Ondanks symbolisch doelpunt van Christian Eriksen speelt Denemarken kostbare punten kwijt tegen Slovenië

 zo 16 juni 2024 21:21
 1. 17' - Doelpunt - Christian Eriksen (0 - 1)
 1. 50' - Geel - Morten Hjulmand
 2. 54' - Geel - Petar Stojanovic
 3. 67' - Verv. Petar Stojanovic door Benjamin Verbic
 4. 75' - Verv. Jan Mlakar door Zan Celar
 5. 76' - Verv. Timi Elšnik door Jon Gorenc-Stankovic
 6. 77' - Doelpunt - Erik Janza (1 - 1)
 7. 78' - Verv. Victor Kristiansen door Joakim Mæhle
 8. 84' - Verv. Jonas Wind door Kasper Dolberg
 9. 84' - Verv. Pierre-Emile Højbjerg door Christian Nørgaard
 10. 85' - Geel - Zan Celar
 11. 89' - Verv. Morten Hjulmand door Thomas Delaney
 12. 90+4' - Verv. Andraz Sporar door David Brekalo
 13. 90+4' - Verv. Benjamin Sesko door Jasmin Kurtic
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 16/06/24 - 18:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
17'
Christian Eriksen
0 - 1
Christian Eriksen
17'
77'
Erik Janza
77'
Erik Janza
1 - 1

Aan symboliek geen gebrek in Slovenië-Denemarken. 1100 dagen na zijn hartaanval schonk Christian Eriksen Denemarken al snel de voorsprong tegen Slovenië. Maar in het slot vergalde de Sloveense verdediger, Erik Janza, alsnog het gedroomde wederoptreden van Eriksen met een ultieme gelijkmaker: 1-1.

Highlights Slovenië - Denemarken
8 video's
Slovenië - Denemarken in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  Nadat Denemarken de wedstrijd vergeet af te maken in de tweede helft, grijpt Slovenië de levenslijn die de Denen aan hen lieten. Een kwartier voor het einde knalt Erik Janza via een Deense kont de gelijkmaker in doel.
 2. Man van de wedstrijd
  Niet alleen omwille van het prachtige verhaal, maar ook omdat Christian Eriksen gewoon de beste man op het veld was. Vanaf zijn favoriete positie deelde hij de lakens uit bij Denemarken. Hij kreeg meerdere kansen om ook een tweede en een derde keer te scoren. Een harde herneming van een hoekschop belandde bijna uit de kluts tussen 2 Slovenen door in doel en op een panklare aflegger van Wind trapte hij onbesuisd over.
 3. Opvallend
  Drie jaar nadat hij in de openingswedstrijd van het EK ineenzakte na een hartaanval, scoort Eriksen bij zijn wederoptreden op het Europees kampioenschap. Het verhaal Eriksen wordt alleen nog maar mooier en daarvan is de middenvelder zelf de auteur.
 4. Opvallend (2)
  Denemarken kende Slovenië nochtans door en door, want beide ploegen kwamen elkaar in de kwalificatiecampagne voor dit EK ook al tegen. Ook daar eindigde één duel op 1-1. Denemarken was dus gewaarschuwd, maar verslikte zich toch weer in de Sloveense soep.

Eriksen is back op het EK

Met volle vaart begonnen de Denen aan hun eerste horde op dit EK. Een bekende horde, want ook tijdens de kwalificatiecampagne voor dit EK ontmoetten de Denen Slovenië. De uitdager haalde toen evenveel punten als Denemarken en stootte voor het eerst in 24 jaar door naar een tweede EK-deelname.

 

Denemarken was dus wel gewaarschuwd, ook vooral omdat in die kwalificatiecampagne één duel eindigde op 1-1, en dus wilde het niets aan het toeval overlaten. De gashendel werd opengedraaid, maar dreiging bleef uit.

 

Pas wanneer Sloveens supertalent Sesko aan de overzijde een eerste keer prikte via een afstandsschot dat maar net naast de kooi van Schmeichel vloog, viel de verlossende voorsprong. 

