Ga naar de inhoud
Van Empel kwam solo aan.
stand X²O-trofee veldrijden vrouwen
1. Fem van Empel (Ned) in 3u01'48"
2. Lucinda Brand (Ned) op 6'11"
3. Denise Betsema (Ned) 10'39"
4. Annemarie Worst (Ned) 12'12"
5. Anna Kay (GBr) 14'02"
6. Puck Pieterse (Ned) 16'35"
7. Kiona Crabbé 17'25"
8. Sanne Cant 17'32"
9. Manon Bakker (Ned) 17'38"
10. Francesca Baroni (Ita) 18'17"

kalender X²O-trofee

datum cross winnaar winnares
01/11 Koppenbergcross Nys Van Empel
25/11 Kortrijk Iserbyt Van Empel
16/12 Herentals Van der Poel Van Empel
01/01 Baal    
04/01 Koksijde    
27/01 Hamme    
11/02 Lille    
18/02 Brussel    

X²O Trofee vrouwen klassement

naamresultaat
1
Fem Van Empel
6u10'30"
2
Lucinda Brand
op 3'39
3
Annemarie Worst
16'11"
4
Denise Betsema
17'49"
5
Laura Verdonschot
22'05"
6
Manon Bakker
22'24"
7
Sanne Cant
25'17"
8
Marion Norbert Riberolle
26'28"
9
Leonie Bentveld
29'04"
10
Aniek van Alphen
29'39"

Een terugkeer door de grote poort: dominante Fem van Empel veegt vraagtekens meteen van tafel in Kortrijk

 za 25 november 2023 14:30
X²O-trofee Kortrijk (vrouwen)
X²O Trofee vrouwen
5 rondes
13:45 Kortrijk
Fem van Empel
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5

  Acht op acht voor Fem van Empel. Na een maand afwezigheid kroonde de wereldkampioene zich in Kortrijk gewoon weer tot de koningin van het veldrijden. De Nederlandse ging na een valpartij in de beginronde op en over alles en iedereen. Een sterke Lucinda Brand en Puck Pieterse mochten mee het podium van de X2O Trofee op.

  In Kortrijk keken Fem van Empel en Puck Pieterse na een dikke maand opnieuw in elkaars ogen.


  Iedereen wreef zich in de handen voor een nieuwe titanenstrijd tussen het duo en in de eerste ronden leken de twee protagonisten die ook vorm te geven: beiden weken in de beginfase niet van plaats 1 en 2.

   

  Tot het modderige parcours in Kortrijk zijn tol eiste voor comeback-kid Fem van Empel. De Nederlandse wereldkampioene moest uitwijken na een schuivertje van Pieterse en ging zelf tegen de vlakte.

   

  De twijfels die ze vooraf aangaf - omdat ze een maand geen crossen had gereden - zouden op dat moment alleen maar versterkt worden in haar hoofd. Maar haar blik verraadde alles: met de tanden op elkaar zette ze een ferme inhaalrace in.

   

  De wereldkampioene ging eerst op en over Pieterse - die materiaalproblemen had, maar ook een terugval kende - en rekende dan ook Lucinda Brand in. De kopvrouw van de Baloise-Trek Lions zorgde er met een sterke prestatie voor dat de voorgeschreven tweestrijd altijd een driestrijd zou zijn.

   

  Maar in het slot moest ook Brand haar meerdere erkennen in de dominante wereldkampioene, die solo naar de overwinning knalde. Haar achtste overwinning in acht wedstrijden dit seizoen.

  "Het was een rare val, maar adrenaline hielp"

  Fem van Empel (1e): "Het was een lastig parcours om echt weg te raken van de tegenstand. Er was veel wind en het parcours bevatte veel rechte stroken. In groep rijden was dus veelal een voordeel. Ik maakte wel nog een rare val en dan is het moeilijk om je ritme weer te vinden, maar de adrenaline helpte me om weer terug te knokken. Ik kon daarna gelukkig wegrijden, maar met Brand achter je moet je nooit de benen stilhouden. Ze is echt een vechter en het is mooi om te zien waar ze nu al staat."

   

  "De focus zal bij mij toch op de X2O blijven liggen, minder op de Wereldbeker en de Superprestige. Die keuze hebebn we op voorhand gemaakt. Ik ben nog jong en moet ook nog trainen om beter te worden, daarom rij ik ook maar een wedstrijd per weekend. Helaas moet je dan kiezen." 

