Dominante Fem van Empel ziet goede voornemens meteen in vervulling gaan in Baal

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Baal
  trophy Fem van Empel
  einde
  startfinish
  012345

  Fem van Empel zet het jaar 2023 in stijl in. Het nagelnieuwe Jumbo-Visma-shirt van de Nederlandse was van begin tot einde vooraan in de GP Sven Nys in Baal te bezichtigen. Lucinda Brand en Ceylin Alvarado rolden twee minuten na alleenheerser Van Empel binnen.

  Een rentree in stijl.


  Fem van Empel heeft bij haar terugkeer na blessure meteen reclame gemaakt voor nieuwe werkgever Jumbo-Visma. De Europese trui reed nagenoeg de hele wedstrijd op kop.


  In het zog van het 20-jarige toptalent volgden Lucinda Brand en Ceylin Alvarado. Die laatste beleefde haar eerste baaldag in 2023. Een handvol valpartijen op een parcours vol smurrie veroordeelden haar tot plek 3. 


  Dat zorgde voor zichtbare frustratie bij de Nederlandse. Alvarado wilde liever haar tweewieler doormidden breken als een plooifiets, maar zette toch door om haar klassement te redden.

   

  Bij Brand een beter humeur. In een - voor haar doen - matig seizoen knoopt ze opnieuw aan met de betere vorm. Ze is tevreden met plek 2 op 2 minuten van Van Empel, die de Grote Prijs Sven Nys aan haar visitekaartje mag toevoegen.

  Uitslag GP Sven Nys (vrouwen)Uitslag GP Sven Nys (vrouwen)

    naamresultaat
  1Fem van Empel50'48"
  2Lucinda Brand+2'
  3Ceylin del Carmen Alvarado+2'27"
  4Denise Betsema+3'12"
  5Marion Norbert Riberolle+3'20"
  6Clara Honsinger+3'36"
  7Aniek van Alphen+3'42"
  8Zoë Backstedt+4'54"
  9Maghalie Rochette+5'45"
  10Madigan Munro+6'26

  Van Empel: "X²O-trofee? Ik focus op Wereldbeker"

  Fem van Empel: "Misschien doet niet te veel slaap me wel goed. Ik heb echt genoten vandaag. Ik schrik er wel van dat ik zo'n voorsprong heb, want ik ben er even tussenuit geweest. Ik had zin in een strijd, maar heb er zelf iets moois van moeten maken. Ik stond zonder druk aan de start en moest niet de volle 100% geven. Er staat me een mooi wegseizoen te wachten, dus ik focus me liever enkel op de Wereldbeker."

  Lucinda Brand: "Het was niet slecht, maar ook niet goed. Ik had liever nog wat betere benen gehad. Ik ben nog steeds wat in opbouw. Het parcours was erg lastig en er waren stukken waar je je makkelijk vast kon rijden."

  Fase per fase

  1. 14 uur 37 match afgelopen
  2. 14 uur 35. Fem van Empel triomfeert voor het eerst bij Jumbo-Visma. Het is gebeurd. Fem van Empel heeft zo'n 50 koersminuten moeten wachten op haar eerste zege te boeken in het shirt van Jumbo-Visma. Bij haar terugkeer na blessureleed pakt ze meteen uit met een masterclass in de blubber. .
  3. 14 uur 34. Riberolle rijdt rond in het gezelschap van Betsema. De Belgische moest daarvoor een gaatje dichten. De ambitie: plek 4. .
  4. 14 uur 32. Brand vat de schuine kant aan alsof ze over eieren loopt. Paul Herygers.
  5. Van Empel lijkt op weg naar de eerste zege voor de nieuwe werkgever. 14 uur 32.
  6. 14 uur 31. Alvarado blijft met een gefocuste blik rondrijden. Niet dat ze gelooft in een hoger schavotje op het podium, wel om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. .
  7. 14 uur 27. Situatie na ronde 4. Anderhalve minuut achterstand voor Brand, ruim twee minuten voor Alvarado. Het tijdsverschil loopt op. .
  8. 14 uur 24. Ook Brand maakt een foutje, en verliest nog meer terrein op Van Empel.

   Ook Brand maakt een foutje, en verliest nog meer terrein op Van Empel

  9. 14 uur 22. Brand haar fiets stopt met bollen in een diepe moddergleuf. De Nederlandse neemt haar tweewieler dan maar op haar schouder en loopt verder. .
  10. 14 uur 22. Fem van Empel rijdt alsof ze de streek aan het verkennen is. Paul Herygers.
  11. Minutenslag. In een klassement waar tijd doorslaggevend is, doet Fem van Empel gouden zaken. Ze zet heel het pak al op meer dan een minuut. Denise Betsema moet al meer dan twee minuten prijsgeven. . 14 uur 19.
  12. 14 uur 16. Situatie na ronde 3. Pats. Meer dan een minuut. Brand verliest 27 seconde in ronde drie op Van Empel. Zegezeker is de nieuwste aanwinst van Jumbo-Visma. Hoe lang laat ze haar voorsprong groeien? .
  13. 14 uur 15. Brand moet dit tempo houden en foutloos blijven. Van Empel is te sterk vandaag, maar een tweede plek is het hoogst haalbare. Daar mag ze tevreden mee zijn. Sven Nys.
  14. 14 uur 12. Klein foutje van Van Empel, zonder erg.

   Klein foutje van Van Empel, zonder erg

  15. 14 uur 11. Alvarado neemt geen risico's meer op de schuine kant. Ze stapt vroeg af om een nieuwe schuiver te voorkomen. .
  16. 14 uur 09. Lucinda Brand heeft de goede cadans gevonden. Alvarado komt voorlopig geen seconde dichter. .
  17. 14 uur 05. Situatie na ronde 2. Moederziel alleen op nieuwjaarsdag. Je wenst het niemand toe, maar Fem van Empel geniet ervan. Ze komt ruim driekwart minuut voor Lucinda Brand over de streep. Alvarado heeft haar woede omgezet in snelheid en volgt als derde op 1 minuut 13 seconden. .
  18. 14 uur 04. Veel blubber en smurrie, maar daar heeft Van Empel duidelijk geen last van. Ruben Van Gucht.
  19. 14 uur 04. Oostenrijkse maakt stevige koprol op de bultjes.

   Oostenrijkse maakt stevige koprol op de bultjes

  20. 14 uur 02. Brand profiteert van het gesukkel bij Alvarado en rijdt losjes rond als tweede.  .