meer voor gevaar zorgen, van enige diepgang was geen sprake. De bezoekers riepen zo het onheil over zich af en staken Lillestrøm zelfs een handje toe. Na balverlies van Nainggolan kwam een voorzet van Kairinen met wat meeval bij Knudsen en die bracht de thuisploeg vlak voor de rust langszij.

Nainggolan duwt Lillestrøm naar de uitgang

Lillestrøm ging kort na de rust nog even door op zijn elan. Butez moest plat toen Ibrahimaj na een knappe infiltratie vanuit een scherpe hoek uithaalde. Het momentum leek voor de thuisploeg tot Pettersson de bal knullig inleverde bij Miyoshi. Balikwisha liet de lage voorzet van de Japanner slim passeren en zo kon Nainggolan van dichtbij makkelijk scoren.

De start van de tweede helft was zo een kopie van de eerste met een snelle Antwerpse goal na iets meer dan 4 minuten. Het vervolg kende helaas ook een vergelijkbaar verloop. "We zitten naar het grote niets te kijken. Er gebeurt zo weinig, een beetje naar het beeld van de stad", vatte Sporza-commentator Tom Boudeweel het samen.

Toch was het een kwartier voor het einde nog even flink schrikken voor Antwerp. Na slecht uitverdedigen van Miyoshi kreeg Fridjonsson op aangeven van Helland een uitgelezen kans op de 2-2, maar hij gleed de bal net naast.

Antwerp ontsnapte, maar kort voor het einde besliste Nainggolan de wedstrijd met zijn tweede van de avond. Vanaf het halve maantje krulde hij de bal enig mooi voorbij Christiansen in doel. 1-3, Antwerp kan met een prima uitgangspositie terugkeren naar de Bosuil.

Nainggolan: "Nu thuis gecontroleerd afmaken en krachten sparen"

• Radja Nainggolan: "We hebben de match vandaag van de eerste tot de laatste minuut gecontroleerd. De 1-1 kwam er na een kleine technische fout van mij. Maar als je jezelf een grote ploeg noemt, dan kan je die goal nog vermijden. Er waren nog 4 à 5 spelers die hadden kunnen voorkomen dat die goal viel. Dat zijn kleine foutjes waaruit we moeten leren. Maar ik heb het rechtgezet met twee goals, dat is voor mij het voornaamste. 1-3 is een mooi resultaat en een goede uitgangspositie. We moeten het nu thuis gecontroleerd afmaken en zoveel mogelijk krachten sparen, want er komen drukke weken aan. We hebben heel volwassen gespeeld, Lillestrøm kon ons enkel pijn doen als wij dom balverlies leden. Die vroege goal van Almeida deed goed, ik dacht dat we dan naar de 0-2 op zoek konden gaan. Maar Lillestrøm stond vrij laag, het was wachten tot ze als thuisploeg wat druk kwamen zetten, zodat we de ruimte vonden om tegenaanvallen op te zetten. Na de 1-2 en de 1-3 in de tweede helft hebben we het rustig uitgevoetbald."

• Mark van Bommel (trainer Antwerp): "Dit is een goed resultaat. De vroege goal van Almeida heeft ons geholpen, maar ik vond ons wel onnodig fouten maken. Daardoor kreeg de tegenstander het gevoel dat er nog iets te halen viel. Ze lieten ons het spel maken en loerden op de counter. Als wij dan een foute pass gaven, kwamen er gevaarlijke momenten. Zo kregen we ook die goal vlak voor de rust tegen. Dat moet eruit. In de tweede helft maakten we dan twee mooie goals en dan pak je hier toch een verdiende overwinning. Over het algemeen ben ik heel tevreden over de ploeg, op die kleine zaken na. Maar dat is een proces, dat kan niet in één keer weg zijn. Elke wedstrijd hebben we ook een aantal wissels, maar dat wordt telkens goed opgevangen. Als iemand een pijntje heeft, kunnen we die rust geven. We moeten nog afwachten of Alderweireld er zondag weer bij is."

90+5'

Antwerp kan volgende week met een aardige bonus de terugmatch tegen Lillestrøm aanvatten. De gelijkmaker van Knudsen maakte het kort voor de rust even spannend na knullig balverlies van Nainggolan. Maar diezelfde Nainggolan trok het helemaal recht met twee goals in de tweede helft.

90+4'

Scott laat een opvallende invalbeurt noteren. Frey legt de bal goed terug naar de Duitser en die haalt van dichtbij uit. Zijn schot wordt voor de lijn gekeerd door Ranger.

90'

Net als in de eerste helft krijgen we nog 4 minuten extra. Toen sloeg Lillestrøm nog toe, kan Antwerp dat nu vermijden?

88'

Zeker niet zijn beste wedstrijd, maar met twee goals was Nainggolan vanavond natuurlijk wel bepalend voor Antwerp. Hij wordt nu vervangen door Scott.

86'

Nainggolan met zijn tweede van de avond!

Antwerp zet een flinke stap richting volgende ronde, met dank aan Nainggolan. Vanaf het halve maantje krult hij zijn tweede van de avond heerlijk voorbij Christiansen.

85'

Geel voor Valencia

Het eerste wapenfeit van invaller Valencia is tijdrekken. Het komt hem meteen op geel te staan.

83'
82'

Exit Fridjonsson en Lundemo

Ook bij Lillestrøm gooien ze nog twee frisse krachten in de strijd. Fridjonsson en Kairinen worden gewisseld voor Svendsen en Lundemo.

77'

Driedubbele wissel

Van Bommel voert drie wissels door. Myoshi mag met twee assists op zijn conto gaan rusten en ook voor Balikwisha en Gerkens is de job gedaan. Fischer, Verstraete en Valencia zijn hun vervangers.

75'

Antwerp ontsnapt aan tweede tegengoal

Plots komt Lillestrøm bijzonder dicht bij de gelijkmaker. Na slordig uitverdedigen van Miyoshi komt de bal bij Helland. Die zorgt in de draai voor een lage voorzet, maar Fridjonsson kan de bal aan de tweede paal net niet in doel glijden. Hier komt Antwerp bijzonder goed weg.

73'
72'

Dubbele wissel bij Lillestrøm. Edh en Garnas worden naar de kant gehaald voor Helland en Ranger.

69'

Gerkens is de tweede Antwerp-speler die een geel karton krijgt. Ook bij de thuisploeg zitten ze aan twee stuks. Wat dat betreft houden beide ploegen elkaar dus in evenwicht.