Oostenrijk telt het Polen van Lewandowski zo goed als uit met overtuigende zege

 vr 21 juni 2024 19:55
 1. 9' - Doelpunt - Gernot Trauner (0 - 1)
 2. 30' - Doelpunt - Krzysztof Piatek (1 - 1)
 1. 53' - Geel - Bartosz Slisz
 2. 56' - Geel - Patrick Wimmer
 3. 59' - Verv. Gernot Trauner door Kevin Danso
 4. 60' - Verv. Adam Buksa door Robert Lewandowski
 5. 60' - Verv. Krzysztof Piatek door Karol Swiderski
 6. 62' - Geel - Jakub Moder
 7. 63' - Verv. Phillipp Mwene door Alexander Prass
 8. 64' - Geel - Robert Lewandowski
 9. 66' - Doelpunt - Christoph Baumgartner (1 - 2)
 10. 70' - Geel - Marko Arnautovic
 11. 75' - Verv. Bartosz Slisz door Kamil Grosicki
 12. 77' - Geel - Wojciech Szczesny
 13. 78' - Doelpunt strafschop - Marko Arnautovic (1 - 3)
 14. 81' - Verv. Christoph Baumgartner door Romano Schmid
 15. 81' - Verv. Marko Arnautovic door Michael Gregoritsch
 16. 87' - Verv. Piotr Zielinski door Kacper Urbanski
Europees Kampioenschap - speeldag 2 - 21/06/24 - 18:02
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
9'
Gernot Trauner
0 - 1
Gernot Trauner
9'
30'
Krzysztof Piatek
30'
Krzysztof Piatek
1 - 1
66'
Christoph Baumgartner
1 - 2
Christoph Baumgartner
66'
78'
Marko Arnautovic
1 - 3
Marko Arnautovic
78'

Oostenrijk heeft tegen Polen zijn levenslijn gegrepen in de zware groep D en daarbij meteen ook de levenslijn van de Polen zo goed als doorgeknipt. Na de rust maakte Oostenrijk het verschil, invaller Robert Lewandowski kon dat aan de andere kant niet doen.

Bekijk hier de hoogtepunten
13 video's
Polen - Oostenrijk in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  Een ingeving van een topspeler. De manier waarop Arnautovic over de bal stapt op een pass van Prass en zo de Poolse defensie verrast, is pure klasse. Baumgartner krijgt zo de vrijheid om uit te halen en brengt Oostenrijk met een knap schot op een 2-1-voorsprong.
 2. Man van de match
  Christoph Baumgartner was de uitblinker bij Oostenrijk. De Polen konden de middenvelder maar niet aan banden leggen, hij was de aanstoker van de meeste gevaarlijke acties en zorgde zelf voor het bepalende moment met een puike afwerking. Hij is nu ook de eerste speler die op twee EK's kon scoren voor Oostenrijk.
 3. Opvallend
  Oostenrijk heeft in zijn laatste 18 wedstrijden slechts 2 keer verloren. Eén van die nederlagen moest het afgelopen maandag incasseren tegen Frankrijk. De andere nederlaag leed Oostenrijk in oktober vorig jaar in Wenen in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Rode Duivels.

Piatek zet orde op zaken na vroege treffer van Trauner

Geen Robert Lewandowski bij Polen. De sterspeler miste al de opener tegen Nederland en was ook niet fit genoeg om aan de wedstrijd tegen Oostenrijk te beginnen. Een flinke aderlating voor Polen en na nog geen tien minuten volgde al een nieuwe domper.


Trauner werd zomaar vrijgelaten op een voorzet van Mwene en maakte daar dankbaar gebruik van. Szczęsny was kansloos op de perfect getimede kopbal van de Feyenoord-verdediger. 0-1 na amper 9 minuten, de snelste EK-goal ooit voor Oostenrijk.


Na een dominant begin liet Oostenrijk Polen in de wedstrijd komen. Zalewski liet een grote kans op de gelijkmaker nog liggen, op het halfuur was het wél raak voor Polen. Trauner blokte een schot van Bednarek nog af, maar in de herneming maakte Piatek het af: 1-1.


