Weer een dreun voor Kroatië: strijdvaardig Albanië vindt in 95e minuut nog een gelijkmaker

wo 19 juni 2024 16:54
  1. 11' - Doelpunt - Qazim Laçi (0 - 1)
  1. 64' - Verv. Jasir Asani door Taulant Seferi
  2. 69' - Verv. Bruno Petkovic door Ante Budimir
  3. 72' - Verv. Qazim Laçi door Klaus Gjasula
  4. 74' - Doelpunt - Andrej Kramaric (1 - 1)
  5. 76' - Own goal - Klaus Gjasula (2 - 1)
  12. 90+4' - Geel - Mirlind Daku
  13. 90+5' - Doelpunt - Klaus Gjasula (2 - 2)
  14. 90+7' - Geel - Klaus Gjasula
Europees Kampioenschap - speeldag 2 - 19/06/24 - 15:00
11'
Qazim Laçi
0 - 1
Qazim Laçi
11'
74'
Andrej Kramaric
74'
1 - 1
76'
Klaus Gjasula
76'
2 - 1
90+5'
2 - 2
90+5'

Kroatië blijft op de sukkel tijdens het EK. De schaduwfavoriet keerde tegen Albanië eerst nog een scheve situatie helemaal om, maar incasseerde in minuut 95 nog een dure gelijkmaker: 2-2. 1 op 6 voor Modric en co. - straks is het van moeten in de laatste groepsmatch tegen Italië.

Hoogtepunten
11 video's
Kroatië - Albanië in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    Diep in de extra tijd geeft Kroatië de overwinning nog uit handen. Albanië vecht tot zijn laatste snik en wordt beloond met de late gelijkmaker. Gjasula krijgt te veel ruimte in de zestien en mikt de bal buiten het bereik van Livakovic.
  2. Man van de match
    Klaus Gjasula zal na deze wedstrijd een heldenstatus hebben in Albanië. Zijn invalbeurt begon bijzonder ongelukkig toen hij met een owngoal Kroatië op voorsprong bracht, maar in de extra tijd zette hij dat zelf recht met de verdiende gelijkmaker. Bovendien smoorde hij daarna een gevaarlijke counter nog in de kiem met een professionele overtreding op Modric.
  3. Opvallend
    Een owngoal én een gewoon doelpunt maken en dat in één wedstrijd. Op een EK heeft enkel Anton Ondrus dat Klaus Gjasula voorgedaan. Ondrus kreeg het voor elkaar in de halve finales van EURO 1976 toen hij met Tsjecho-Slowakije Nederland versloeg.
  4. Statistiek
    Albanië heeft nu al meer gescoord dan bij hun EK-debuut in 2016. Toen maakten ze enkel in de laatste groepswedstrijd tegen Roemenië één goal. Nu staat de teller na twee wedstrijden al op 3.

Opnieuw snelle goal voor Albanië tegen onherkenbaar Kroatië

Net als in de opener tegen Italië trof Albanië ook in zijn tweede groepswedstrijd al vroeg raak. Dit keer niet na amper 23 seconden, wel na 10 minuten. Laçi liep perfect in op een voorzet van Asani en mocht ongehinderd inkoppen. Livakovic grabbelde naar de bal, de slappe start van Kroatië werd meteen afgestraft.

Na de nederlaag in de opener tegen Spanje konden de Kroaten zich geen nieuwe uitschuiver permitteren, maar Modric en co kregen de motor niet op gang. Aarzelend spel, aan wandeltempo, zonder creatieve impulsen. Albanië bleef zonder veel moeite overeind.

Meer zelfs, op het halfuur stond het bijna 0-2. Na balverlies van Modric schakelde Albanië snel om en alleen voor Livakovic kreeg Asllani een reuzenkans, maar hij mikte ze op de doelman. Kroatië straalde wanhoop uit en kort voor de rust moest Livakovic nog eens ingrijpen op een kopbal van Manaj.

