" "
Duitsland opende het EK in eigen land met een statement: 5 goals.

Dominant Duitsland blaast Schotland helemaal weg in EK-opener

 vr 14 juni 2024 23:52
 1. 10' - Doelpunt - Florian Wirtz (1 - 0)
 2. 19' - Doelpunt - Jamal Musiala (2 - 0)
 3. 31' - Geel - Robert Andrich
 4. 45' - Rood - Ryan Porteous
 5. 45+1' - Doelpunt strafschop - Kai Havertz (3 - 0)
 1. 48' - Geel - Anthony Ralston
 2. 62' - Geel - Jonathan Tah
 3. 63' - Verv. Kai Havertz door Niclas Füllkrug
 4. 63' - Verv. Florian Wirtz door Leroy Sané
 5. 67' - Verv. Callum McGregor door Billy Gilmour
 6. 67' - Verv. John McGinn door Kenny McLean
 7. 68' - Doelpunt - Niclas Füllkrug (4 - 0)
 8. 74' - Verv. Jamal Musiala door Thomas Müller
 9. 77' - Verv. Kieran Tierney door Scott McKenna
 10. 80' - Verv. Toni Kroos door Emre Can
 11. 82' - Verv. Ryan Christie door Lawrence Shankland
 12. 87' - Own goal - Antonio Rüdiger (4 - 1)
 13. 90+3' - Doelpunt - Emre Can (5 - 1)
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 14/06/24 - 21:02
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
10'
Florian Wirtz
10'
Florian Wirtz
1 - 0
19'
Jamal Musiala
19'
Jamal Musiala
2 - 0
45+1'
Kai Havertz
45+1'
Kai Havertz
3 - 0
68'
Niclas Füllkrug
68'
Niclas Füllkrug
4 - 0
87'
Antonio Rüdiger
4 - 1
Antonio Rüdiger
87'
90+3'
Emre Can
90+3'
Emre Can
5 - 1

Statement van het gastland. Duitsland heeft met een bijzonder overtuigende 5-1-zege tegen Schotland zijn EK geopend. Toptalenten Wirtz en Musiala beslisten al vroeg de partij. Na rood voor de Schotten diepten Havertz en Füllkrug de score verder uit. Emre Can maakte de Schotse eerredder in extra tijd nog meer nodig.

Bekijk de hoogtepunten van Duitsland - Schotland
11 video's
Duitsland-Schotland
Duitsland - Schotland in een notendop
 1. Man van de match
  Jamal Musiala was 75 minuten lang onbespeelbaar, in wat verder een geweldig functionerend Mannschaft is. Versnellingen, dolgedraaide Schotten en een doelpuntje als kers op de taart. Waanzinnig talent.
 2. Sleutelmoment
  Het schip was al aan het zinken, maar op slag van rust schiet Porteous de romp van de Schotten helemaal aan flarden met een slagerstackle op Gundogan: rood én penalty voor de Duitsers. Met tien man drie doelpunten ophalen tegen dit Duitsland, dat is gewoon te veel gevraagd van de mannen van Steve Clarke.
 3. Opvallend
  Het was op alle vlakken een unieke openingswedstrijd. Nog nooit won een ploeg zo ruim en nog nooit waren er een penalty, een owngoal én een rode kaart in die match.
 4. Statistiek
  De Schotten scoorden zonder een schot op doel te hebben. De kopbal van Scott McKenna, die Rudiger in eigen doel devieerde, was niet eens gekadreerd.

Een lawine aan Schotten meerde de afgelopen dagen aan in München. Een geschatte 200.000 kiltendragers overspoelde de Duitse grootstad om hun Tartan Army aan te moedigen.

 

Het bier was zo goed als op in Munchen en omstreken. Eens de wedstrijd een flink kwartier bezig was, volgde het Schots enthousiasme onder de Sturm und Drang van de Duitsers.

 

Wirtz en Musiala waren de eerste beulen van dienst. De ene opende met een gelukje, Jack Hendry (ex-KVO, ex-Club Brugge) devieerde het schot van Wirtz net buiten bereik van Gunn, de andere met een snelle wissel van de voeten en een giftige trap. Zeker bekijken.

 

De Duitse storm ging een beetje liggen, al legde de VAR een penalty op het half uur dan toch net buiten de zestien. Spelen met vuur van Ryan Christie, die Musiala nét buiten de zestien raakte.

