Ga naar de inhoud
Iserbyt is vandaag sneller dan Van der Haar en Mason.

X²O Trofee klassement

naamresultaat
1
Lars van der Haar
in 8u06'25"
2
Eli Iserbyt
op 1'31"
3
Michael Vanthourenhout
5'41"
4
Cameron Mason
5'52
5
Mathieu van der Poel
8'53"
6
Niels Vandeputte
9'16"
7
Toon Vandebosch
10'02"
8
Jens Adams
10'02"
9
Joran Wyseure
17'38"
10
Joris Nieuwenhuis
19'35"
stand X²O-trofee veldrijden mannen
1. Lars van der Haar (Ned) in 3u58'35"
2. Eli Iserbyt op 1'38"
3. Cameron Mason (GBr) 1'46"
4. Mathieu van der Poel (Ned) 5'51"
5. Toon Vandebosch 7'14"
6. Corné van Kessel (Ned) 7'22"
7. Michael Vanthourenhout 8'01"
8. Niels Vandeputte 8'51"
9. Jens Adams 9'30"
10. Thibau Nys 9'40"

kalender X²O-trofee

datum cross winnaar winnares
01/11 Koppenbergcross Nys Van Empel
25/11 Kortrijk Iserbyt Van Empel
16/12 Herentals Van der Poel Van Empel
01/01 Baal    
04/01 Koksijde    
27/01 Hamme    
11/02 Lille    
18/02 Brussel    

Eli Iserbyt wint thriller in Kortrijk, zware valpartij Vanthourenhout is beslissend in slotronde

 za 25 november 2023 16:00
X²O-trofee Kortrijk
X²O Trofee
8 rondes
15:00 Kortrijk
Eli Iserbyt
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7
 9. 8

  Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft in eigen streek de tweede manche van de X20 Badkamers Trofee gewonnen. Ploegmaat en Europees kampioen Michael Vanthourenhout deed in de slotronde een gooi naar de zege, maar viel. Iserbyt haalde het na een thriller van Lars van der Haar en Cameron Mason.

  Bij Baloise-Trek Lions heeft iedereen een duidelijk doel dit seizoen. Voor Lars van der Haar is dat de X20 Trofee.


  En dat zal iedereen in Kortrijk geweten hebben. De Nederlander knalde na een kanonstart meteen naar de leiding, schudde iedereen van zich af en bleef rondenlang solo aan de leiding rijden.


  Pas halverwege de cross eiste die langgerekte inspanning toch zijn tol. Onder impuls van een sterke Michael Vanthourenhout - die zijn ploegmakker Eli Iserbyt en verrassing Cameron Mason op sleeptouw nam - kwam het trio aansluiten.


  Het duo van Pauwels Sauzen-Bingoal probeerde daarna het ploegenspel te spelen. Vooral Iserbyt - die zijn pijlen ook op de wereldbekercross van morgen in Dublin heeft gericht - fungeerde als afstopper toen Vanthourenhout ettelijke keren uitpakte met een tussenversnelling.


  In de slotronde leek de onverzettelijke Van der haar dan toch te kraken, maar net op dat moment schoof Vanthourenhout hard tegen de grond. Hij greep meteen naar zijn sleutelbeen en moest de wedstrijd staken.


  Iserbyt kon onverhoopt teren op dat momentje en hield Lars van der Haar en Cameron Mason in het zinderende slot nog achter zich.

  Iserbyt: "Het zag er niet goed uit voor Michael"

  Eli Iserbyt (1e): "Ik had wat moeite om er vandaag in te komen. Op het einde sprak ik dan ook met Michael (Vanthourenhout' red.) en al snel werd duidelijk dat hij de betere was vandaag. Zeker technisch. Zo probeerden we samen een zeer sterke Lars van der Haar af te houden, maar toen ik Michael zag liggen, heb ik toch gevloekt. In die bocht was er maar één spoor en die was moeilijk zichtbaar door de laaghangende zon, volgens mij is hij uit dat spoor gegaan. Ik hoop dat het meevalt voor hem, maar het zag er niet heel goed uit. We gingen samen naar de luchthaven straks, maar voorlopig heb ik nog niks gehoord. In de koers kon ik de knop gelukkig wel snel omdraaien. Hopelijk kan ik in de lastigere crossen ook weer wat tijd terugnemen in het klassement."

  Van der Haar: "Grootste slachtoffer van de val"

  Lars van der Haar (2e): "Ik zag een kans om die eerste 15 seconden te sprokkelen. Dat heb ik gedaan en als bonus ontstond er ook een mooi gat. Ik ben dan maar door blijven rijden, maar achteraf was dat niet het beste plan. Toen Vanthourenhout kwam aansluiten speelden ze het vervelende ploegenspel, maar ik heb geprobeerd om het zo goed als mogelijk te ondergaan. Uiteindelijk was het spijtig dat Mason viel, want hij hield het tempo vaak hoog. Daardoor konden ze opnieuw samen spelen, maar het hoort erbij. En toen Michael (Vanthourenhout, red.) viel, was ik - omdat ik volledig van de fiets moest - het grootste slachtoffer. Gelukkig pak ik nog negen seconden. Dat is dan wel weer fijn."

