Ga naar de inhoud
Oekraïne mag naar het EK.

Late goal van Moedryk brengt Oekraïne naar Euro 2024 en duel met de Rode Duivels

 di 26 maart 2024 22:38
 1. 22' - Geel - Hákon Arnar Haraldsson
 2. 31' - Doelpunt - Albert Gudmundsson (0 - 1)
 3. 43' - Geel - Ruslan Malinovskiy
 1. 55' - Doelpunt - Viktor Tsyhankov (1 - 1)
 2. 58' - Geel - Sverrir Ingi Ingason
 3. 65' - Verv. Gudmundur Thórarinsson door Kolbeinn Birgir Finnsson
 4. 65' - Verv. Andri Gudjohnsen door Orri Stein Oskarsson
 5. 65' - Verv. Ruslan Malinovskiy door Oleksandr Zinchenko
 6. 73' - Verv. Roman Yaremchuk door Artem Dovbyk
 7. 85' - Doelpunt - Mykhaylo Mudryk (2 - 1)
 8. 88' - Verv. Jón Dagur Thorsteinsson door Mikael Egill Ellertsson
 9. 88' - Verv. Hákon Arnar Haraldsson door Mikael Anderson
 10. 89' - Verv. Viktor Tsyhankov door Maksym Talovierov
 11. 90+1' - Geel - Jóhann Berg Gudmundsson
 12. 90+3' - Geel - Oleksandr Zinchenko
EK-kwalificatie - speeldag 1 - 26/03/24 - 20:45
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
31'
Albert Gudmundsson
0 - 1
Albert Gudmundsson
31'
55'
Viktor Tsyhankov
55'
Viktor Tsyhankov
1 - 1
85'
Mykhaylo Mudryk
85'
Mykhaylo Mudryk
2 - 1

Oekraïne heeft zich voor de vierde opeenvolgende keer geplaatst voor het EK voetbal. Het boog in de play-off-match tegen IJsland een achterstand nog om in een nipte zege: 2-1. Op Euro 2024 is het een tegenstander van de Rode Duivels.

Het strijdplan van IJsland in Oekraïne was vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk: een compact en laag blok en loeren op de tegenaanval. Oekraïne kreeg dan ook het balbezit, maar moest op het halfuur een tik incasseren.

 

Gudmundsson, tegen Israël al goed voor een hattrick, liet een knap schot volgen op een leuke pirouette: 0-1. IJsland had zijn beoogde voorsprong beet en kroop nog meer terug in zijn egelstelling.

 

Oekraïne vond pas na de rust een gaatje in de IJslandse vesting, niet toevallig op een counter. Tsyhankov dribbelde naar binnen en maakte gelijk met een droog schot in de benedenhoek.

 

Met hernieuwde moed trok Oekraïne op zoek naar de kwalificatie, maar zo werd de afstand tussen de linies te groot. Plots kreeg IJsland kansen en Real Madrid-keeper Loenin moest Thorsteinsson (OHL) van de 1-2 houden.

 

Net wanneer IJsland aan meer dan verdedigen dacht, sloeg Oekraïne in de slotfase toch nog toe. Moedryk (Chelsea) stond vrij aan de rand van de zestien en trapte Oekraïne naar het EK. De vreugde bij de spelers en de fans van Oekraïne was groot.

Tegenstander van de Rode Duivels op Euro 2024

Voor Oekraïne is het de vierde opeenvolgende kwalificatie voor de eindronde van het EK, ook in 2012, 2016 en 2020 was het er al bij. Op Euro 2024 in Duitsland komt Oekraïne terecht in een groep met België, Slovakije en Roemenië.

 

De kwalificatie is ook een hart onder de riem van alle voetbalfans in Oekraïne. Door de oorlog met Rusland moest het Oekraïense elftal in deze campagne zijn thuiswedstrijden afwerken in Slovakije, Tsjechië, Duitsland en Polen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd:

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+4'

Einde: Oekraïne plaatst zich voor het EK

Het is een verdiende zege voor Oekräine, dat in de tweede helft de 0-1-achterstand nog kon omzetten in een zege en de kwalificatie voor Euro 2024. Tsyhankov en Moedryk zorgden voor de goals.

90+3'

Een heet standje in het strafschopgebied van Oekraïne, maar dat loopt net geen averij op. Dit was toch nog even bibberen voor de Oekraïense fans.

90+3'
90'

Soedakov redt zich met een knappe dribbel uit een hachelijke situatie en wordt dan onder het gras gestopt door Gudmundsson. De aanvoerder van IJsland krijgt terecht geel. Het had misschien zelfs iets meer mogen zijn.

87'

IJsland leunt eigenlijk al sinds het eerste fluitsignaal achterover, maar moet nu risico's nemen. Met 2 wissels hoopt Hareide het tij nog te keren.

84'

Goal: 2-1

Oekraïne lijkt op weg naar Euro 2024. Een trage aanval lijkt nergens toe te leiden, maar op een bal achteruit haalt Moedryk verrassend uit vanaf de rand van de zestien. Valdimarsson springt nog naar de bal, maar die verdwijnt in de benedenhoek: 2-1.

80'

Er komt meer en meer ruimte tussen de linies van Oekraïne. Begint de vermoeidheid op te spelen? Nog 10 minuten reguliere speeltijd.

78'

Daar is IJsland opnieuw. Na balverlies bij Oekraïne gaat het snel. Gudmundsson doet het goed om zich vrij te kappen, maar zijn schot zoeft rakeling naast.

76'

Loenin houdt Oekraïne recht

Thorsteinsson krijgt alle tijd en ruimte om zijn zware rechter te wapenen. Het schot gaat naar de bovenhoek, maar Loenin pakt uit met een prima redding. Oekraïne mag zijn doelman bedanken.

73'

IJsland ontsnapt aan de achterstand. Mykolenko glipt door de buitenspelval, maar kan net niet goed bij de voorzet en tikt de bal naast het doel. Oekraïne blijft aandringen.

73'
72'

Het was meteen de laatste actie van Jaremtsjoek. Hij wordt naar de kant gehaald en zijn vervanger is Dovbyk, een ploegmaat van Tsyhankov bij seizoensrevelatie Girona.