Het Georgische sprookje is compleet! EK-debutant haalt historische kwalificatie binnen tegen groepswinnaar Portugal

 wo 26 juni 2024 22:52
  1. 2' - Doelpunt - Chvitsja Kvaratschelia (1 - 0)
  2. 28' - Geel - Cristiano Ronaldo
  3. 44' - Geel - Pedro Neto
  1. 53' - Geel - Rúben Neves
  2. 57' - Doelpunt strafschop - Georges Mikautadze (2 - 0)
  3. 63' - Verv. Luka Lochoshvili door Giorgi Tsitaishvili
  4. 65' - Verv. Cristiano Ronaldo door Gonçalo Ramos
  5. 66' - Verv. António Silva door Nélson Semedo
  6. 75' - Verv. Pedro Neto door Diogo Jota
  7. 75' - Verv. João Neves door Matheus Nunes
  8. 76' - Verv. Giorgi Gvelesiani door Solomon Kvirkvelia
  9. 81' - Verv. Giorgi Chakvetadze door Anzor Mekvabishvili
  10. 82' - Verv. Chvitsja Kvaratschelia door Zuriko Davitashvili
  11. 85' - Geel - Anzor Mekvabishvili
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
2'
Chvitsja Kvaratschelia
2'
Chvitsja Kvaratschelia
1 - 0
57'
Georges Mikautadze
57'
Georges Mikautadze
2 - 0

Een debuut waar je alleen maar van kunt dromen. Georgië heeft zichzelf tegen het schaduwelftal van Portugal een delirium geschonken. De EK-debutanten haalden de kwalificatie voor de 1/8e finales op de slotspeeldag nog binnen door goals van kroonjuweel Kvaratschelia en ex-Seraing-speler Mikautadze. Portugal was al zeker van de groepswinst.

Hoogtepunten
15 video's
Georgië - Portugal in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    De wedstrijd kon niet beter van start gaan voor Georgië: na slechts anderhalve minuut voetbal kon Kvaratschelia alleen afstormen richting Portugal-goalie Diogo Costa, die meteen de bal uit zijn net mocht vissen. Ronaldo en co kwamen zo eigenlijk nooit in de wedstrijd.
  2. Man van de Match
    Georges Mikautadze schoot zichzelf en zijn land in de geschiedenisboeken. Met een assist op Kvaratschelia en een doelpunt vanop de stip gidste hij zijn land naar de overwinning. De spits van Metz is zo de voorlopige MVP (en topschutter) van dit EK met 3 doelpunten en 1 assist.
  3. Statistiek
    Het is pas de eerste overwinning ooit op een EK voor Georgië, en wat voor één. De historische driepunter tegen grootmacht Portugal brengt meteen een ticket voor de 1/8e finales met zich mee. Bondscoach Sagnol was al een legende door zijn land te kwalificeren voor dit toernooi, nu zullen ze in Tbilisi waarschijnlijk al een standbeeld aan het bouwen zijn voor de Fransman.

Het tij wacht op niemand. Ook niet op supporters die dachten zich rustig neer te ploffen voor deze pot voetbal. 

Na nauwelijks 90 seconden voetbal bracht Chvitsja Kvaratschelia meteen de vlam in de pan in het stadion van Schalke 04.

Op de eerste beste tegenaanval stuurde Georges Mikautadze even voorbij de middencirkel zijn ploegmakker diep, oog in oog met doelman Costa faalde de sterspeler van Napoli niet. 

Een droomstart voor Georgië na een messcherpe counter, was een sprookje in de maak? 

Een mekkerende CR7

Portugal, dat grotendeels met zijn reserve-elftal speelde, wist nu meer dan ooit waar het zich mocht aan verwachten. 

Een dubbele Georgische gordel zorgde voor een laag blok, het gebeuk van Ronaldo en co was niet stevig genoeg om het beton te ontwrichten. 

Allemaal tot frustratie van de Portugese superster, die dat ook in zijn gekende stijl duidelijk liet blijken. Scheidsrechter Schärer kon niet veel begrip opbrengen voor de vele scheldpartijen van Ronaldo, hij kreeg al vroeg een gele kaart aan zijn broek. 

De rest van de eerste helft bracht geen beterschap, een krachtige pot koffie in de rust moest voor een frisse impuls zorgen. 

Cristiano Ronaldo werd iets na het uur teleurgesteld naar de kant gehaald.

De hemel voor Georgië

Toch bleven de Portugezen in hetzelfde inspiratieloze bedje ziek. Hun vertrouwen kelderde dan helemaal waneer Silva een ondoordachte overtreding in zijn eigen zestien beging. 

