Turkije start met een driepunter aan het EK.

Dankzij pareltje van tienersensatie Arda Güler: Turkije fnuikt droom van debutant Georgië na wervelende wedstrijd

di 18 juni 2024 19:58
  1. 25' - Doelpunt - Mert Müldür (1 - 0)
  2. 32' - Doelpunt - Georges Mikautadze (1 - 1)
  12. 90+2' - Verv. Hakan Çalhanoglu door Salih Özcan
  13. 90+7' - Doelpunt - Kerem Aktürkoglu (3 - 1)
25'
Mert Müldür
25'
Mert Müldür
1 - 0
32'
Georges Mikautadze
1 - 1
32'
65'
Arda Güler
65'
Arda Güler
2 - 1
90+7'
Kerem Aktürkoglu
90+7'
3 - 1

Wat een moment voor Arda Güler. De wonderboy van Real Madrid draagt op 19-jarige leeftijd de natie al op zijn schouders, maar loste de verwachtingen in zijn eerste EK-duel voor Turkije meteen in. Na een zenuwslag tegen Georgië prikte hij de verlossende treffer op 20 minuten voor het einde in de winkelhaak. Turkije trok zo de spektakelpot ultiem nog naar zich toe.

Hoogtepunten
7 video's
Turkije - Georgië in een notendop
  1. Sleutelmoment
    Een ware Turkse omsingeling werd eindelijk beloond. Arda Güler schildert iets voorbij het uur de bal in de winkelhaak en zet zo zijn land op een beslissende voorsprong.
  2. Man van de match
    18 jaar en nu al de held van de natie. Arda Güler was één van de lichtpunten bij de vele Turkse aanvallen en bekroonde zijn geslaagd EK-debuut met een wondermooie goal. Daarmee wordt hij de jongste debutant die scoort. Dat belooft voor de rest van het toernooi.
  3. Opvallend
    Turkije wint voor het eerst in 6 deelnames een openingswedstrijd op het EK. Alle andere matchen werden verloren. Turkije was de enige ploeg met die negatieve statistiek.
  4. Historisch
    Voor Georgië was het de eerste wedstrijd op een groot toernooi. Het veroverde door zijn vechtlust en passie heel wat voetbalharten en kwam zelfs nog dicht bij een gelijkspel. Mikautadze (ex-Seraing) is de auteur van het eerste Georgische doelpunt op een groot toernooi.

Vlammende volley & Mikautadze

Wat vooraf bestempeld werd als misschien wel één van de minst aantrekkelijke affiches van het EK, ontrolde zich al van bij het begin tot één van de meest beklijvende.

Turkije trok vol in de aanval op zoek naar een openingsgoal. Na wat kopballetjes, vlamde Kaan als eerste naar doel. Zijn grondscherend schicht spatte uiteen op de binnenkant van de paal.

Na een kwartier de onderdrukking te ondergaan, geraakte Georgië er toch eens uit. Mekvabisjvili waagde zijn kans, zijn afgeweken schot dwong doelman Mert Günok tot een eerste kattensprong.

Het vurige Turkije eigende het eerste deel van de eerste helft naar zich toe door met een vlammende volley op voorsprong te komen. Mert Müldür nam in één tijd een voorzet op zijn slof: 1-0.

De Turken waanden zich snel in een delirium, want meteen erna werd het zelfs 2-0. Maar millimeterwerk van de VAR oordeelde dat Yildiz een halve voet buitenspel stond, voordat hij de bal in doel ramde.

De Georgiërs lieten het niet aan hun hart en trokken met hernieuwde energie naar de Turkse kooi. Zo weelderig in de aanval, zo broos in de defensie, bleek het bij Turkije.

En daar maakte Mikautadze (ex-Seraing) gretig gebruik van. In één tijd werkte hij een aflegger in doel, goed voor de eerste Georgische goal ooit op een groot toernooi.

Georgië rook bloed en groeide verder door in de wedstrijd. Mikautadze vond met zijn volley niet opnieuw de weg naar het doel. Beide ploegen, en dus ook de stand, in balans na één helft.

Wonderboy Arda Güler

Turkije vatte de tweede helft aan als de eerste. Vol in het offensieve, maar moest defensief opletten voor een Georgische tegenstoot. Een harde vrije trap van Calhanoglu vloog op de Georgische doelman, Kvaratschelia kwam aan de overzijde een teen te kort.

Iets over het uur, sloeg de klok voor Güler Arda. Het Turkse wonderkind ontving aan de rand van de zestien, gaf één tik aan de bal, waarna hij hem enig mooi schilderde in de verste winkelhaak. Een prachtig kunstwerk tot gevolg, nu al dé goal van het toernooi?

Wie dacht dat Turkije de wedstrijd eenvoudig uit zou kunnen spelen, kwam bedrogen uit. Met veel vechtlust en passie streefden de Georgiërs naar de gelijkmaker.

Kotsjorasjvili, in clubverband actief in de Spaanse tweede klasse, waande zich even op LaLiga-niveau. Met veel klasse en techniek maakte hij zich vrij, maar oog in oog met de Turkse doelman vloog zijn schot op de lat.

Turkije kwam nog één keer dicht bij de 3-1, maar Mamardasjvili hield met een knappe reflex invaller Yazici van de comfortabele voorsprong.