 

Met dank aan de beste man op het veld: Christian Eriksen. Wanneer hij een inworp toegespeeld kreeg via de hak van Wind, knalde hij in één tijd de openingstreffer tegen de touwen. Exact 3 jaar nadat hij op de openingswedstrijd van hetzelfde toernooi in elkaar zakte door een hartstilstand, laat hij nu de Deense harten weer sneller slaan.

 

En nog bewees Eriksen dat hij meer dan ooit terug was. Hij was klaar om de wedstrijd helemaal naar zich toe te eigenen. Zijn harde herneming viel uit de kluts via 2 Slovenen nog bijna in doel en op een panklare aflegger van Wind trapte hij onbesuisd over.

Slovenië profiteert van levenslijn

Ook in de tweede helft weigerde Denemarken om de score uit te diepen. Een perfect aangesneden vrije trap van Eriksen werd ultiem in hoekschop gezet en Oblak toonde zijn meerwaarde door van dichtbij Højlund een doelpunt te ontzeggen.

 

Denemarken liet dus een levenslijn aan Slovenië en dat pakte het in dank aan. Stapsgewijs kwam het dichter en dichter bij het doel van Anderlecht-doelman Schmeichel.

 

Cerin zag een overhoekse kopbal naast de paal dwarrelen, Sporar tikte een vrije trap hard naast en Sesko zag een poeier op de paal uiteenspatten.

 

Het kon niet uitblijven: op een hoekschop ging Erik Janza all-in, zijn schot week af via een Deens achterste waardoor Schmeichel op het verkeerde been werd gezet.

 

1-1 en Denemarken moest zelf vrezen voor erger. Sporar, spits van Panathinaikos, troefde in snelheid Vestergaard, verdediger van Leicester, af en trapte vanuit een scherpe hoek in de verkeerde kant van het zijnet.

 

Het kwaad voor Denemarken was geschied, ook Anderlecht-spelers Dolberg en Delaney konden als invallers het tij niet meer doen keren.

 

Denemarken verslikt zich opnieuw in de Sloveense soep en moet vrede nemen met een puntje. Met Engeland en Servië wachten er nog 2 gevaarlijke klanten in groep C, de achtste finales zijn na speeldag 1 al ver weg voor de Denen.

Eriksen: "Heb nu al meer EK-minuten dan vorige keer"

 • Christian Eriksen (Denemarken): "We hadden op voorhand geoefend op die inworpen en ik ben blij dat we zo eens het verschil kunnen maken. Zowel voor het team, als persoonlijk blij met de eerste helft. Maar in de tweede helft namen we wat gas terug, dat mocht niet. Ik heb nu al meer minuten gemaakt dan op de laatste editie (lacht), daar ben ik natuurlijk heel blij om."
 
 • Jan Oblak (Slovenië): "Het was een lastige wedstrijd, onze eerste wedstrijd op het EK na 24 jaar. We speelden al eens tegen hen in de kwalificaties, dus wisten we wat we moesten doen. In de eerste helft was onze ploeg nog niet klaar voor het grote toneel, maar in de tweede helft herstelde de ploeg zich. Bij de rust hoofdjes bij elkaar gestoken en hen gezegd dat het uiteindelijk maar een wedstrijd is, dat ze niet moesten rekening houden met het grote toneel. En dan verliep het veel beter. Wanneer je de supporters en hun kinderen blij zag in de tribunes, geeft dat veel voldoening."

Janza: "Schoot met de ogen dicht naar doel"

 • Erik Janza (Slovenië): "We moeten wel blij zijn met dit punt, want Denemarken is een goeie ploeg. We kenden elkaar goed, dus er waren geen geheimen. We verdedigden goed en speelden op de counter en trachten met ons wapen, stilstaande fases, te dreigen. Dat lukte. Ik mag van geluk spreken dat de bal naar mij kwam, ik sloot mijn ogen en schoot naar doel. Heel blij met dat doelpunt, maar in vier wedstrijden moeten we klaar zijn voor een nieuw gevecht." 