 

Op slag van rust gooide Porteous alle voorzichtigheid overboord en torpedeerde het onderbeen Gundogan voor een heenticketje douche. Ruim in de zestien deze keer, en dus wel een penalty. Havertz, met een hele nuttige partij achter de rug, nam dankbaar in ontvangst.

Zes scorende Duitsers

Na rust bleef Duitsland, onder leiding van metronoom Toni Kroos, een moordende omknelling houden. Het tienkoppige Schotland geraakte niet meer aan de overkant. 

 

Een eenzame doedelzak hielp de Schotten, voor zover een doedelzak ooit helpt.

 

Nagelsmann sloeg aan het wisselen, met het oog op de rest van het toernooi. Invaller Füllkrug was zo met zijn eerste baltoets meteen beslissend, en ramde die dan met 110 kilometer per uur tegen de netten. De keuze van Nagelsmann blijft zo moeilijk: Havertz of Füllkrug?

 

Achterin hadden de Duitsers zo goed als niets te doen, tot een ongelukkige Rudiger zelf een kopbal van van McKenna (mooi) voorbij Neuer kegelde. Toch een portie ontgoocheling voor de Madridista, die dan toch wat verlicht werd door een mooie krul van Emre Can.

 

De Duitsers beginnen zo perfect aan hun thuistoernooi. Laat de Fussballliebe maar beginnen! Voor de Schotten mag je de tapkranen vanavond openlaten. Eens de kater verwerkt is, hebben zij wel nog alle kansen tegen Zwitserland en Hongarije.    

Niclas Füllkrug (Duitsland): "Een geweldige overwinning, maar we waren razend over dat ene doelpunt dat we toch tegen kregen. Dat is de juiste ingesteldheid als we ons doel van een zomersprookje willen bereiken."

 

Thomas Müller (Duitsland): "Het is een goed begin, maar het is maar een begin. We hebben veel spelplezier gezien vandaag, dat is belangrijk."

Fase per fase

90+4'

Einde

Turpin maakt een einde aan de openingswedstrijd van dit EK! Duitsland zorgde met drie doelpunten voor en drie doelpunten na de rust voor een geweldige partij. Alleen de owngoal van Rudiger is een smetje op de ruime overwinning. Voor Duitsland is het EK nu ook echt begonnen.

90+4'

5-1! Emre Can krult hem van net buiten de zestien binnen

90+4' tweede helft
90+3'

Een vijfde!

Het doelpunt komt er wel nog van! Emre Can krult hem van net buiten de zestien in de rechteronderhoek, een grabbelende Gunn staat mee op de foto. Hij raakt hem zelfs nog eens, maar niet meer dan dat.

90+3'
90+2'

De extra tijd wordt beperkt. De Duitsers proberen nog, niet al te overtuigend, een vijfde te maken. 

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
88'

Een eerste keer voor alles: een ontredderde Antonio Rudiger. Gek, blij, boos, dat hebben we al van hem gezien. Maar droevig en terneergeslagen is het toch nog weinig geweest.

87'

4-1! Rudiger scoort ongelukkig in eigen doel

87'

Toch een Schots doelpunt!

De Schotten worden zot met hun eerredder! Nog geen landgenoot die een doelpunt heeft gemaakt, daarvoor is Antonio Rudiger de naam die we mogen opschrijven. Een vrije trap voor McTominay wordt aan de tweede paal terug in het pak gekopt, waar komt onderweg net het draaiende hoofd tegen van de verdediger. Die weet er niets van, maar doet het wel eigenlijk heel mooi. 

86'

Sané wil ook op het scoreblad komen, maar is voorlopig alleen goed voor twee vangballen voor Gunn. Hij heeft natuurlijk gemerkt dat Musiala en Wirtz voor hem in de pikorde staan, en moet punten scoren.

81'

Beerschot-fans: let op! Oude bekende Lawrence Shankland krijgt ook nog een tiental minuutjes van Clarke. 

80'
wissel
79'

Müller is niet egoïstisch genoeg voor zijn eerste doelpunt ooit op een EK. Midden in de zestien valt een bal recht op zijn hoofd, hij kiest om door te koppen naar de tweede paal waar Robertson voor de neus van Kimmich wegwerkt.

77'

Geen forfaitzege, Füllkrug stond net te ver

77'