  Uitslag X²O Kortrijk

  naamresultaat
  1
  Eli Iserbyt
  in 58'26"
  2
  Lars van der Haar
  op 2"
  3
  Cameron Mason
  4
  Corné van Kessel
  51"
  5
  Jens Adams
  1'03"
  6
  Niels Vandeputte
  1'38"
  7
  Anton Ferdinande
  1'47"
  8
  Toon Vandebosch
  1'55"
  9
  Vincent Baestaens
  2'13"
  10
  Mees Hendrikx
  2'36"

  Fase per fase

  16:00

  Dan toch Iserbyt!

  Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft in eigen streek de tweede manche van de X20 Badkamers Trofee gewonnen. Ploegmaat en Europees kampioen Michael Vanthourenhout deed in de slotronde een gooi naar de zege, maar viel. Iserbyt haalde het na een thriller van Lars van der Haar en Cameron Mason.

  15:57

  Mason kan Iserbyt niet meer volgen. Dan toch een overwinning voor de man van Pauwels Sauzen-Bingoal?

  15:56

  Vanthourenhout valt zwaar en moet opgeven, later gaat ook Iserbyt tegen de grond

  15:56

  Ook Iserbyt maakt een schuiver, maar zonder al te veel schade. De grote winnaar van deze zenuwachtige slotfase lijkt Cameron Mason, die in het wiel van Iserbyt blijft plakken.

  15:54

  Val Vanthourenhout!

  Vanthourenhout gaat iets te snel door een glibberige bocht en gaat hard tegen de vlakte. De man van Pauwels Sauzen-Bingoal grijpt meteen naar zijn sleutelbeen en springt niet meer op zijn fiets. De rest vliegt voorbij Vanthourenhout.

  15:51

  Aanval Vanthourenhout

  Daar gaat Vanthourenhout weer! Iserbyt probeert Van der Haar af te stoppen, maar die bijt van zich af. Het lijkt wel contraproductief te werken, want de Nederlander lijkt - met het stoom uit zijn oren - terug te komen.

  15:50

  Cameron Mason kraakt. Het trio Vanthourenhout, Lars van der Haar en Vanthourenhout duikt de laatste ronde in.

  15:47

  Vanthourenhout trekt door: "Een 4x4, dat zou hier lekker rijden"

  15:46

  Het is aan de beurt van Vanthourenhout, die - terwijl de hemelsluizen openen - een versnelling plaatst. Op exact hetzelfde moment maakt Iserbyt een knieval. Van der Haar lijkt wel in staat om te reageren.

  15:42

  Aanval Iserbyt

  De mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal spelen het spelletje. Vanthourenhout laat een gaatje vallen voor Iserbyt, die een aanval plaatst. Maar Van der Haar laat niet met zich sollen en pakt uit met een tegenaanval. Cameron Mason kijkt het even met lede ogen aan, maar alles komt weer samen.

  15:40

  En een val! Mason schuift onderuit op de schuine kant en houdt de rest op

  15:39

  Vleeshoopje

  Op de schuine kant glibbert Mason onderuit. De jonge Brit ligt in de weg van de rest, waardoor ook Vanthourenhout een duik maakt. Iserbyt en Van der Haar kunnen ternauwernood rechtblijven. 

  15:38

  En plots zijn ze weer met vier: "Het wordt interessant om te zien"

  15:37

  Cameron Mason wil niet zomaar een bijrolletje spelen. De 23-jarige Brit zet zich nu zelf op kop en plaatst een tussenversnelling. De andere drie nestelen zich aan zijn achterwiel.

  15:35

  Kwartet op kop

  Toen waren ze met vier. Vanthourenhout kan even uitpuffen in het wiel van Van der Haar, die het tempo laat zakken. Zo kunnen ook Iserbyt en Mason aansluiten.

  15:30

  Dilemma dreigt voor Van der Haar

  De hergroepering is bijna een feit. Vanthourenhout komt Van der Haar kietelen. Wat doet de Nederlander bij een samensmelting? Als hij de benen stil zou houden, kan ook Iserbyt (en misschien Cameron Mason) de aansluiting weer maken.

  15:29

  Op een ronde tijd heeft Vanthourenhout zijn achterstand op vrijbuiter Van der Haar gehalveerd. Het kloofje is gereduceerd tot 8 seconden. En ook Eli Iserbyt volgt in zijn zog. 

  15:27

  Eist de lange inspanning van Van der Haar zijn tol? Vanthourenhout sluipt steeds dichterbij.

  Paul Herygers