Engeland wervelt voorbij Oekraïne en maakt zich op voor volksfeest op Wembley

 za 3 juli 2021 22:52
  1. 4' - Doelpunt - Harry Kane (0 - 1)
  1. 50' - Doelpunt - Harry Kane (0 - 3)
  2. 63' - Doelpunt - Jordan Henderson (0 - 4)
  3. 64' - Verv. Serhiy Sydorchuk door Evgeniy Makarenko
  4. 65' - Verv. Raheem Sterling door Marcus Rashford
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 03/07/21 - 21:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
4'
Harry Kane
0 - 1
Harry Kane
4'
50'
Harry Kane
0 - 3
Harry Kane
50'
63'
Jordan Henderson
0 - 4
Jordan Henderson
63'

They’re coming home. Engeland maakt zich op voor een volksfeest op Wembley in de halve finale tegen Denemarken. De “Three Lions” wervelden in hun kwartfinale over Oekraïne. Kane (2x), Maguire en Henderson zetten de 4-0 op het scorebord. Wie kan de EK-gekte in Engeland nu nog stoppen?

Oekraïne - Engeland in een notendop

  • Sleutelmoment: Deze wedstrijd was het ultieme bewijs van hoe belangrijk het is om meteen gefocust te zijn. Oekraïne liet zich vroeg in de eerste én de tweede helft vangen, een onweerstaanbaar Engeland keek niet meer achterom.
  • Man van de Match: Bakken kritiek kreeg Harry Kane over zich heen toen hij in de groepsfase geen enkel doelpunt wist te maken. Na zijn twee goals vanavond heeft enkel levende legende Gary Lineker meer gescoord op grote toernooien voor Engeland.
  • Opvallend: Oekraïne bereikte voor de tweede keer de kwartfinale op een toernooi. Op het wereldkampioenschap van 2006 werd het toen met 3-0 weggeveegd door Italië, de latere winnaar. Nog een gunstig voorteken voor de Engelsen?

Samenvatting van Oekraïne - Engeland (0-4)

Kane bezorgt Engeland rustige eerste helft

Vooral geen goedkope doelpunten weggeven, had Oekraïens bondscoach Sjevtsjenko zijn spelers ongetwijfeld nog op het hart gedrukt. Toch stond vooral Krivtsov in de eerste minuten nog te slapen. Sterling mocht met een bal binnendoor veel te gemakkelijk Kane afzonderen voor doel en de spits deed de rest.

 

Door de vroege 0-1 konden de zuinige Engelsen weer in spaarmodus. Ze lieten Oekraïne spartelen met de bal en kwamen eigenlijk nooit echt in de problemen. Jaremtsjoek kon wel eens langs Stones komen piepen, maar geraakte dan niet voorbij doelman Pickford. Die was erop gebrand om alweer zijn vijfde clean sheet van het toernooi te laten optekenen.

 

Aan de overkant zagen we toch een paar Engelse flitsen. Kane kopte over, Rice ramde op de vuisten van Boesjtsjan en Sancho vond vanuit de draai geen hoek. Vlak voor de pauze was er toch wat paniek in de zestien van Engeland, maar dat had geen gevolgen. Sjaparenko stuurde zijn volley een eindje naast.

Kane opent al snel de score

Oekraïne wordt overspoeld na de rust

Waar de eerste helft slecht begon voor de Oekraïners, begon de tweede helemaal desastreus. Maguire, die andere handige Harry, mocht een vrije trap zonder al te veel hinder binnenkoppen. Enkele minuten later hing de 0-3 al tegen de touwen. Kane knikte van dichtbij de gemeten voorzet van Shaw door de benen van Boesjtsjan.

 

Engeland leek een statement te willen maken na de kritiek op hun vaak wat stroeve en ingehouden voetbal op dit EK. Na vier matchen in het eigen Wembley voelden de Engelsen zich ook helemaal thuis in het Romeinse Stadio Olimpico. Boesjtsjan ontzegde Kane nog een hattrick met een fotografenredding op een ziedend vluchtschot, maar was bij de hoekschop die volgde toch geklopt. Invaller Henderson was uitzinnig van vreugde met zijn eerste voor de nationale ploeg.

