Scott McTominay en Ricardo Rodríguez.
Schotland was er erg dichtbij, maar de paal stond in de weg.

Zwitserland geraakt niet voorbij Schotland, maar neemt toch stevige optie op volgende ronde

 wo 19 juni 2024 22:20
 1. 13' - Doelpunt - Scott McTominay (1 - 0)
 2. 26' - Doelpunt - Xherdan Shaqiri (1 - 1)
 3. 31' - Geel - Ricardo Rodríguez
 1. 51' - Geel - Scott McTominay
 2. 60' - Verv. Xherdan Shaqiri door Breel Embolo
 3. 61' - Verv. Kieran Tierney door Scott McKenna
 4. 68' - Geel - Scott McKenna
 5. 71' - Geel - John McGinn
 6. 74' - Verv. Remo Freuler door Vincent Sierro
 7. 75' - Verv. Ruben Vargas door Fabian Rieder
 8. 79' - Verv. Billy Gilmour door Kenny McLean
 9. 86' - Geel - Vincent Sierro
 10. 86' - Verv. Silvan Widmer door Leonidas Stergiou
 11. 86' - Verv. Dan Ndoye door Zeki Amdouni
 12. 90' - Verv. John McGinn door Ryan Christie
 13. 90' - Verv. Ché Adams door Lawrence Shankland
Europees Kampioenschap - speeldag 2 - 19/06/24 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
13'
Scott McTominay
13'
Scott McTominay
1 - 0
26'
Xherdan Shaqiri
1 - 1
Xherdan Shaqiri
26'

Een puntendeling met toch een morele winnaar. Door een puntje tegen Schotland heeft Zwitserland een stevige optie op de volgende ronde genomen. Het onvermijdelijke toernooibeest Xherdan Shaqiri wiste met een heerlijk doelpunt de Schotse openingstreffer uit: 1-1.

Bekijk hier de hoogtepunten
9 video's
Schotland - Zwitserland in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  In de extra tijd ontsnapt Zwitserland nog aan de nederlaag. Robertson kopt de bal voor doel en daar kan Akanji met een uitstekende ingreep nog net voorkomen dat McTominay van dichtbij kan besluiten.
 2. Man van de match
  Manuel Akanji speelde niet alleen in de slotfase een cruciale rol voor Zwitserland. Hij was doorlopend een baken van rust in de Zwitserse defensie én excelleerde ook in de opbouw met een uitstekende passing.
 3. Opvallend
  Recordavond voor Xherdan Shaqiri. Dankzij zijn heerlijke treffer is hij nu de enige speler die op de laatste drie EK's én WK's raak trof. Shaqiri is sinds vandaag ook de eerste speler die op 7 (!) EK/WK-eindrondes in actie kwam voor Zwitserland.

Parel van Shaqiri veegt owngoal van Schär uit

Na de blamage in de EK-opener tegen Duitsland had Schotland wat recht te zetten. Met veel strijd en inzet schoten de Schotten uitstekend uit de startblokken tegen Zwitserland. Die felle start leverde na nog geen kwartier met wat meeval een vroege treffer op.

Na een snelle counter legde McGregor de bal achteruit op McTominay en die pakte uit met een matige trap. Geen probleem voor Sommer leek het, maar Schär zette ongelukkig zijn voet tegen de bal en plots stond Schotland op voorsprong.

Zwitserland raakt niet in zijn ritme, maar kwam dankzij een dramatische actie van Ralston uit het niks langszij. Shaqiri kreeg de bal zomaar cadeau, maar deed er dan wel iets ongelofelijk moois mee. Van net buiten de zestien krulde hij de gelijkmaker onhoudbaar in de kruising.

Even leken de Schotten de controle kwijt. Gunn had een prima redding nodig om Ndoye het scoren te beletten en kort voor de rust moest de doelman opnieuw zijn kunnen tonen op een strak schot van Xhaka. Tussendoor had ook collega Sommer de handen vol met een poging van Adams.

Ndoye laat reuzenkans liggen, Hanley kopt op de paal

Zwitserland kon ook in de tweede helft niet overtuigen, maar kwam op het uur wel bijzonder dicht bij de 1-2. Ndoye ontdeed zich prima van Tierney, maar net toen het zwaarste werk erop zat, mikte hij de reuzenkans naast. Schotland ontsnapte, al moest Tierney met een blessure wel afgevoerd worden.

