Ga naar de inhoud
Er stond geen maat op Pim Ronhaar bij de beloften.
Er stond geen maat op Pim Ronhaar bij de beloften.
wk veldrijden 2021
zat beloften (m) Pim Ronhaar
zat elite (v) Lucinda Brand
zon beloften (v) Fem van Empel
zon elite (m) Mathieu van der Poel

Nederlander Ronhaar verovert 1e wereldtitel in Oostende, brons voor Kielich

 za 30 januari 2021 14:24
WK veldrijden mannen (beloften)
WK veldrijden
6 rondes
13:35 Oostende
Pim Ronhaar
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6

  Nederland heeft zijn 1e wereldtitel te pakken op het WK veldrijden in Oostende. Bij de beloften rondde Pim Ronhaar een solo succesvol af. Timo Kielich vulde ook het Belgische mandje met een eerste medaille: brons.

  België-Nederland aan de Noordzee

  De eerste titelstrijd op het Noordzeestrand draaide uit op een onvervalst duel tussen België en Nederland.

   

  5 Belgen en 3 oranjehemden zorgden voor een heerlijk plaatje langs de kustlijn. Enkel Joran Wyseure kwam na een vroege val niet in het stuk voor.

   

  Voorin was het niet titelverdediger Ryan Kamp, maar wel zijn landgenoot Pim Ronhaar die de debatten leidde. Kamp maakte een buiteling in het nukkige zand, terwijl specialist Vandeputte zichzelf vastreed.

   

  Ronhaar rook na 2 rondes zijn kans en sloeg plotsklaps een bres van 7 seconden. Kielich en Vandebosch zetten alle zeilen bij om de Nederlander in het vizier te houden.

  Verstrynge maakt indruk, Nederlands een-tweetje

  Voor de verrassing van de dag zorgde Emiel Verstrynge. Het 18-jarige piepkuiken was matig van start gegaan, maar kwam halfweg plots postvatten in de groep die voor plek 2 streed.

   

  Ronhaar bouwde voorin zijn zandkasteel stelselmatig uit. Kielich, Verstrynge en Kamp moesten de overige medailles onder elkaar verdelen.

   

  Met een zee van voorsprong kroonde Ronhaar zich tot de eerste wereldkampioen in Oostende. Titelverdediger Kamp maakt er een-tweetje van voor Nederland door 2e te eindigen.

   

  In de strijd om plek 3 schoof Kielich finaal nog onderuit in een bocht. Hij hield revelatie Verstrynge toch nog van het brons. Toon Vandebosch maakte de top 5 compleet.

  Ronhaar: "Verschil gemaakt in loopstrook en zand"

  • Wereldkampioen Pim Ronhaar: "Ik heb het verschil in het zand gemaakt en in de loopstroken richting het zand. Het was heel lastig om je lijnen te vinden, maar na 3 rondes heb ik een goede tactiek gevonden. Tot de laatste ronde geloofde ik niet dat ik wereldkampioen zou worden. Het is prachtig dat Ryan Kamp dan nog 2e wordt."

  • Timo Kielich (3e): "De ontgoocheling overheerst momenteel. Ik kwam naar hier om te winnen, maar ik had sneller het gaatje op Ronhaar moeten dichtrijden. Chapeau voor de prestatie van Emiel (Verstrynge). Van de andere Belgen had ik meer steun verwacht. Maar uiteindelijk ligt het vooral aan mezelf dat ik niet naar Ronhaar rijd."

  • Emiel Verstrynge (4e): “Ik heb mezelf verbaasd. Ik wist wel dat ik in orde was, maar het was mijn 1e beloftecross en ik wist niet wat ik moest verwachten. Bij de 1e keer op het strand ben ik iedereen langs links voorbijgegaan en dan zat ik al snel voorin. Ik moet tevreden zijn met deze 4e plek. Daar had ik vooraf meteen voor getekend. Ik ben eerstejaarsbelofte, maar ik denk dat ik deze selectie verdiend had. Ik heb bevestigd dat ik hier thuishoor."