 

Bij 0-4 waren de Three Lions volgevreten. Enkele sleutelspelers werden uit voorzorg naar de kant gehaald. Oekraïne ploeterde intussen voort en kwam nog één keer in de buurt van de eerredder. Pickford maaide met zijn gebruikelijke flater half naast een diepe bal, maar Jarmolenko kon die fout niet afstraffen. Zo fietste een indrukwekkend Engeland probleemloos naar de halve finale tegen Denemarken.

Maguire: "Laten we hopen dat het blijft duren"

Harry Maguire (Engeland): "Dit is een geweldig gevoel. Twee halve finales op een rij op een groot toernooi is een hele prestatie. Maar hier willen we het natuurlijk niet bij laten."

 

"Nu hebben we een belangrijke wedstrijd voor de boeg en deze keer willen we verder geraken dan op het WK. Het is geweldig om hier te komen winnen en de manier waarop we het deden, laat zien hoe ver we als ploeg zijn gekomen. Laten we hopen dat het blijft duren!"

 

Harry Kane (Engeland): "Na de rust scoorden we snel het tweede doelpunt en daarna konden we de bal goed in de ploeg houden. We zijn op de goede weg, maar we hebben voorlopig nog niets bereikt."

 

"Nu wacht Wembley op ons. Tot nu toe gaat alles goed en dat geeft ons vertrouwen, maar we krijgen met Denemarken een moeilijk bespeelbaar team tegenover ons."

 

"Er zijn veel spelers in dit team die al een halve finale gespeeld hebben en we weten hoeveel pijn het kan doen om dan niet door te stoten. We krijgen de steun van 60.000 toeschouwers en we willen hen trots maken."

Engeland maakt het helemaal af in de 2e helft

VIDEO: Oekraïne neemt afscheid van het EK samen met de fans

Fase per fase

90+1'

Einde

Engeland heeft brandhout gemaakt van Oekraïne en stoot zonder tegengoal door naar de halve finale. Vooral in de tweede helft maakten de Engelsen indruk.

90+1' tweede helft
90'

Sjevtsjenko gaat nog een drievoudige wissel doorvoeren. Wij tellen intussen de minuten af.

86'

Als Brych een hart heeft, laat hij dit niet eeuwig duren.

Filip Joos
85'

De Engelsen tikken de bal rond onder luid olé-geroep van de fans. De Oekraïense stier briest niet meer en kijkt gelaten toe.

84'

Gaspedaal gelost

Voor Engeland hoeft het allemaal niet meer zo nodig. Geen blessures oplopen en geen domme kaarten slikken, dat is het opzet in het slot van deze match.

80'

Een dodelijk vermoeid Oekraïne probeert nog een doelpunt uit te brand te slepen, maar Engeland wil naar de halve finale met een vijfde clean sheet.

79'

Twee assists voor Shaw, en dat in de nieuwe woonplaats van zijn kwelduivel Mourinho.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
75'

Makarenko zet Pickford aan het werk

75'

Makarenko vlamt hard op doel, Pickford stompt onorthodox weg.

73'

Applaus voor Kane

Geen hattrick voor Kane, wel een staande ovatie. Calvert-Lewin mag op zoek gaan naar de forfaitscore.

70'

Flatertje van Pickford

Pickford komt ver uit zijn doel en maait half naast de bal. Sjaparenko kan klaarleggen voor Jarmolenko, maar die krijgt zijn voet er niet juist onder.

70'

Pickford komt goed weg na het ver uitkomen

68'

De Oekraïners gluren naar de klok en zien dat er nog een kwart van de wedstrijd te spelen is. Geen fijne gedachte.

66'

Er kan Engeland niks meer overkomen, dus voert Southgate nog wat wissels door. Zijn collega Sjevtsjenko staat er wat beduusd naar te kijken.

65'

Engeland raast gewoon door: Henderson kopt de 0-4 binnen