Duitsland ontsnapt aan een nederlaag in het slot.

Füllkrug doet het opnieuw! Met buffelstoot in 93e minuut redt hij ultiem nog Duitse groepswinst tegen Zwitserland

 zo 23 juni 2024 22:55
 1. 25' - Geel - Dan Ndoye
 2. 28' - Doelpunt - Dan Ndoye (1 - 0)
 3. 38' - Geel - Jonathan Tah
 1. 61' - Verv. Jonathan Tah door Nico Schlotterbeck
 2. 62' - Verv. Maximilian Mittelstädt door David Raum
 3. 65' - Verv. Fabian Rieder door Ruben Vargas
 4. 65' - Verv. Breel Embolo door Kwadwo Duah
 5. 65' - Verv. Dan Ndoye door Zeki Amdouni
 6. 65' - Verv. Robert Andrich door Maximilian Beier
 7. 67' - Geel - Granit Xhaka
 8. 76' - Verv. Florian Wirtz door Leroy Sané
 9. 76' - Verv. Jamal Musiala door Niclas Füllkrug
 10. 81' - Geel - Silvan Widmer
 11. 90+2' - Doelpunt - Niclas Füllkrug (1 - 1)
Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 23/06/24 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
28'
Dan Ndoye
28'
Dan Ndoye
1 - 0
90+2'
Niclas Füllkrug
1 - 1
Niclas Füllkrug
90+2'

En op het einde ... Jawel, het is Duitsland dan toch gelukt. Na een non-prestatie tegen Zwitserland dreigde het thuisland alsnog de groepswinst kwijt te spelen, maar in de 93e minuut was cultspits Niclas Füllkrug opnieuw de redder met dienst. Met een rake kopbal zorgde hij alsnog voor de gelijkmaker en de koppositie in groep A: 1-1.

13 video's
Zwitserland - Duitsland in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  Zwitserland komt in de slotfase tot twee keer toe dicht bij de beslissende 2-0. Omdat Vargas net te snel vertrekt op een pass van Amdouni wordt zijn treffer terecht afgekeurd voor buitenspel en enkele minuten later houdt Neuer Xhaka van de beslissende goal. De koude douche voor de Zwitsers volgt in de extra tijd.
 2. Man van de match
  Niclas Füllkrug toonde nog maar eens zijn torinstinct. Amper een kwartier voor het einde werd hij in de strijd gedropt, maar meer had hij niet nodig om het verschil te maken. Dankzij zijn treffer in de extra tijd gaat Duitsland op de valreep als groepswinnaar naar de 1/8e finales.
 3. Opvallend
  Duitsland sluit de groepsfase af met acht goals. Het is geleden van het WK in 2006, ook al in Duitsland, dat het nog zo vaak raak trof in drie groepswedstrijden. Een EK-record is het niet. Dat staat met 9 goals nog steeds op naam van Frankrijk (1984) en Nederland (2008).

Ndoye legt kwetsbaarheid Duitsland bloot

Met 6 op 6 had Duitsland zijn ticket voor de 1/8e finales al veroverd en behoudens een Schots mirakel gekruid met veel goals was ook Zwitserland al zeker van de volgende ronde. Wat stond er dan wel nog op het spel in Frankfurt? De groepswinst.

Duitsland claimde al vroeg tevergeefs een penalty na een duel tussen Schär en Havertz en enkele minuten later was scheidsrechter Orsato de Duitsers opnieuw niet gunstig gezind. Sommer liet zich verrassen op een verre trap van Andrich, maar de goal werd afgekeurd voor een voorafgaande overtreding van Musiala op Aebischer.

In een kansarme eerste helft met veel balbezit voor Duitsland sloeg Zwitserland op het halfuur plots genadeloos toe. Op een uitstekende voorzet van Freuler troefde Ndoye Tah af, in één tijd werkte hij zijn eerste voor La Nati in doel.

Meteen daarna maakte de aanvaller van Bologna er bijna 2-0 van. Op een uitstekende diepe pass was hij Rüdiger te snel af, maar zijn gekruist schot ging rakelings voorlangs. Duitsland kon daar behalve balbezit bitter weinig tegenoverstellen.

Füllkrug bevrijdt Duitsland in de extra tijd

Geen Sturm und Drang van Duitsland bij de start van de tweede helft. Na een schitterende doorsteekpass van Wirtz moest Sommer wel aan de bak op een knal van Musiala, die voorts nooit echt zijn stempel op de wedstrijd kon drukken.

Hoewel Duitsland de druk zachtjes opvoerde, bleef Zwitserland zonder veel moeite overeind. Pas twintig minuten voor het einde werd het even warm toen Kimmich van dichtbij nog net afgeblokt werd. Widmer smoorde de herneming van Beier in de kiem. Foutief oordeelden ze bij Duitsland, niks aan de hand zeiden Orsato en de VAR.