Albanië pakt verdiend punt in knotsgek slot

Niet één schot op doel voor Kroatië in de eerste helft en dus gooide Zlatko Dalic met Sucic en Pasalic twee frisse krachten in de strijd voor de tweede helft. Sucic dwong Strakosha meteen tot een redding en ook Pasalic was gevaarlijk met een kopbal.

De toon leek gezet, maar Albanië echt bij de keel grijpen lukte de Kroaten niet. Doelpogingen waren er wel, de huizenhoge kansen bleven evenwel uit. Maar een kwartier voor het einde kwam alles uit het niks in een stroomversnelling voor de Kroaten.

Kramaric kon plots uithalen in de zestien en mikte de gelijkmaker door de benen van Hysaj voorbij Strakosha. Amper twee minuten later hadden de Kroaten het tij helemaal gekeerd. Een schot van Sucic werd nog afgeblokt, maar de bal belandde in de kluts via Gjasula toch in doel: 2-1.

Albanië leek rijp voor de sloop, maar pakte in een knotsgekke slotfase alsnog een verdiend punt. Uitgerekend Gjasula, de man van de ongelukkige owngoal, zorgde in de extra tijd nog voor de gelijkmaker. Kroatië blijft zo met 1 op 6 achter, Albanië heeft na twee matchen onverhoopt 1 punt.

Laçi: "We zijn blijven vechten"

Qazim Laçi opende de score voor Albanië. "We verdienden vandaag zeker een punt. We hebben van begin tot einde alles gegeven. We hebben veel kansen gecreëerd en hadden de wedstrijd in de eerste helft moeten beslissen. Het geluk zat ons niet mee, maar we zijn blijven vechten. Op het einde konden we toch nog scoren en pakten we dat belangrijke punt."

"Voor mij was het fantastisch om hier op een EK te scoren, zeker omdat het mijn eerste toernooi is met de nationale ploeg. Dit punt geeft ons nu vertrouwen voor de wedstrijd tegen Spanje, want dat zal een heel moeilijke wedstrijd worden. We kunnen zeker nog tweede of derde worden in deze poule. We gaan strijden tot op het einde."

Fase per faselaatste update: 3 maanden geleden

90+9'

Na een knotsgek einde eindigt de allereerste confrontatie tussen KroatIë en Albanië op een gelijkspel. Kroatië ging in de tweede helft op enkele minuten van een 0-1-achterstand naar een 2-1-voorsprong. Albanië leek verslagen, maar veerde nog recht. In de extra tijd sleepte Gjasula alsnog een punt uit de brand voor de Albanezen.

90+9' tweede helft
90+9'

Nog één keer bibberen voor Albanië bij een schot van Kovacic

90+9'

Kovacic pal op Strakosha

Nog één keer bibberen voor Albanië bij een schot van Kovacic. Zijn schot wordt gepareerd door Strakosha.

90+7'

Geel voor Gjasula

Het is nog bijzonder spannend in de extra tijd. Kroatië kan bijna uitbreken, maar Gjasula steekt er een stokje voor met een professionele fout op Modric. Hij pakt er terecht geel voor, maar wat een match van de invaller.

90+7'
,
90+6'

2-2! De verdiende gelijkmaker, de Albanezen schreeuwen het uit!

90+5'

Verdiende gelijkmaker voor Albanië!

Uitgerekend Gjasula, de man van de owngoal, brengt Albanië in de slotfase nog langszij! Hij krijgt te veel ruimte in de zestien en mikt de bal in één tijd buiten het bereik van Livakovic. De Albanezen schreeuwen het uit.

90+5'
90+4'

Geel voor Daku

Nog eens een spannende fase in de zestien van Kroatië. Daku kan uithalen, maar raakt daarbij het hoofd van Gvardiol. Het levert hem geel op.

90+4'
,
Albanië
90+2'

Albanië komt dicht bij de gelijkmaker

90+1'

Bijna toch nog Albanië!

Dan toch nog even bibberen voor de Kroaten! Livakovic pareert een verre knal van Hoxha, maar moet de bal lossen. Daku mikt van dichtbij, vanuit buitenspelpositie, naast en raakt de doelman. Die heeft verzorging nodig.