Duitsland als eerste geplaatst voor 1/8e finales na vlotte zege tegen Hongarije

 wo 19 juni 2024 19:51
 1. 22' - Doelpunt - Jamal Musiala (1 - 0)
 2. 22' - Geel - Barnabás Varga
 3. 27' - Geel - Antonio Rüdiger
 1. 58' - Verv. Florian Wirtz door Leroy Sané
 2. 58' - Verv. Kai Havertz door Niclas Füllkrug
 3. 64' - Verv. Ádám Nagy door László Kleinheisler
 4. 67' - Doelpunt - Ilkay Gündogan (2 - 0)
 5. 72' - Verv. Robert Andrich door Emre Can
 6. 72' - Verv. Jamal Musiala door Chris Führich
 7. 75' - Verv. Milos Kerkez door Zsolt Nagy
 8. 75' - Verv. Bendegúz Bolla door Martin Adam
 9. 84' - Verv. Ilkay Gündogan door Deniz Undav
 10. 87' - Verv. Barnabás Varga door Dániel Gazdag
 11. 87' - Verv. Roland Sallai door Kevin Csoboth
 12. 89' - Geel - Maximilian Mittelstädt
 13. 90+3' - Geel - Dominik Szoboszlai
Europees Kampioenschap - speeldag 2 - 19/06/24 - 18:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
22'
Jamal Musiala
22'
Jamal Musiala
1 - 0
67'
Ilkay Gündogan
67'
Ilkay Gündogan
2 - 0

Het feestje bij het gastland duurt al zeker een ronde voort. Duitsland is als eerste geplaatst voor de 1/8e finales na een vlotte zege tegen Hongarije. Smaakmakers Musiala en Gündogan zorgden voor de goals.

Hoogtepunten
9 video's
Duitsland - Hongarije in een notendop
 1. sleutelmoment
  Halverwege de tweede helft zorgt Ilkay Gündogan voor de bevrijdende 2-0 voor Duitsland. Niet dat de Hongaren nog tot veel kansen kwamen na de rust, één doelpuntje is snel gemaakt. Die dubbele achterstand was een klap die ze niet meer te boven kwamen.
 2. man van de match
  Auteur van het openingsdoelpunt en van de pre-assist bij het tweede doelpunt. Jamal Musiala was andermaal de uitblinker en de motor van Duitsland, en dat in zijn geboortestad Stuttgart.
 3. opvallend/statistiek
  De Duitse doelpuntenmachine draait overuren, met al 7 goals na amper 2 matchen. Dat zijn er nu al meer dan op 4 wedstrijden tijdens het vorige EK. Bovendien is Duitsland pas het tweede land ooit dat erin slaagt zoveel te scoren na 2 wedstrijden op een EK, na eerder Nederland in 2008.

Discutabele 1-0 voor Duitsland, Hongarije mist de kansen

Blakend van het vertrouwen na de demonstratie tegen Schotland in de openingswedstrijd gaf Duitsland de stugge Hongaren partij voor hun tweede groepsmatch.

 

Al bleek dat Hongarije geen hapklaar brokje. Na nog geen minuut voetballen gaf Kimmich de bal cadeau aan Sallai, die net niet kon profiteren. Die sterke Hongaarse openingsfase schudde Duitsland wakker. Havertz en Andrich kwamen tot eerste kansjes, Jamal Musiala – wie anders – brak het helemaal open.


Heel Hongarije schreeuwde om een fout op Orban, maar Duitsland mocht wel vieren. Gündogan zette de verdediger weg, die struikelend over de bal viel. Gulacsi twijfelde, Gündogan was wel wakker en bracht tot bij Musiala. Via een Hongaar of 2 knalde het toptalent in het dak van het doel: 1-0!

 

Szoboszlai nam zijn team op sleeptouw, want bij de pakken blijven zitten, dat waren de Hongaren niet van plan. Neuer stak een prima handje voor de even mooie vrije trap van Szoboszlai, snel daarna was Tah de reddende Duitse engel met een sterk block.

Ook vlak voor de rust was de gelijkmaker nog dicht bij. Sallai wist nu wel het net te vinden voor Hongarije, maar vanuit buitenspel. Afgekeurd en dus mocht Duitsland toch met een voorsprong naar de kleedkamers.

Tweede doelpunt op dit EK voor Jamal Musiala.
Tweede doelpunt op dit EK voor Jamal Musiala.

Gündogan met de Hongaarse doodsteek

De tweede helft had heel wat minder om het lijf dan de eerste. Op het uur versierde Hongarije een eerste echte kans: Varga kopte net over het doel van Neuer. 

