Ga naar de inhoud
Ook Tessa Wullaert kreeg de bal niet in de Noorse netten.

Niet België, maar Noorwegen pakt rechtstreeks WK-ticket: Flames verliezen met 0-1

 za 3 september 2022 13:30
WK kwalificaties Red Flames - Noorwegen

De Belgische voetbalvrouwen zijn er niet in geslaagd om vanavond met 4 goals verschil van Noorwegen te winnen. Dat had hen een rechtstreeks WK-ticket kunnen bezorgen. Maar de Red Flames maakten de kansen niet af in Leuven en slikten na de rust een Noorse goal: 0-1. Het zal nu via de barrages moeten gebeuren.

Dominerende Flames komen niet tot scoren

Het heeft niet mogen zijn voor de Red Flames. 

 

De omstandigheden waren nochtans goed:  het imago van topland Noorwegen was door het EK gekrenkt en Den Dreef in Leuven zat met een recordaantal Belgische fans vol. 

 

Al bleek zonder Cayman (out met een verrekking) en De Caigny (last van de enkel), scoren onmogelijk. Toch hadden ze er alle recht op.

 

Zeker in de eerste helft, waarin de Red Flames het overwicht niet konden uitbuiten. Eurlings haar schot werd afgeblokt, Dhont haar schot miste overtuiging en Biesmans' schot ging net over doel.

 

De Noorse sterrenploeg moest het spel ondergaan en kon enkel gevaarlijk zijn dankzij foutjes van de Red Flames.

 

Zo speelde Deloose op het halfuur de bal kwijt aan Maanum, die oog in oog met Evrard kwam. Evrard bewees nog altijd dat ze in EK-vorm was en redde knap. Ada Hegerberg was enkel gevaarlijk met haar afstandsschoten, al stond haar vizier wat te hoog afgericht. 

 

Vlak voor de pauze kon noch Minnaert, noch Vanhaevermaet hun ploeggenotes de rustgevende voorsprong schenken. 

De Belgische vrouwen hadden één probleem: scoren.

Deksel op de neus

De Belgische vrouwen kwamen ook het scherpst uit de kleedkamers. Ze wilden zo graag scoren, dat het er wat steviger aan toe ging. Zo flirtte Tysiak met haar tweede gele kaart.

 

Waar de Belgen niet in slaagden, lukte bij de Noren wel en alweer via een foutje van de Flames: Kees passte de bal in de voeten van Hansen en de verdedigster knalde de bal staalhard voorbij een kansloze Evrard.

 

0-1, een koude douche waar onze Belgische vrouwen niet meer van herstelden. Al probeerden ze dat wel, vooral via Eurlings. Maar haar pogingen werden telkens gekeerd. 

 

Bondscoach Serneels gooide een kwartier voor tijd het roer volledig om met drie nieuwe krachten. Een goede zet, want alle drie bleken ze gevaarlijk. Wijnants met de voorzet, Van Kerkhoven met het hoofd en Vanmechelen op de rebound. 

 

Scoren bleef echter het grootste probleem. Ook vlak voor het einde lukte het Van Kerkhoven niet om de bal over de doellijn te krijgen. Janssens' herneming spatte uiteen op de lat. 

 

Dichter bij een goal kwamen onze nationale voetbalvrouwen niet. En wie niet kan scoren, kan zeker niet winnen. 

 

Noorwegen doet dat wel en is zeker van het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. België moet nog even afwachten of het via de barrages kans kan maken op dat felbegeerde WK-ticket. Één ding is zeker: tegen Armenië komende dinsdag zal het wél moeten scoren. 

Doelpuntenmaakster Hansen springt in de armen van haar ploeggenotes.
Noorwegen haalde hun speciaal shirt om hun kwalificatie voor het WK te vieren boven.

"Het geluk stond niet aan onze kant"

  • Tessa Wullaert: "Frustrerend, want we waren dominant tegen Noorwegen. Zij kwamen met schrik naar hier. Maar als je niet kan scoren en het deksel op de neus krijgt is dat jammer. Het geluk stond niet aan onze kant. De volgende stap voor ons is de wedstrijd doodleggen tegen grote ploegen. Maar ik geloof dat we nog veel ploegen zullen kunnen pijn doen."
  • Marie Minnaert: "Ik had niet verwacht dat de Noren al in de eerste helft tijd zouden rekken.  Toch hebben we voldoende kansen gehad om te scoren. Bij het tegendoelpunt vroeg ik de bal, terwijl ik niet verwachtte dat er al zo kort in mijn rug iemand op mij zat.  In het stadion was het te luid om goed te kunnen communiceren. Jammer dat die fout wordt afgestraft. 
  • Bondscoach Ives Serneels: "Mentaal doet het pijn, want we verdienden echt niet te verliezen. Maar het feit dat ik dat kan zeggen is ook positief. Ik ben blij met de kansen die we tegen een sterk team als Noorwegen konden afdwingen. Het feit dat Noorwegen zo verdedigend speelde, is een compliment voor ons.” 