  Uitslag X²O Kortrijk (vrouwen)

  naamresultaat
  1
  Fem van Empel
  48'34"
  2
  Lucinda Brand
  op 26"
  3
  Puck Pieterse
  1'05"
  4
  Denise Betsema
  2'05"
  5
  Annemarie Worst
  2'20"
  6
  Sanne Cant
  2'53"
  7
  Kata Blanka Vas
  3'21"
  8
  Anna Kay
  4'22"
  9
  Francesca Baroni
  5'00"
  10
  Katerina Hladikova
  5'18"

  Fase per fase

  14:30

  Fem van Empel wint!

  Acht op acht voor Fem van Empel. Na een maand afwezigheid kroonde de wereldkampioene zich in Kortrijk gewoon weer tot de koningin van het veldrijden. De Nederlandse ging na een valpartij in de beginronde op en over alles en iedereen. Een sterke Lucinda Brand en Puck Pieterse mochten mee het podium op.

  14:28

  Fem van Empel laat geen twijfels toe.

  Paul Herygers
  14:23

  Erop en erover: Van Empel rijdt weg van Brand

  14:20

  30"-achterstand voor Pieterse

  De wedstrijd lijkt in zijn plooi te vallen. Fem van Empel fietst steeds verder weg van de concurrentie. Brand volgt al op 15 seconden, Pieterse zelfs op een halve minuut.

  14:14

  Erop en erover. Van Empel zoeft aan de meet voorbij Lucinda Brand en slaat meteen een gaatje. Is dit de definitieve doodsteek?

  14:11

  Van Empel neemt afstand van Pieterse

  14:10

  Pech voor Pieterse

  Puck Pieterse moet even van haar fiets om aan de ketting van haar fiets te prullen. Fem van Empel maakt van het moment gebruik om de aansluiting te vinden bij koploper Brand. Kan Pieterse zich opnieuw in de koers knokken?

  14:06

  De boel staat in Brand

  Een ontketende Lucinda Brand ploegt voort door de modder in Kortrijk. Op een handvol seconden achter de kopvrouw van de Baloise-Trek Lions plaatst Fem van Empel een tussenversnelling. In haar wiel lijkt Puck Pieterse het moeilijk te krijgen.

  14:03

  Een tweestrijd tussen Van Empel en Pieterse? Neen. Lucinda Brand gaat op en over het duo en zet haar landgenoten met een aanval zelf onder druk. Het lijkt een driestrijd te worden.

  14:01

  Na een indrukwekkende rush kleeft Fem van Empel alweer aan het achterwiel van Puck Pieterse. Ook Lucinda Brand komt aansluiten.

  13:58

  +6 seconden voor Pieterse


  De schade - zowel lichamelijk als op de chronometer - valt goed mee voor Fem van Empel. De Nederlandse knokt zich terug naar het wiel van haar landgenote Puck Pieterse. Er blijft slechts een kloofje van 6 seconden over.

  13:56

  Val van van Empel

  Het glibberige parcours eist zijn tol. Fem van Empel moet uitwijken na een schuiver van Puck Pieterse en gaat zelf tegen de vlakte. De Nederlandse springt wel meteen weer op haar fiets.

  13:53

  Puck Pieterse komt af en toe piepen op kop, maar zet zich veelal in het wiel van Van Empel.

  Paul Herygers
  13:49

  kopgroep van 5

  De rensters komen een eerste keer aan de meet. In één oogopslag zijn de machtsverhoudingen te zien. Fem van Empel en Puck Pieterse wijken niet van positie 1 en 2. Kort achter het duo vecht Lucinda Brand om aansluiting te maken. Worst en Betsema volgen op enkele lengtes.

  13:48

  Alle favorieten lijken bij de pinken in de beginfase. Fem van Empel heeft de leiding genomen, maar Brand, Pieterse, Worst en Betsema volgen in haar zog.

  13:46

  Betsema gunt zichzelf de kans om in de koers te komen. Daar zal ze graag gebruik van maken.

  Paul Herygers
  13:45

  Pieterse en Van Empel spelen gretig haasje-over. De twee Nederlandse rensters trekken het pak meteen op een lint. Wanneer zien we de eerste breukjes?

  13:43

  Pang! Puck Pieterse en Fem van Empel laten er geen gras over groeien. Het Nederlandse duo schiet het best uit de startblokken en duikt via de brug als eersten het veld in.