 

Opnieuw leek die waarschuwing nodig voor Duitsland. Metronoom Musiala bleef wel draaien en het was dan ook geen toeval dat net hij voor de opening tot de bevrijding zorgde.

 

Linksback Mittelstädt was de vrije man in een mooi uitgetekende aanval, die de pre-assist van Musiala tot bij Ilkay Gündogan aan het penaltypunt bracht. Een kans die je een killer als hij niet mag geven. 2-0 en boeken toe voor de Hongaren, die van slag waren. 

 

Een derde Duitse doelpunt hing meer in de lucht dan de eerredder. In het absolute slot moest Kimmich de 2-1 nog wel van de lijn redden, dichter kwam Hongarije niet. 

 

6 op 6 voor het gastland dus, dat zo goed als zeker is van een plekje bij de laatste 16. In Hongarije bidden ze voor een half mirakel om daar nog bij te zijn met 0 op 6 en een doelpuntensaldo van -4. 

Gerelateerd:

Gulacsi: "Teleurstellend om op deze manier te verliezen"

Peter Gulacsi (Hongarije): "Het is heel teleurstellend om op deze manier te verliezen. We waren gevaarlijk en controleerden de wedstrijd door niet veel kansen weg te geven. Om dan zo'n tegendoelpunt te slikken ... We begrijpen het voetbal allemaal en zien dat het niet makkelijk is om als verdediger in een situatie als deze recht te blijven. Al bij al verdient Duitsland de zege wel omdat ze domineerden, maar wij hadden ook goede kansen."

 

Jonathan Tah (Duitsland): "We wisten dat dit een hele andere wedstrijd zou worden dan tegen Schotland. Hongarije bezorgde ons wat problemen, maar ik denk dat we die allemaal goed opgelost hebben. Offensief zat het goed bij ons, geduld was belangrijk tegen hun compacte blok. We hebben als team onze moeilijke momenten overleefd." 

 

Julian Nagelsmann (bondscoach Duitsland): "Het blijft ons doel om elke wedstrijd te winnen en eerste te worden in de groep. Voor vandaag ben ik blij met de zege na een moeilijke wedstrijd." 

Fase per fase

19:54

EINDE: 6 op 6 voor Duitsland met zakelijke 2-0

Het gastland heeft gedaan wat het moest doen tegen Hongarije zonder echt te schitteren. Met een (discutabale) goal van Musiala voor de rust en een mooi doelpunt erna van Gündogan sluit Duitsland een bij moment wel stroeve wedstrijd af, waarin de Hongaren ook zeker tot kansen kwamen.

6 op 6 na 2 wedstrijden, 7 keer gescoord: de cijfers ogen wel mooi voor de Duitsers. Hongarije heeft nog een mirakel nodig om door te stoten tot de knock-outfase.  

90+4' tweede helft
90+3'
90+3'

De tijd volmaken en de 0 houden lijkt nu het devies bij Duitsland. Ze kiezen voor balbezit in de 3 toegevoegde minuten. 

90+1'

Kimmich haalt de 2-1 van de lijn!

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
90'

Geen eerredder!

Het slotoffensief van Hongarije komt in het zicht van de toegevoegde tijd nu toch op gang. Kimmich haalt de 2-1 van de lijn! 

89'

Geel voor Mittelstädt

Onnodig, maar wel geel voor Mittelstädt. Ter hoogte van de middenlijn haalt hij de tegenaanval eruit. 

87'
85'

Füllkrug kan niet op doel koppen

Kimmich, die de aanvoersband heeft overgenomen van Gündogan, schildert de bal op het hoofd van Füllkrug. Net te moeilijk om op doel te kunnen koppen voor de supersub. 

85'

De handen gaan op elkaar voor aanvoerder Gündogan, auteur van de tweede goal van de avond. En er komt nog een lokale held tussen de lijnen met Deniz Undav, ex-Unionist en speler bij VfB Stuttgart nu. 

84'
83'

Daar is de reus bijna. Adam staat klaar om binnen te knikken aan de tweede paal op een Hongaarse corner, Can kan net ontzetten. 

82'

Führich bijzonder ver naast

In zijn thuisstadion in Stuttgart scoren voor Duitsland, het zou mooi zijn. Dan moet de trap van Führich wel veel beter. Gulacsi ziet de bal wel erg ver over en naast zoeven. 

78'

Na bijna 2 wedstrijden hebben de Duitsers ook nog steeds geen doelpunt van een tegenstander geslikt. Enkel de owngoal van Rüdiger tegen Schotland verschalkte Neuer tot dusver. 

76'

Cultheld Adam komt tussen de lijnen bij Hongarije. Hij krijgt nog een kwartier om zich te smijten.