Fase per fase

22:23

Einde: Belgen verliezen dapper

90+5': De Red Flames verliezen met het kleinste verschil, de Noorse vrouwen halen hun WK-shirt boven: "New Zealand, Australia, 2023", luidt het. 

De Red Flames zijn nog niet zeker van hun tweede plaats en eventuele barrages. 

22:19

90+4': Een nieuwe wanhoopsaanval van de Belgen strandt met een zwak geschampt kopballetje van Van Kerkhoven in de handen van de Noorse doelvrouw. 

De Noorse vrouwen proberen het nog eens van ver, maar opnieuw waait de bal over het doel van Evrard.

22:18

5 extra minuten

90+2': Het publiek zet zich er nog een keer achter. Kunnen de Flames in de 5 toegevoegde minuten toch nog eens scoren?

22:17

90+1': Tysiak wordt vastgehouden bij haar duik naar de bal, maar de scheidsrechter oordeelt te weinig voor een strafschop. Op de VAR moeten de Flames niet rekenen, want die is niet aanwezig. 

22:16

90': De Noorse vrouwen gaan er nu stevig tegenaan. Eerst wordt Tysiak onderuit geschoffeld, dan Kees. De vrije trap wordt door de vuist van de Noorse doelvrouw in hoekschop gebokst. 

22:13

88': Het mag écht niet voor de Flames, alweer dubbele grote kans

Wullaert brengt de bal uitstekend voor, Van Kerkhoven knikt de bal voorbij doelvrouw Mikalsen, maar niet over de doellijn. Janssens knalt de rebound nog tegen de lat. 

22:10

Het lijkt op een nederlaag af te stevenen voor de Red Flames en dat is jammer want de eerste helft waren ze toch beter dan Noorwegen.

Hermien Vanbeveren, commentator op Radio 1
22:08

82': Bizet, ook invalster, zet zich door en kan via een listig doorsteekballetje bijna Terland bereiken. Gelukkig voor de Flames komt die pass niet aan. 

22:07

81': de Flames krijgen nog een vrije trap een aardige positie, maar die wordt veel te scherp gegeven. 

22:05

79': kans voor Vanmechelen

De invallers laten zich zien. De voorzet van Wijnants waait naar Van Kerkhoven. De bal botst terug, maar Vanmechelen houdt de afvallende bal niet laag genoeg. 

22:01

77': Driedubbele wissel voor de Flames

Janssens, Wijnants en Vanmechelen zijn de frisse nieuwe krachten bij de Flames. Eurlings, Minnaert en Deloose gaan naar de kant.

Serneels probeert met een gewijzigde formatie, met drie verdedigers en een vrouw extra in de voorhoede, een doorbraak te forceren.

21:59

73': Eurlings met een goed schot!

Eurlings dribbelt zich goed vrij en probeert vanuit de tweede lijn. Mikalsen heeft een goede redding nodig om de bal uit doel te zweven. 

21:56

71': Deloose zet zich goed door op de rechterflank, zet de bal ook nog goed voor. Een Noors hoofd kopt terug, Van Kerkhoven kan niemand bedienen.

Terland kan in de tegenaanval trappen naar het doel van Evrard, haar poging gaat over. 

21:51

65': Hegerberg geblesseerd

Blessurebehandeling voor Ada Hegerberg. Na een zoveelste duel met Tysiak is ze blijven liggen. Tysiek heeft al geel, dus moet echt wel opletten. Hegerberg gaat al hinkend van het veld, Ildhusoy is haar vervanger

21:48

63': Eurlings met de reactie

Wullaert steekt Eurlings goed diep. Haar hoek wordt scherper, maar toch trapt Eurlings. Het schot belandt in het zijnet.

21:48

63': Eerste wissel voor de Belgen

Ella Van Kerkhoven wordt in de ploeg gebracht door Serneels, Elena Dhont gaat naar de kant. 

21:46

60': 0-1, na foutje van Kees!

Kees geeft de bal zomaar in de voeten van Tuva Hansen. De Noorse twijfelt niet en knalt de bal van net buiten de 16 staalhard voorbij Evrard. 

De Red Flames krijgen het deksel op de neus en moeten achtervolgen...

21:45
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.