Hjulmand: "Dit bewijst dat het belangrijk is om 2-0 te maken"

 • Matjas Kek (bondscoach Slovenië): "Het waren twee verschillende helften. Het resultaat is verdiend. Maar in de eerste helft toonden we een ander gelaat, toen waren naïef en onder de indruk van het EK. Deze wedstrijd toonde wel dat we tot veel in staat zijn op dit grote toernooi. We zullen alleen maar beter worden. Het geluk stond bij de schoten van Sesko niet aan onze zijde, maar bij het doelpunt dan wel weer. Ik ben trots dat heel Europa dit Slovenië heeft zien spelen."

 

 • Kasper Hjulmand (bondscoach Denemarken): "Tot aan de 70e minuut speelden we goed, maar toen verloren we wat energie en intensiteit. Daardoor werden we te passief. Tot dan zag het er voor mij heel goed uit, maar vanaf het schot van Sesko keerde het om. Dit toont aan hoe belangrijk het is om naar die 2-0 op zoek te gaan. We waren er heel dicht bij, daarom vind ik het extra jammer dat het ons niet gelukt is."

Fase per fase

19:59
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:51

EINDE: Slovenië 1-1 Denemarken

Denemarken heeft het aan zichzelf te danken. Na een heersende eerste helft waarin Eriksen scoorde, vergat het de wedstrijd af te maken in de tweede helft. Daardoor liet het een levenslijn aan Slovenië. Die greep het in dank aan. Het trok het momentum naar zich toe. Een kopbal van Cerin dwarrelde net naast de paal en een poeier van Sesko uit de tweede lijn spatte uiteen op de paal. Uiteindelijk is het de linksachter van Slovenië, Erik Janza, die de bal afgeweken via een Deense kont, in doel trapte. En Slovenië duwde zelfs door voor een eerste overwinning op een EK, maar dat lukte niet. Ook Anderlecht-invallers Dolberg en Delaney konden de wedstrijd niet meer keren. 


1-1, een onverwachte puntendeling tussen de twee ploegen die elkaar al kenden uit de kwalificatiecampagne. Ook daar eindigde er één duel op die score. Denemarken was dus gewaarschuwd, en toch... Met één puntje wachten er voor Denemarken met Engeland en Servië gevaarlijkere tegenstanders. Zal Denemarken zich verslikken in deze groep?

90+7'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
90+5' tweede helft
90+4'
90+4'
90+1'

Dolberg schampt de bal

Toch wordt Kasper Dolberg eens in stelling gebracht. De voorzet is iets te hoog, waardoor enkel zijn blonde lokken de bal kunnen schampen. Geen gevaar, dus. 

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90'

Niet Denemarken, maar Slovenië trapt nog eens naar doel. Karnicnik met het geschut, maar de rechtachter van Sloveens kampioen Celje besluit hoog over doel. 

89'

Ook Delaney komt het veld op

Kasper Hjulmand haalt zijn naamgenoot Morten van het veld en gunt Thomas Delaney van Anderlecht ook nog wat speelminuten. Vindt hij zijn maatje bij paars-wit Dolberg terug en stuurt hij hem op weg naar een reddende goal? 

86'

Denemarken bouwt geduldig aan nieuw gevaar na het momentum voor Slovenië. Hjulmand haalt vanop afstand de trekker over naar doel, maar het schot is zacht en makkelijk grijpbaar voor Oblak. 

85'
Slovenië
84'
wissel
83'

Dolberg erin

Nadat eerder al Maehle, die we nog kennen uit zijn periode bij Racing Genk, er opkwam, komt nu ook Anderlecht-spits Kasper Dolberg het veld op. Hij heeft de meeste Deense doelpunten op zijn naam op een EK (3), kan hij er daar nu nog één aan toevoegen? Ook Poulsen en Norgaard komen erop. 

81'

Sporar vindt het zijnet

81'

Sporar bijna!

Vestergaard laat zich aftroeven door Sporar. De spits van Panathinaikos snelt voorbij de verdediger van Leicester. Vanuit een scherpe hoek trapt hij naar doel, maar het belandt in het zijnet. De scheidsrechter vindt dat Schmeichel de bal geraakt heeft en dus geeft hij een hoekschop aan Slovenië. 


De Denen zien de overwinning uit hun handen glippen.