Tien minuten later kwamen de Zwitsers op hun beurt met de schrik vrij. Hanley kon koppen op een vrije trap van Robertson, maar zag zijn kopbal op de paal stranden. 

De Schotten in de tribunes voelden dat er iets in de lucht hing, terwijl bij de Zwitsers de vertwijfeling op de gezichten stond.

In de slotfase kwamen beide ploegen nog dicht bij de winst. Een kopbal van Amdouni ging nipt naast en aan de overkant kon Akanji maar net voorkomen dat McTominay van dichtbij kon afwerken.

Akanji: "Het ziet er goed uit voor de volgende ronde"

 • Andrew Robertson (Schotland): "We zijn uitstekend aan de wedstrijd begonnen. Ralston maakte dan een fout, maar laat het duidelijk zijn: daarna speelde hij uitstekend. Het is niet makkelijk om de knop om te draaien na zo'n fout. Wij hebben kansen gehad, maar Zwitserland ook. Het was een open wedstrijd met twee teams die ervoor gingen. We hebben vandaag het echte Schotland getoond, we zijn tevreden met onze prestatie. We hebben alles gegeven en moeten nu goed recupereren. Zondag moeten we er weer voluit voor gaan, dat wordt een cruciale wedstrijd voor ons."

 • Manuel Akanji (Zwitserland): "Het was een moeilijke wedstrijd. Toen we het goed uitspeelden, had ik centraal wat ruimte en kon ik de ruimtes tussen de linies vinden. We hadden de wedstrijd kunnen winnen, want we hadden voldoende kansen. We kozen er te vaak voor om hoog in doel te besluiten in plaats van voor een laag schot te gaan. We hadden het beter moeten doen voor doel. Maar we zijn ook een paar keer goed weggekomen, zoals bij die bal tegen de paal. Een punt is uiteindelijk goed, we staan nu tweede en het ziet er goed uit voor de volgende ronde."

Fase per fase

90+5'

Einde

Zwitserland raakt niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen Schotland, dat zonder meer zijn blazoen opgepoetst heeft na de blamage tegen Duitsland. Ndoye liet in de tweede helft een grote kans liggen voor Zwitserland, een kopbal van Hanley strandde dan weer op de paal. Zwitserland zet met 4 op 6 een stap richting de 1/8e finales, maar ook Schotland mag blijven dromen.

90+5' tweede helft
90+2'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90+2'

Prima ingreep Akanji

Akanji balt zijn vuisten na een cruciale tussenkomst. Robertson kopt de bal voor doel en daar kan Akanji nog net voorkomen dat McTominay kan afwerken.

90+1'

De laatste kans? Amdouni kopt van dichtbij naast

90'
89'

Net niet voor Amdouni

De Schotse fans houden hun hart vast bij een vrije trap van Rieder. Aan de tweede paal kan Amdouni koppen, maar hij besluit naast.

86'
wissel
86'
86'
Zwitserland
86'

Geel voor Sierro

Sierro gaat op de voet van Adams staan. De invaller houdt er een gele kaart aan over.

85'

Embolo lijkt de Zwitsers te bevrijden, maar staat buitenspel

83'

Doelpunt Embolo afgekeurd

Embolo wordt plots de diepte ingestuurd. Vanaf de middellijn rukt hij op en ook de afwerking is prima met een lobje over Gunn, maar het feest gaat niet door. De treffer wordt terecht afgekeurd voor buitenspel.

81'

Geen penalty

Alle hens aan dek bij Zwitserland bij een prangende fase voor de neus van Sommer. Het schot van McTominay wordt afgeblokt en de Schotten claimen hands. Scheidsrechter Kruzliak reageert niet en ook de VAR check levert geen penalty op voor Schotland.

79'
79'

Gilmour ruimt plaats bij de Schotten. Hij wordt vervangen door McLean.

78'

Ndoye besluit naast

Ndoye probeert het nog eens met een individuele actie, maar de kers op de taart ontbreekt opnieuw. Zijn schot gaat naast. De spanning stijgt. Krijgen we nog een winnaar in Keulen?