Roemenië schiet zich vanaf penaltystip naar groepswinst én doet ook Slovakije plezier met gelijkspel

 wo 26 juni 2024 19:53
 1. 24' - Doelpunt - Ondrej Duda (1 - 0)
 2. 37' - Doelpunt strafschop - Razvan Marin (1 - 1)
 3. 45+1' - Geel - Andrei Burca
 4. 45+4' - Geel - Nicusor Bancu
 1. 58' - Verv. Florinel Coman door Deian Sorescu
 2. 66' - Verv. Ianis Hagi door Dennis Man
 3. 67' - Verv. Denis Dragus door George Puscas
 4. 70' - Verv. Lukáš Haraslín door Tomas Suslov
 5. 70' - Verv. David Strelec door Róbert Boženík
 6. 78' - Verv. Ivan Schranz door David Duris
 7. 86' - Verv. Razvan Marin door Adrian Rus
 8. 88' - Geel - George Puscas
 9. 90+1' - Geel - Ondrej Duda
 10. 90+2' - Verv. Peter Pekarík door Norbert Gyömbér
 11. 90+2' - Verv. Ondrej Duda door Matúš Bero
Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 26/06/24 - 18:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
24'
Ondrej Duda
24'
Ondrej Duda
1 - 0
37'
Razvan Marin
1 - 1
Razvan Marin
37'

Een gelijkspel dat enkel kamerbrede glimlachen oplevert. Slovakije en Roemenië hebben de koek verdeeld na een wedstrijd vol (vooral kleine) prikjes. Marin trapte de Roemenen vanaf de stip naar groepswinst. Ook voor de Slovaken komt er een prettig vervolg van het EK als beste derde met vier punten.

9 video's
Slovakije - Roemenië in een notendop
 1. Sleutelmoment
  Bij 1-0 is Roemenië virtueel uitgeschakeld, maar dan versiert Hagi een betwistbare strafschop. Marin zet die overtuigend om, en daarna wordt er niet meer gescoord. Met een gelijkspel is iedereen in Frankfurt tevreden.
 2. Man van de Match
  Je kan het al raden aan de hand van zijn blauwe kapsel. Met Andrei Ratiu valt er altijd wel wat te beleven. Verdedigend was de speler van Vallecano secuur en ook aanvallend droeg hij zijn steentje bij.
 3. Opvallend
  Nog maar voor de tweede keer in de voetbalgeschiedenis eindigen vier landen in dezelfde poule op een groot toernooi op evenveel punten. Het gebeurde eerst in 1994, toen Mexico, Ierland, Italië en Noorwegen ook allemaal vier punten pakten.
 4. Prijs-kwaliteitverhouding
  Met de goedkoopste selectie van heel Euro 2024 slaagt Roemenië er toch maar mooi in om groepswinnaar te worden. Puik werk van bondscoach Iordanescu.

Iedereen blij met gelijkspelletje

Alleen maar lachende gezichten in Frankfurt, want zowel Slovakije als Roemenië bereikten met de kwalificatie voor de achtste finales hun doel. De Roemenen overtroffen met groepswinst zelfs hun stoutste dromen.

 

Vooraf wisten beide landen dat ze aan een gelijkspel genoeg hadden, maar op een akkoordje gooiden ze het niet. Na wat holderdebolder voetbal in het begin trok Slovakije het laken naar zich toe. Duda kopte een voorzet van Pekarik listig overhoeks binnen.

 

Roemenië was van slag en had een vleugje magie nodig. Hagi, zoon van zijn vader, versierde met de hulp van de VAR een betwistbare strafschop. Marin joeg die onhoudbaar in de bovenhoek. Met die 1-1 gingen we ook rusten.

 

Marin en Dragus vuurden na de pauze in één en dezelfde minuut twee raketten af, en in de stromende regen kwamen ook de Slovaken opzetten. Strelec zag zijn schuiver stranden op het been van Nita en een plaatsbal van Haraslin scheerde de buitenkant van de paal.

 

Toen de regen stopte, droogden ook de kansen op. Risico's werden gemeden en met een voor iedereen gunstige 1-1 kabbelde de wedstrijd naar het eindsignaal.

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+4'

Einde!

Een echte salonremise was het niet, maar Slovakije en Roemenië hebben het wel op 1-1 gehouden. De goals van Duda en Marin vielen voor de rust. In het laatste kwart van de wedstrijd vonden beide ploegen het mooi geweest en werd er niet veel meer aangevallen.

90+2'
90+2'

De wedstrijd kruipt naar het laatste fluitsignaal.

90+1'
Slovakije
90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
90'

We zitten nu toch al een tijdje naar een verwaterde pot voetbal te kijken. Slovakije en Roemenië lijken de kwalificatie voorop te stellen, en dat kan je ze niet kwalijk nemen.

88'

Schop van Puscas

In een luchtduel gaat Puscas met zijn schoen vooruit en raakt daarbij Skriniar in zijn maag. Eerder dom dan gemeen, maar daarom doet het niet minder pijn.

88'
Roemenië
86'
wissel
86'

Dankzij Roemenië is er toch een Rus te zien op dit toernooi. Hij komt doelpuntenmaker Marin vervangen in de slotfase.

83'

De schrik om een laat doelpunt te slikken zit er stilaan in. Dat zou wellicht de uitschakeling betekenen, voor zowel Slovakije als Roemenië.

81'

Jammer voor Schranz

Schranz is inmiddels gewisseld. Hij zal niet in een illuster rijtje met Platini, Shearer, Stoitsjkov, Milosevic, Van Nistelrooij, Bale en Ronaldo komen. Die scoorden allemaal in elke groepsmatch op een EK.

80'

Duw van Ratiu

Ratiu stampt Hancko tegen de reclameborden. Onnodig, en dat beseft ook doelman Nita. Die snelt meteen naar zijn Slovaakse tegenstander om te zien hoe het gaat en hem te sussen.

78'
78'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
76'

Er kan in de slotfase nog van alles veranderen.

Geert Heremans