Portugal pakt in het slot de 3 punten.

Gouden wissels van Roberto Martinez bezorgen Portugal in 93e minuut felbevochten zege tegen Tsjechië

 di 18 juni 2024 23:05
 1. 39' - Geel - Rafael Leão
 1. 57' - Geel - Patrik Schick
 2. 60' - Verv. Jan Kuchta door Ondrej Lingr
 3. 61' - Verv. Patrik Schick door Mojmir Chytil
 4. 62' - Doelpunt - Lukáš Provod (0 - 1)
 5. 63' - Verv. Rafael Leão door Diogo Jota
 6. 63' - Verv. Diogo Dalot door Gonçalo Inácio
 7. 69' - Own goal - Robin Hranác (1 - 1)
 8. 79' - Verv. Lukáš Provod door Antonín Barák
 9. 79' - Verv. Pavel Sulc door Petr Ševcík
 10. 90' - Verv. Vitinha door Francisco Conceição
 11. 90' - Verv. João Cancelo door Nélson Semedo
 12. 90' - Verv. Nuno Mendes door Pedro Neto
 13. 90+2' - Doelpunt - Francisco Conceição (2 - 1)
 14. 90+3' - Geel - Francisco Conceição
 15. 90+3' - Verv. Tomáš Holeš door Tomáš Chorý
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 18/06/24 - 21:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
62'
Lukáš Provod
0 - 1
Lukáš Provod
62'
69'
Robin Hranác
69'
Robin Hranác
1 - 1
90+2'
Francisco Conceição
90+2'
Francisco Conceição
2 - 1

Portugal is aan een valse start ontsnapt. Tegen Tsjechië morsten Cristiano Ronaldo en co. veelvuldig met kansen, maar in de 93e minuut kwam er alsnog een delirium. Na een gouden ingreep van Roberto Martinez zorgden zijn invallers toch nog voor de ultieme verlossing. 

8 video's
Portugal - Tsjechië in een notendop
 1. Schlemiel van de match
  Robin Hranac is de leider van de Tsjechische defensie, en speelde eigenlijk een puike wedstrijd. Maar dan mag je zijn owngoal en mistasten bij de 2-1 niet meetellen. Bij dat eerste heeft hij vooral zijn doelman Stanek te danken, die de bal via zijn scheenbeen in doel duwde.
 2. Sleutelmoment
  Met nog enkele minuten te spelen gaat Hranac in de fout op een harde voorzet van Pedro Neto, en legt de bal zo klaar voor Conceicao. Volle pot voor Portugal, blije Spanjaard aan de zijlijn.
 3. Statistiek
  De Tsjechen hadden nochtans geopend met een wereldgoal van Provod, die met zijn mindere rechter via binnenkant paal de statistiek van dit toernooi bevestigt. Meer dan in de afgelopen vijftig jaar vallen de doelpunten van buiten de zestien, net iets minder dan 1 op 3.

Eigen competitie tegen de sterren

Van de meest amusante, interessante en begeesterende wedstrijd naar een pak minder. Na Turkije-Georgië namen de sterren van Portugal het op tegen de Tsjechen van Hasek. Die riep het grootste deel op uit de Tsjechische Fortuna Liga, maar liefst negen van Slavia Praag.

 

Portugal, met Ronaldo vooraan, en oudste speler ooit op een EK Pepe achteraan, nam het initiatief en drukte de Tsjechen weg. Kansen waren schaars en niet indrukwekkend.

 

Voor rust kwam Ronaldo wel twee keer in de gevarenzone, maar kwam daar ook doelman Jindrich Stanek tegen. Telkens vanuit buitenspel, dat wel, testte hij de doelman, bij de eerste kans had die een geweldige reflex nodig.

 

In de omsingeling leek Tsjechië zich al bij al lekker te voelen, al was eruit komen nog niet aan de orde. De ene keer dat het toch lukte, was Schick net te klein om het leer te beroeren.

Hoofdrol Hranac

De tweede helft bracht ons terug naar België onder Martinez, lijzig zocht het Portugese sterrenelftal zonder inspiratie naar gevaar. Wel was er wéér Ronaldo, die twee keer door Hranac gehinderd werd in een kopduel en ook een vrije trap niet tegen de netten kreeg.

 

De Tsjechen in het stadion namen een aloude Saudische traditie over en scandeerden: "Messi, Messi, Messi." 

 

Op het moment dat de omknelling te veel leek te worden voor de Tsjechen, verlichtte Provod de druk met een raket én de voorsprong. Coufal bereidde goed voor, maar heeft vooral zijn ploegmaat te danken voor de assist op zijn naam.

 

Het Portugese geluk kwam meteen erna een eerste keer even piepen. Mendes kopte een voorzet terug voor doel, waar Stanek niet durfde pakken. Via Hranac duwde hij de gelijkmaker in doel.

 

Verlossing volgde in twee tijden. Vijf minuten voor tijd verpestte de VAR het feestje na buitenspel van Ronaldo. Maar een goeie vijf minuten later ging Hranac aan het klungelen in de eigen zestien, nooit een goede keuze, en liet een voorzet van Neto half door zijn benen glippen. Conceicao de snelste, Conceicao de Verlosser.

 

De manier waarop zal de Portugezen worst wezen, ondanks een zwakke partij gaan ze met de volle buit de bus op.

Fase per fase

90+7'

Einde

Guida stuurt met zijn laatste fluitsignaal de wedstrijd absoluut de geschiedenisboeken in. Na een werelds afstandsschot van Provod kwam Tsjechië op voorsprong, maar Portugal krabbelde met wat gelukjes terug. Dubbele schlemiel was Hranac die de bal in eigen goal verwerkte en nadien de bal nog voor de neus van Conceicao legde. Lege handen voor de Tsjechen, die van Martinez en Ronaldo gevleid gevuld.

90+6' tweede helft
90+4'

De Tsjechen gaan pompen, en bijna gaat een kopbal van Lingr er nog in. Alleen stond die buitenspel, de kans telt niet.

90+3'
90+2'

Dan toch nog! Conceiçao trapt van dichtbij de 2-1 binnen

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90+1'

Nu toch!

En dan toch gaan de Portugezen aan het feesten! Het is wel met een half gelukje, maar deze van Francisco Conceicao gaat niet afgekeurd worden. Op links gaat Pedro Neto voorbij Coufal en legt de bal voor de goal. De zoon van Sergio maakt mooi gebruik van mistasten van Hranac om de bal binnen te leggen.

90'
wissel
90'

De Tsjechen hebben bloed geroken en maken aanspraak op een overwinning in de slotminuten. Steeds via rechts, waar Coufal al zijn longen opgebruikt. Tot een schot komen ze niet.

88'

Afgekeurd!

Of niet, want Ronaldo stond (voor de derde keer vandaag bij een kans) buitenspel voor zijn kopbal. Een halve schouder zal het zijn, maar dat kennen we ondertussen. Die nieuwe buitenspelmachine is onverbiddelijk. 

87'

Ronaldo tegen de paal en Jota kopt binnen, maar VAR verpest feestje

86'

Via de paal!

Diogo Jota verlost de Portugezen! Ronaldo kopt de bal tegen de paal en daarop is zijn landgenoot goed gevolgd. 2-1, de Portugezen nemen toch alle punten mee.

86'

Veel structuur zit er niet meer in

Peter Vandenbempt
84'

Het wordt ook steviger in de slotminuten. Eerst gaat een Tsjech hard in de tackle, nadien neemt Mendes wraak op Coufal. Snedig, maar niet foutief, oordeelt Guida.