Het werd uiteindelijk nog bibberen en beven voor de Turken, want na een flits van Kvaratschelia hinderden Kotsjorasjvili en Mikautadze elkaar voor de gelijkmaker. En op een pegel van Davitasjvili richting een leeg doel stond een onverzettelijke Akaydin met zijn hoofd in de weg.

Tenslotte kreeg Akturkoglu vrije baan naar de Georgische goal, omdat Mamardasjvili mee was opgerukt bij de laatste stilstaande fases voor Georgië. Uiteindelijk legde hij wel de 3-1-eindstand vast.

Zo vierde Turkije zijn eerst openingsoverwinning ooit op een EK, Georgië mag trots terugkijken op zijn debuut op het grote toneel.

Arda Güler: "Hopelijk maak ik er nog zulke"

• Arda Güler (Turkije): "Het was een lastige wedstrijd. Ik wil mijn ploeg feliciteren met de overwinning. Het was fantastisch om de steun te voelen van het publiek. En omdat het de verjaardag was van de coach, wilden we hem een mooi cadeautje geven. Hopelijk blijf ik het toernooi zo voortzetten en kan ik nog meer doelpunten zoals die maken. Ik richt me niet graag op persoonlijke records, voor mij telt enkel de ploeg en het land. Ancelotti feliciteerde me al, maar heb nog geen tijd gehad om de berichtjes van de rest te zien."

Sagnol: "We hebben prachtig beeld van Georgisch voetbal laten zien"

• Willy Sagnol (bondcoach Georgië): "Het is nooit fijn om te verliezen, maar het belangrijkste is dat we een prachtig beeld van het Georgische voetbal hebben laten zien. We hadden bijna evenveel kansen als Turkije, maar dat is voetbal. We zijn trots op onze prestatie, ook al zijn we lichtjes ontgoocheld. Na zovele jaren van ontwikkeling van het Georgische voetbal, staan we eindelijk op het grootste toneel. Geduld was een mooie deugd, ik ben trots dat ik er deel van uit mag maken."
  • Vincenzo Montella (bondcoach Turkije): "Het was een wedstrijd die een eindtoernooi waard was. Geen makkelijke voor ons. Ik werd 50 vandaag, dus het was een perfecte dag met de best mogelijke uitkomst in de wedstrijd, wat een prachtig cadeau was. Ik heb het gevoel dat we een balans gevonden hebben en hebben veel kansen gecreëerd en 22 keer naar doel geschoten. De vorige 3 keer geraakten we niet door de groepsfase van een groot toernooi. Nu winnen we eindelijk eens een openingswedstrijd, het doel is nu om door te gaan naar de knock-outfase. De eerste stap is gezet."

20:05
19:57

EINDE: Turkije 3-1 Georgië

Na een vlammende volley van Mert Müldür en het eerste Georgisch doelpunt ooit op een groot toernooi door Ex-Seraing-speler Mikautadze, hielden Turkije en Georgië zich na de eerste helft op gelijke hoogte. In de tweede helft stoomde Turkije door op zoek naar de voorsprong, terwijl het wel moest blijven opletten voor een Georgische tegenprik. Arda Güler beloonde het Turks geduld met prachtige parel voor de 2-1. In het slot bibberde Turkije nog, maar na mee oprukken van de Georgische doelman, kon Akturkoglu nog de 3-1-eindstand vastleggen. Jammer voor de strijdende Georgiërs, de Turken winnen voor het eerst hun openingswedstrijd op een EK.

90+9' tweede helft
90+7'

Het wordt nog 3-1!

Omdat de Georgische doelman Mamardasjvili mee was gegaan op de vrije trap en de daaropvolgende hoekschop, kan Turkije in de tegenaanval makkelijk de 3-1 scoren. Kerem Akturkoglu stevent eenzaam op een leeg doel. Hij legt de eindstand makkelijk vast.

Wat is dat jammer voor de Georgiërs!

90+6'

Wat een kans! Akaydin kopt gelijkmaker weg!

90+6'

Turkije maakt het af in de slotseconde, nadat Georgische doelman mee naar voren trekt: 3-1

90+5'

Akaydin kopt gelijkmaker weg!

Een vrije trap van Georgië schiet door en dwingt Mert Gûnok tot een redding. De bal komt bij Davitasjvili, hij trapt. Maar Akaydin staat in de weg en kopt de stevige trap weg vooraleer het in eeen leeg doel vliegt. Wat een kans!

90+3'

Geen 2-2! Georgiërs hinderen elkaar

90+2'

Georgiërs hinderen elkaar voor de gelijkmaker

Kvaratschelia heeft lang gewacht op zijn moment. Met een dribbel bereikt hij de acherlijn. Hij zet voor. Met zijn tweeën proberen Mikautadze en Kotsjorasjvili de bal in doel te werken, maar ze hinderen elkaar en daardoor is de poging van Mikautadze minder goed, het gaat ver naast. Sagnol, bondscoach van Turkije, haalt opgelucht adem.

90+1'

87'

Mamardisjvili behoedt Georgië voor een 3-1 met een goede reflex

86'

Georgische doelman weigert 3-1

Turkije is nog niet uitgeraasd. Celik komt aan de rand van de zestien, veinst een schot, maar geeft een voorzet. De ingevallen Yazici torent hoog boven zijn belager uit en zet er zijn hoofd tegen, Mamardisjvili behoedt zijn land voor een 3-1 met een goede reflex.