Ga naar de inhoud

Michael Vanthourenhout heerst in Overijse na heerlijk moddergevecht met Tom Pidcock

Wereldbeker veldrijden
15:10 Overijse
7 rondes
Michael Vanthourenhout
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7

Michael Vanthourenhout heeft in Overijse zijn eerste Wereldbeker-zege van het seizoen gepakt. De Europese kampioen hield in een heerlijk modderspektakel wereldkampioen Tom Pidcock nipt af. Lars van der Haar werd derde. Laurens Sweeck werd vierde en nadert in de Wereldbeker-stand tot op één puntje van Eli Iserbyt, die zevende werd.

Voor Tom Pidcock kon zijn tweede cross van het seizoen niet slechter beginnen. Na een schakelprobleem bij de start dook de wereldkampioen als allerlaatste het veld in voor de Moeder Aller Crossen.

 

Als een bezetene trok Pidcock in de achtervolging. Hij rolde renner na renner op in zijn zoektocht naar koplopers Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. 

 

Pas in de derde ronde kon de jonge alleskunner daardoor een eerste keer echt aan de boom schudden helemaal voorin. Michael Vanthourenhout kon het tempo van de wereldkampioen als enige aan.

 

Wat volgde was een geweldig duel op een geweldig parcours. 

 

Pidcock leek in de voorlaatste ronde van Vanthourenhout verlost te zijn, maar niets was minder waar. Hij kwam ten val op de kasseien na een foutje bergaf en weg was de Europese kampioen. 

 

In de slotronde moest Vanthourenhout alles op alles zetten om Pidcock af te houden. Dat lukte ook, goed voor zijn tweede zege in een "topcross" dit seizoen. 

 

Achter het kopduo werd Lars van der Haar derde, voor man-in-vorm Laurens Sweeck, die toch goed presteerde op een parcours dat niet het zijne is. Eli Iserbyt werd 7e en blijft nipt WB-leider.

 • Michael Vanthourenhout: "Ik zet deze zege toch net onder of gelijk met het EK in Namen. Het was vandaag lastig om het verschil te maken, maar in de technische gedeeltes was ik misschien niet beter. Bergop was het echt lastig om Pidcock te kunnen volgen. Het was moeilijk om geen fouten te maken, ik ben blij dat ik het heb kunnen afmaken. Hopelijk kan ik deze conditie nog wat aanhouden."
 
 • Tom Pidcock: "In de start had ik een schakelprobleem en daardoor moest ik achtervolgen, ook mijn schoen was losgekomen en daardoor was het moeilijk rijden. Vandaag was het ook meer mijn natuurlijke habitat dan gisteren. Het parcours is vergelijkbaar met veel parcoursen in het Verenigd Koninkrijk waar ik als jonge renner reed. Vandaag zou ik mezelf een 8 op 10 geven voor mijn tweede cross."
 
 • Lars van der Haar: "Vandaag staken er twee renners bovenuit, maar het gevecht voor plaats drie was heel mooi. Ik had het niet meer verwacht, want ik kreeg de motor maar moeilijk in gang vandaag. Het werd ook heel moeilijk om de juiste sporen te vinden."

Reacties van Vanthourenhout, Pidcock, Van der Haar, Sweeck en Iserbyt:

Uitslag WB Overijse
naamresultaatploeg
1
Michael Vanthourenhout
7 ronden in 1u05'42"
2
Thomas Pidcock
+3"
3
Lars van der Haar
+37"
4
Laurens Sweeck
+1'09"
5
Joris Nieuwenhuis
+1'30"
6
Thibau Nys
+1'31"
7
Eli Iserbyt
+1'36"
8
Pim Ronhaar
+2'02"
9
Jens Adams
+2'35"
10
Kevin Kuhn
+3'03"

Fase per fase

 1. 16 uur 18. Als we snel en goed hebben gerekend houdt Iserbyt nog één puntje over op Sweeck in de WB-stand. .
 2. 16 uur 18. Ook Joris Nieuwenhuis, Thibau Nys en Eli Iserbyt zijn binnen. .
 3. 16 uur 17. Op 37 seconden maakt Lars van der Haar het podium vol. Laurens Sweeck is knap 4e in een cross die hem in principe niet ligt. .
 4. 16 uur 16 match afgelopen
 5. 16 uur 16. Pidcock perst er nog een sprintje uit, maar raakt niet meer bij Vanthourenhout. .
 6. 16 uur 16. Op de schuine kant langs de vijver maakt Vanthourenhout geen fout. De zege is binnen. .
 7. 16 uur 16. Herbekijk de spannende laatste ronde:.

  Herbekijk de spannende laatste ronde:

 8. 16 uur 15. De laatste moeilijke passages bezorgen Vanthourenhout geen problemen. Nog 300m en het is voorbij. .
 9. 16 uur 14. Vanthourenhout wordt vooruit gestuwd door de mensenmassa. Het lijkt binnen voor de Europese kampioen. .
 10. 16 uur 14. Pidcock neemt heel veel risico's in de achtervolging. Het is nog altijd niet gedaan. .
 11. 16 uur 13. Vanthourenhout kruipt omhoog in de materiaalzone. Op een nieuwe fiets gaat het in dalende lijn richting het voetbalveld. .
 12. 16 uur 13. Mettepenningen voert zijn poulain aan langs de zijlijn. Pauwels Sauzen-Bingoal is op weg naar een mooie zege. .
 13. 16 uur 12. Het is hard tegen onzacht nu. Vanthourenhout gaat perfect naar beneden en loopt twee tellen uit. Nog een paar minuten afzien en het is binnen voor de Belg. .
 14. 5". Ze lopen met twee omhoog, Pidcock iets sneller dan Vanthourenhout. De leider houdt nog 5 seconden over van zijn bonus. . 16 uur 11.
 15. 16 uur 11. Vanthourenhout is zeker geen veelwinnaar, maar als hij het doet, dan is het wel een dikke vis. Overijse en het EK in één seizoen: het zou wat zijn voor Vanthourenhout. Maar het is zeker nog niet binnen. .
 16. 16 uur 09. Pidcock gaat in de fout op een moment dat hij bijna komt aansluiten. Vanthourenhout ziet het gebeuren en rijdt weer wat verder weg. .
 17. 16 uur 09. Vanthourenhout loert achterom en ziet de wereldkampioen komen. We lijken weer op weg naar een kopgroep van twee renners. .
 18. 16 uur 08. Van der Haar, Sweeck, Nys en Nieuwenhuis maken de top 6 vol. De posities lijken vast te leggen. Enkel de eerste twee nog niet. .
 19. 16 uur 07.
 20. Het wordt een thriller. De achterstand van Pidcock wordt weer wat kleiner bij het ingaan van de slotronde. Vanthourenhout heeft nog 8 seconden. . 16 uur 06.