Jan Breydel kolkt: Club Brugge maakt droomstart in de Champions League tegen Leverkusen

1-0
    1. 67' - Verv. Mitchel Bakker door Adam Hložek
    2. 83' - Verv. Andreas Skov Olsen door Cisse Sandra
    UEFA Champions League - speeldag 1 - 07/09/22 - 21:00

Het gedroomde scenario. Club Brugge heeft zijn Europese campagne geopend met een belangrijke thuisoverwinning tegen Leverkusen. Na een kopbalgoal van Abakar Sylla (en dankzij een stuntelige Leverkusen-doelman) betaalde het nog bibbergeld, maar twee Duitse goals werden afgekeurd. Volgende week reist Club af naar Porto.

Club Brugge - Leverkusen in een notendop:

• Sleutelmoment: Met nog een kwartier te gaan doet Bayer Leverkusen tot 2 keer toe het net trillen. Eerst brengen de VAR en de ref redding voor Club Brugge, daarna was er buitenspel van Patrick Schick. Blauw-zwart komt tot 2 keer toe met de schrik vrij.

• Man van de match: "Het lijkt alsof hij 5 jaar bij Juventus en 5 jaar bij Barcelona heeft gespeeld. Zo staat hij te voetballen." Onze radioman Tom Boudeweel spaarde de woorden van lof voor Abakar Sylla niet. De 19-jarige Ivoriaan scoorde niet alleen, hij stond ook enorm volwassen te verdedigen.

• Opvallend: Voor vanavond pakte Club Brugge in eigen huis in de laatste 15 CL-wedstrijden slechts 8 op 45. Nu is het meteen prijs op de eerste speeldag van de nieuwe campagne. Club heeft zijn start niet gemist.

Enorme blunder van doelman Hradecky

Club Brugge moest volgens doelman Mignolet vooral op verdedigend vlak progressie maken in de Champions League.

Net als vorig jaar 20 goals in het mandje krijgen, wilde de doelman natuurlijk achterwege laten. Het begin van de partij was dan ook evenwichtig. Bij beide ploegen, met Leverkusen als gewond dier, primeerde de organisatie.

Dat resulteerde in een laag tempo. Diaby was wel de man die voor het gevaar zorgde. 1 keer was hij er dicht bij, maar Mignolet duwde het schot prima tegen de paal.

Dan ging het zijn collega aan de overzijde minder goed af. Sylla kopte een hoekschop op doel en Hradecky duwde het leer zelf in eigen doel. Een enorme blunder van de doelman van Bayer Leverkusen.

Club ontsnapt tot 2 keer toe

Het zou Jan Breydel worst wezen. De eerste 3 punten lagen voor het grijpen. Ook omdat de druk van Leverkusen steriel was. Al was het toch nog bibberen.

Hudson-Odoi sneed een voorzet goed aan en het leer vloog ook in doel. De VAR riep scheidsrechter Peljto naar het scherm, Tah stond met een teennagel buitenspel. Ook Schick kon via de paal en Mignolet scoren, maar de Tsjech stond ook offside.

In het ultieme slot had Mignolet nog een prima parade in de vingers zodat het feest op Jan Breydel kon losbarsten. De kop is eraf voor Club Brugge op het Kampioenenbal.

Sylla: "Een kinderdroom"

• Brandon Mechele: "We zijn aan het groeien als verdediging. We proberen om zo hoog mogelijk te staan en de ruimtes zo klein mogelijk maken en dat is vandaag goed gelukt. Zo geven we weinig kansen weg. We hadden wat geluk bij die afgekeurde goal. We hebben een goede wedstrijd gespeeld en dat is meer dan genoeg voor de 3 punten."

• Abakar Sylla: "Het is een enorm plezier dat we vandaag die overwinning pakken. Ik heb er geen woorden voor, het is een kinderdroom. Mijn eerste wedstrijd in de Champions League en meteen mijn eerste doelpunt."

• Hans Vanaken: "Het is een fantastische overwinning. We wilden goed beginnen aan deze campagne. Dat hebben we gedaan. De eerste helft was heel goed van onze kant. Daar hebben we laten zien wat CL-niveau is. In de tweede helft was het meer overleven. We kwamen er iets te weinig zelf uit en stonden onder druk."

• Casper Nielsen: "Ik denk dat we wel wat kansen hadden. Als we wat scherper zijn in het derde gebied, dan kunnen we zelfs nog meer creëeren. Maar goed, we hadden een game plan en ik denk dat de eerste helft heel goed was. Ik denk dat ze wat verrast waren over de manier waarop we voetbalden. Het was moeilijk voor hen om onder die druk uit te komen. Ze wisten niet wat ze moesten doen. We moeten nog wat leren uit die tweede helft, maar de manier waarop we vechten en lopen voor elkaar, dat is de spirit als je in deze wedstrijden punten wil pakken."

22:51

Het zit erop. Club Brugge heeft een eerste zege al meteen beet in deze CL-campagne. Het werd nog bijzonder spannend in de tweede helft, maar de 3 punten blijven in Brugge.

90+3'

Redding Mignolet

Leverkusen krijgt een vrije trap op een interessante plek. Hlozek heeft een goede trap in de benen, maar Mignolet staat pal. Het ziet ernaar uit dat de doelman een clean sheet aan zijn palmares mag toevoegen.

90+1'

90'

4' extra

Het wordt nog 4 minuten lang bibberen voor blauw-zwart. Trekt Club deze overwinning helemaal over de streep?

88'

De spanning blijft te snijden in het Jan Breydelstadion. Demirbay waagt zijn kans van ver, maar zijn schot mist veel richting. Bayer Leverkusen wil wel op zoek gaan naar die gelijkmaker.

86'

"Maak snel een compilatie van Abakar Sylla!" Radioman Tom Boudeweel heeft veel woorden van lof over voor de Ivoriaanse verdediger van Club Brugge. Hij speelt dan ook een dijk van een wedstrijd.

85'

Het is vrouwen en kinderen eerst... en dan de 11 van Club.

Tom Boudeweel op Radio 1
    84'
    83'
    82'

Carl Hoefkens gooit nog 2 verse krachten in de strijd. Balanta en Sandra krijgen nog een kleine 10 minuten de tijd om zich te tonen.

79'

Skov Olsen wil zijn linker nog wel eens laten spreken. Hij knijpt naar binnen en haalt dan uit. Het schot vliegt hoog over.

77'

Opnieuw afgekeurd!

De netten trillen nog maar een keer. Schick pakt met een omhaal uit en via de paal en Mignolet vliegt het leer in doel. Gelukkig voor Club Brugge wordt er gevlagd voor buitenspel. Iedereen is nu wel wakker bij blauw-zwart.

76'
    75'

Geen doelpunt volgens de ref

De VAR zegt dat scheidsrechter Peltjo zelf moet gaan kijken en hij oordeelt ook dat het buitenspel is. De 1-1 is dan toch geen feit.

71'

Daar is de gelijkmaker!

De 1-1 valt helemaal uit de lucht. Hudson-Odoi brengt het leer scherp voor doel en Schick lijkt er nog een hoofd tegen te zetten. Maar stond de Tsjechische spits misschien buitenspel?