In de slotfase ontsnapte Duitsland tot twee keer toe aan de doodsteek. Een treffer van Vargas werd terecht afgekeurd voor buitenspel, terwijl Neuer een uitstekende redding nodig had op een verre knal van Xhaka. Tussendoor landde aan de overkant een poging van Havertz op de lat.

Zwitserland leek op weg naar een prestigieuze zege tegen de grote buur én de groepswinst, maar in de extra tijd glipte dat alles nog door de vingers. De invallers deden het voor Duitsland. Raum vond het hoofd van Füllkrug en die kopte Duitsland op de valreep naar groepswinst.

"Gelijkspel voelt aan als overwinning"

 • Granit Xhaka (Zwitserland): "Als je in de extra tijd nog de overwinning kwijtspeelt, is dat natuurlijk bijzonder ontgoochelend. We wisten dat het heel moeilijk zou worden, maar we hebben het uitstekend gedaan. Ik ben blij dat ik het team vandaag kon helpen, iedereen weet dat ik altijd alles geef. We wilden deze wedstrijd winnen, maar we wisten dat Duitsland een erg sterk team heeft. Het zijn gemengde gevoelens: tevreden over onze prestatie, maar ook teleurgesteld door die late gelijkmaker. Maar uiteindelijk moeten we blij zijn met een punt."

 • Ilkay Gündoğan (Duitsland): "Dit is een gelijkspel dat aanvoelt als een overwinning. Met die late gelijkmaker alsnog de groepswinst pakken, dat is heel belangrijk voor het momentum en de energie in de ploeg. Dat kon je ook zien aan de vreugde bij ons na die goal. Maar uiteraard was dit niet het niveau waarop we willen spelen. Dat kwam ook deels door de sterkte van Zwitserland. Ze hebben het ons moeilijk gemaakt. We hadden vroeger kunnen scoren en ook beter kunnen verdedigen bij de openingsgoal. We moeten met zulke moeilijkheden leren omgaan. Dit was een echte test, we moeten nu onze lessen trekken uit deze ervaring. We hebben vertrouwen, maar we weten ook dat er nog zaken zijn die beter moeten."

Fase per fase

90+5'

Einde

Zwitserland leek op weg naar groepswinst, maar op de valreep sloegen de Duitsers toch nog toe. Dankzij de late gelijkmaker van Füllkrug stoot Duitsland alsnog als groepswinnaar door naar de 1/8e finales. Ontgoocheling dus bij Zwitserland, dat natuurlijk als tweede even goed in de 1/8e finales zit.

90+5' tweede helft
90+3'

En op het einde scoren de Duitsers! Füllkrug kopt de 1-1 binnen

90+2'

Füllkrug doet het voor Duitsland!

Duitsland doet het dan toch nog! In de extra springt het naar groepswinst! Het zijn de invallers die het doen. Raum vindt het hoofd van Füllkrug en die kopt onhoudbaar raak. Sommer kan alleen maar verslagen toekijken.

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
89'

Neuer voorkomt de 2-0!

Xhaka toont zijn kwaliteiten met een knap afstandsschot, maar ook Neuer is een topper. De Duitse doelman moest vanavond nog niet veel doen, maar pakt hier uit met een uitstekende redding.

88'

Mooie redding van Neuer op plaatsbal van Xhaka

86'

Bal gaat via de schouder van Havertz op de lat

85'

Duitsland ontsnapt aan dubbele achterstand, Zwitser stond buitenspel

85'

Havertz op de lat!

Duitsland komt plots dicht bij de gelijkmaker op een corner. Havertz raakt de bal met zijn schouder en ziet hoe zijn poging bovenop de lat strandt.

84'

Geen tweede goal voor Zwitserland

Vargas komt plots alleen voor Neuer en maakt er 2-0 van, maar het feest gaat niet door. Zijn treffer wordt terecht afgekeurd voor buitenspel.

82'

Kroos en Sané krijgen de bal er niet in

82'

Sommer bokst de bal weg op een vrije trap van Kroos. Sané kan uithalen op de afvallende bal, maar zijn schot mist de goede richting.

81'
Zwitserland
81'

Schorsing voor Widmer

Widmer trekt Raum onderuit en incasseert terecht een gele kaart. Het betekent meteen dat hij bij de 1/8e finales geschorst moet toekijken.

76'

De tijd begint stilaan te dringen voor Duitsland. Kunnen Sané en Füllkrug het verschil maken? Zij komen in de ploeg voor Musiala en Wirtz.