  Rituitslag WK veldrijden mannen (beloften)

  naamresultaat
  1
  Pim Ronhaar
  49'47"
  2
  Ryan Kamp
  op 8"
  3
  Timo Kielich
  14"
  4
  Emiel Verstrynge
  19"
  5
  Toon Vandebosch
  31"
  6
  Mees Hendrikx
  33"
  7
  Anton Ferdinande
  55"
  8
  Niels Vandeputte
  1'01"
  9
  Ben Turner
  1'20"
  10
  Tim Van Dijke
  1'21"

  Fase per fase

  14:25

  Ronhaar kraait victorie

  Nederland heeft zijn eerste regenboogtrui al te pakken: Ronhaar rondt een kabinetstukje af met winst! Kamp zorgt voor een 2e Nederlandse medaille, Kielich mag als 3e mee op het podium. De 18-jarige Verstrynge is een knappe 4e.

  14:23

  Schuiver van Kielich

  Brute pech voor Kielich, hij glijdt onderuit in een bocht. De hemel ligt te wachten voor Ronhaar, de nieuwe wereldkampioen bij de beloften.

  14:22

  Het zilver lijkt ten prooi ten vallen aan Kamp, Kielich hangt op een meter of 10. We duiken de laatste hectometers in.

  14:21

  Verstrynge vecht als een leeuw, maar kan Kielich en Kamp niet bijhouden. Ondertussen bereikt Ronhaar de hippodroom. "Hij moet nog 50 gladdige bochtjes overleven", zegt Paul Herygers.

  14:21

  Het is nu kwestie van heelhuids te blijven tot de streep

  Michel Wuyts
  14:19

  In de strijd om de 2e plek hebben de Belgen (Kielich en Verstrynge) hun handen vol aan de Nederlander Kamp. Moeten we vrede nemen met brons bij de beloften?

  14:18

  Situatie

  1. Ronhaar
  2. Kamp, Kielich en Verstrynge op 20"
  5. Hendrickx en Vandebosch op 28"
  7. Ferdinande op 35"
  8. Vandeputte op 52"

  14:18

  Ondanks het slopingswerk blijven de verschillen beperkt

  Michel Wuyts
  14:16

  Laatste ronde!

  Met een zee van voorsprong snijdt Ronhaar de laatste ronde in. Kielich, Kamp en Verstrynge vechten om de overige medaille op 20 tellen van Ronhaar.

  14:14

  40 minuten ver

  Ronhaar vertikt om het stil te vallen. Zijn foutenlast ligt lager dan bij zijn concurrenten. Nog een stukje op de renbaan en de koploper duikt de slotronde in.

  14:14

  Kielich trekt een grimas en geeft er nog eens een ruk aan. Met Verstrynge en Kamp in zijn wiel blijft hij op 17 seconden sudderen van Ronhaar.

  14:12

  Plots ziet het er wel heel rooskleurig uit voor Ronhaar: zijn bonus bedraagt liefst 17 seconden. 

  14:11

  Bij Kielich begint de vermoeidheid sporen te tonen

  Michel Wuyts
  14:10

  Belgen verliezen terrein

  Ronhaar lijkt vandaag een ongrijpbare prooi. 10 seconden bedraagt zijn kloof op Verstrynge en Kielich. 

  14:08

  Nog 2 rondes

  Situatie:
  1. Ronhaar
  2. Verstrynge en Kielich op 7"
  4. Kamp op 12"
  5. Vandebosch op 19"
  6. Hendrickx en Ferdinande op 27"
  8. Turner op 40"
  9. Vandeputte op 46"
  10. Van Dijke op 51"

  14:07

  Kamp schuift weg op trappen

  Plots zijn Verstrynge en Kielich de enige 2 achtervolgers op Ronhaar. Dat komt doordat Kamp op de trappen weggegleden is.

  14:06

  Het zullen nog een loodzware spannende laatste 20 minuten worden. Ik heb alle vertrouwen in Kielich.

  Bondscoach Sven Vanthourenhout
  14:05

  3 achtervolgers op Ronhaar

  De piepjonge Verstrynge speelt zowaar mee voor het podium. Hij vertoeft in het gezelschap van Kielich en Kamp. De Nederlander Ronhaar voert nog altijd de regie. Hij heeft een bonus van 9 seconden.