Mikautadze zette zich achter bal, na een korte aanloop poneerde hij de bal mooi in het hoekje. 

Georgië had zo de dubbele voorsprong te pakken, het sprookje werd steeds meer realiteit. 

Onverzettelijk pareerden ze als hechte ploeg alle prikjes van Portugal, die radeloos de 90 minuten zagen voltrekken en geen vuist meer konden maken. 

Met man en macht trok Georgië zo de historische zege over de streep, niemand hield het droog in het rood-witte deel van de tribunes.

"De kruisvaarders" gaan al dansend de ongewtijfeld lange feestnacht in, David won het pleit van Goliath. Of hoe ook nu het kleine broertje de grote uitdager tegen het canvas meppen kon. 

De Georgiërs gaan nog lang niet slapen.

Roberto Martinez: "Georgië verdient deze zege"

"Het is een nederlaag. We begonnen met te lage intensiteit, waardoor we vroeg op achterstand kwamen. Dat had Georgië nodig. We waren niet scherp genoeg met de laatste pass en voor het doel, terwijl hun keeper een geweldige prestatie neerzette. Ik denk niet dat onze tactiek of de spelers ondermaats waren. Vandaag wilde ik ook enkele andere jongens minuten geven, zodat de hele selectie meer klaar is voor de 1/8e finales. We probeerden te scoren, maar slaagden daar niet in. Georgië verdient deze overwinning." 

Fase per fase

22:54

Einde: 2-0

Schärer maakt een einde aan een historische partij voetbal: de Georgische kruisvaarders pakken hun eerste driepunter ooit op een EK voetbal en stomen zo door richting een even unieke 1/8 finale. Wenende supporters op de tribune, de  spelers op het veld vliegen elkaar doodgelukkig in de armen. Wat kan voetbal toch mooi zijn! 

Portugal druipt dan weer teleurgesteld af, Martinez en co zakken zo toch met enige kopzorgen af richting de volgende wedstrijd. 

90+5' tweede helft
90+4'

Mamardashvili geeft zijn clean sheet niet meer af

90+3'

Mamardashvili met een puike save

Het wordt dan toch nog even heet! Eindelijk bereikt een Portugese voorzet eens zijn doel: Semedo drukt meteen af met een volley, Mamardashvili keept alert en maakt zijn poging onschadelijk. De Georgische goalie wil zijn net schoon houden. 

90+3'

Semedo drukt af met volley, Mamardashvili keept alert en maakt zijn poging onschadelijk

90+2'

4 minuten extra tijd

Zeg nooit nooit, maar dit zien we Portugal toch niet meer goed maken. Al de hele wedstrijd lopen ze achter de feiten aan, Georgië blijft stug verdedigen. 

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90'

Radeloze Martinez

Wat zou er door het hoofd gaan van onze vroegere bondscoach? De eeuwige positivo zal toch weinig redenen hebben om gelukkig de kleedkamer in te trekken. Al zal hij ongetwijfeld meer zalven dan slaan. 

87'

Mikautadze speelt de wedstrijd van zijn leven. Handig poort hij Semedo, daarna stuurt hij Davitashvili in de zestien van Portugal. De spits blijft niet koel genoeg en poeiert de bal in het zijnet. 

Portugal zal nog mogen opletten dat ze niet tegen een afstraffing aanlopen. 

85'

Pas tweede overwinning tegen top-6 land

Georgië staat voor een historische driepunter. Ze konden in hun geschiedenis nog maar één keer winnen van een land in de top 6 van de FIFA-ranking: vriendschappelijk tegen Spanje in 2016 (1-0).

Deze zou natuurlijk nog hoger komen, want een historische kwalificatie voor de 1/8e finales is in de maak. Georgië slaagde daar nog nooit in. Het zou trouwens ook de eerste overwinning worden op een EK. 

81'

Felix is de volgende in het rijtje met een zwakke voorzet. De speler van Barcelona zwiept de bal zomaar over de achterlijn, een doeltrap die Mamardashvili met veel plezier neemt. 

79'

Dubbele gordel

Nee, Portugal zal de code op deze manier niet kraken. De Georgische defensie houdt makkelijk stand. 

77'

Nog een kwartier te gaan

... en sommige Georgiërs beginnen toch serieus last te krijgen van krampen. Sagnol gooit daarom enkele verse krachten in de strijd. 

75'

Opnieuw neemt Neto het initiatief, opnieuw is zijn laatste pass niet precies genoeg. Conceicao neemt het dan maar over aan de andere kant met een nieuwe voorzet, Mamardashvili hoeft maar eenvoudig te plukken.