Oostenrijk was plots weer wakker. Sabitzer had te veel tijd nodig na een snedige counter om goed af te werken en mikte ook nog een afstandsschot nipt naast. Aan de overkant moest Pentz nog zijn kunnen tonen op een gevaarlijke vrije trap van Zielinski.

Handige Arnautovic helpt Oostenrijk aan overwinning

Het eerste vermeldenswaardige moment in de tweede helft kwam er pas op het uur, toen Lewandowski zijn opwachting maakte. Maar voor een momentum change zorgde de Poolse sterspeler allerminst. Integendeel, amper enkele minuten na zijn invalbeurt stond Oostenrijk plots op voorsprong.


Arnautovic stapte bijzonder slim over de bal heen op een pass van Prass en zo kreeg Baumgartner de ruimte om uit te halen. Met een feilloze afwerking bracht hij Oostenrijk voor de tweede keer op voorsprong.


Een voorsprong die de Oostenrijkers dit keer niet meer uit handen gaven. Een kwartier voor het einde ging de bal op de stip toen Szczęsny de doorgebroken Sabitzer onderuithaalde. Oostenrijks recordinternational Arnautovic stelde de Oostenrijkse driepunter veilig.


Bij Polen was de veer nu helemaal gebroken. Szczęsny voorkwam dat de schade nog hoger opliep op een schot van Posch en ook Laimer kwam dicht bij de 1-4, toen zijn schot rakelings voorlangs ging. Oostenrijk mag blijven dromen van de 1/8e finales, voor Lewandowski en co ziet het er beroerd uit.

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+4'

Einde

Oostenrijk mag blijven dromen van een plek in de 1/8e finales na een verdiende overwinning tegen Polen. De 2-1 van Baumgartner kwam wat uit de lucht vallen, maar nadien gaf Oostenrijk de controle niet meer uit handen. Arnautovic kon er vanaf de penaltystip 3-1 van maken en Szczęsny voorkwam dat de schade nog hoger opliep voor Polen. Voor Lewandowski en co lijkt de EK-exit bijna onvermijdelijk.

90+4'

Grosicki mikt in één tijd nipt naast

90+3'

Grosicki in één tijd naast

Bij Oostenrijk treedt er misschien wel wat gemakzucht op. Achteraan verliezen ze in elk geval Grosicki helemaal uit het oog op een voorzet. Hij mikt in één tijd nipt naast.

90+1'

Polen hangt in de touwen, Oostenrijk zal zich met drie op gelijke hoogte hijsen van Nederland en Frankrijk. Die kijken elkaar straks om 21 uur nog in de ogen.

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
86'

Laimer mikt de bal dan rakelings voorlangs

85'

Laimer nipt voorlangs

Opnieuw komt Oostenrijk dicht bij een vierde treffer. Laimer wordt gelanceerd in de zestien, omspeelt Szczęsny en mikt de bal dan rakelings voorlangs. Polen ontsnapt opnieuw.

84'

Met een fraaie redding voorkomt Szczęsny een afstraffing voor Polen

83'

Szczęsny voorkomt erger voor Polen

Oostenrijk is nu helemaal bevrijd. Posch pakt plots uit met een bijzonder knap schot. Met een al even fraaie redding voorkomt Szczęsny een afstraffing voor Polen. 

79'

Strafschop! Arnautovic laat de kans niet liggen enstuurt Szczęsny de verkeerde kant uit

78'

Arnautovic klaart de klus!

Arnautovic laat de kans niet liggen. Hij stuurt Szczęsny de verkeerde kant uit en schenkt Oostenrijk zo een veilige marge. Voor de Oostenrijkse recordinternational is het zijn 37e goal voor de nationale ploeg.

78'
77'

Penalty!

De bal gaat op de stip voor Oostenrijk. Dawidowicz kopt de bal ongelukkig door en brengt Sabitzer zo alleen voor Szczęsny. De doelman haalt hem neer in de zestien en het oordeel van Umut Meler is onverbiddelijk: penalty. Szczęsny krijgt ook geel.