83'
Wout Weghorst
1 - 2
83'

Moeizaam, maar wel verdiend: Nederland heeft zijn openingsmatch op Euro 2024 gewonnen. Polen opende na een kwartier de score, Cody Gakpo bracht een inefficiënt Nederland op het halfuur langszij. In een mindere tweede helft kon Oranje de Polen niet van zich afschudden, tot invaller Wout Weghorst de bevrijdende 1-2 met zijn eerste baltoets voor zijn rekening nam.

Highlights Polen - Nederland
12 video's
Polen - Nederland in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    Na een korf gemiste kansen schreeuwt heel Nederland om Wout Weghorst, en wel met reden. Een goeie twee minuten staat de spits tussen de lijnen en hij prikt de 1-2 al onder Szczesny.
  2. Man van de Match
    Nathan Aké bleef misschien een beetje in de schaduw, maar was wel van goudwaarde met de assist voor beide Nederlandse doelpunten. De verdediger van Manchester City anticipeerde slim in de aanloop naar de 1-1 en toonde zijn vista bij de 1-2.
  3. Opvallende statistiek
    Oranje loste maar liefst 21 schoten, maar slechts vier daarvan belandden tussen de palen. Willen de Nederlanders oogsten op dit toernooi, dan zullen ze toch een pak nauwkeuriger moeten gaan afwerken.

Buksa laat Polen eventjes dromen

Naar aloude gewoonte stond het Nederlandse vertrouwen in het zenit. In de aanloop naar het toernooi had Oranje nog Canada en IJsland afgedroogd met 4-0, terwijl tegenstander Polen zijn beste speler moest missen. Lewandowski was niet fit genoeg en bleef heel de match op de bank.

De spits moest lijdzaam toezien hoe Nederland zijn ploegmaats in de openingsfase onder de voet liep. Al in de eerste minuut stelde Gakpo Szczesny op de proef met een knal in de korte hoek. Niet veel later had Reijnders altijd minstens het kader moeten vinden.

Polen overleefde de overrompeling. Meer nog, na een kwartier klom het zelfs op voorsprong. Buksa sprong hoog bij een hoekschop en knikte overhoeks binnen. Geen Pool die op dat moment maalde om de afwezige Lewandowski. Na die plotse 1-0 dwong Nederland de Polen wel weer opnieuw in de loopgraven.

Een volley van Van Dijk verdiende meer, Depay greep zich naar zijn haarband na een onbesuisde misser en Reijnders vergat zelf af te werken. Uiteindelijk kon de 1-1  niet uitblijven, al had Gakpo veel mazzel dat zijn schot onderweg van richting veranderde.

Weghorst bezorgt Oranje verdiende zege

Na de gelijkmaker verdween de aanvalsdrang van Oranje even. Doelman Verbruggen, ex-Anderlecht, moest zelfs bij de pinken zijn op een harde poging van Kiwior.

Helemaal op het einde van de eerste helft versierde Nederland toch weer twee uitgelezen mogelijkheden. Gakpo wilde het met zijn kattenpootje te mooi doen op een aflegger van Aké en even later miste Depay een tikkeltje overtuiging.

De tweede helft begon zoals de eerste, met een serieus bibbermoment voor Polen. Szczesny sprak zijn ervaring aan om een Nederlandse aanval te ontmijnen. Gaandeweg kwamen de Polen dan beter in de wedstrijd en waren ze zelfs eventjes de betere ploeg. Zielinski kon het kortstondige overwicht niet vertalen in een tweede goal.

Ook Nederland slaagde daar niet in toen het de boel weer in handen nam. Dumfries schoot venijnig voorlangs en een kopbal van De Vrij vloog nipt over de deklat. De omsingeling leek niks op te leveren, want Oranje leek met de minuut trager te gaan spelen.

Het was uiteindelijk Weghorst die Nederland bevrijdde. De spits toonde zich nog maar eens beslissend als breekijzer. Een paar minuten na zijn invalbeurt reageerde hij gepast en verlengde hij de voorzet van Aké onder Szczesny in doel. Een Pools slotoffensiefje haalde niks meer uit.

90+6'

Einde!

Nederland kwam op achterstand door een goal van Buksa en miste zelf een karrenvracht kansen, maar begint toch met een driepunter aan dit toernooi. Gakpo en Weghorst zorgden voor de ommekeer tegen een stug Polen.

90+4'

Het Oranje Legioen staat te dansen in het Volkspark. Nederland gaat aan het toernooi beginnen met een overwinning.

90+2'

Met de moed der wanhoop trekt Polen ten aanval. Veel overleg zit er niet meer in, maar ze kunnen de Nederlanders wel nog heel wat schrik aanjagen. Verbruggen klemt een schot van Moder.

90+1'

Nog een makkelijke redding van Verbruggen

90+1'

90'

Bijna de Polen!

Piotrowski gaat op wandel en vindt warempel nog Swiderski. Van Dijk is te laat, maar Verbruggen verijdelt de Poolse gelijkmaker.

89'

Verbruggen verijdelt de Poolse gelijkmaker

89'

Dodelijk doeltreffend

De laatste drie kansen van Weghorst op grote toernooien gingen er allemaal in. Twee keer tegen Argentinië in Qatar en vandaag dus tegen Polen.

87'
87'

Salamon heeft de schoen van Weghorst gevoeld bij de 1-2 en moet ingewisseld worden voor Bereszynski.

85'
83'

Dan toch! Weghorst reageert het snelst en prikt de 1-2 onder Szczesny

83'

Natuurlijk Weghorst!

Jawel hoor! Hij doet het toch maar weer! Weghorst reageert het snelst van iedereen en prikt de bal onder Szczesny. Nederland lijkt op weg naar een moeizame, maar verdiende overwinning.

81'

Wout Weghorst, redder van de natie? De aanvaller van Hoffenheim is goed bij schot voor Oranje en valt samen met Frimpong in. Gakpo en Depay wijken.