3 op 3: Wout van Aert leert ook in de sneeuw van Val di Sole iedereen een lesje

  Wereldbeker veldrijden
  veldrijden Veldrijden
  location Val di Sole
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  01234567

   Wout van Aert blijft een perfect parcours rijden in zijn korte veldritseizoen. De Belgische kampioen was in de sneeuw van Val di Sole heer en meester. Hij reed in de tweede ronde weg en soleerde vlotjes naar de zege.  Michael Vanthourenhout reed onbedreigd naar plaats 2, Tom Pidcock won de strijd met wereldbekerleider Eli Iserbyt om plek 3.

   Ruim verslag van de WB in Val di Sole bij de mannen

   Van Aert snelt weg in de 2e ronde

   Het was afwachten hoe Wout van Aert zijn modderzege gisteren in Essen en bijhorende verplaatsing verteerd zou hebben, want hij was de enige die dubbelde dit weekend. Bovendien was ook de sneeuw een onvoorspelbare factor.

   Michael Vanthourenhout maakte de kopstart, met teammaat Iserbyt in zijn wiel. Ook "Iceman" Tom Meeusen was goed weg op plek 4, maar zag al snel Van Aert voorbijflitsen. Vanthourenhout had vooraan een kloofje.

   Na nog geen 5 minuten cross was de Belgische kampioen ook Iserbyt voorbij, op het einde van de eerste ronde vatte hij Vanthourenhout bij de lurven.

   Eén ronde, zo lang maar duldde Van Aert iemand anders voor hem. De Jumbo-Visma-man sprak zijn vermogen aan op enkele stevige loop- en rijstroken en dwong de tegenstand in het verweer. Een kleine slipper bracht Vanthourenthout nog even in zijn spoor in ronde 2, maar daarna begon het kat-en-muisspel opnieuw.

   Van Aert neemt over in de 2e ronde, en gaat er meteen vandoor

   Pidcock snoept Iserbyt plaats 3 af

   Ronde na ronde reed Van Aert steeds verder weg, Vanthourenhout reed ook de hele tijd alleen rond als tweede. De strijd om de 3e plaats was wél spannend. Pidcock, die voor het eerst in zijn leven op sneeuw reed, ging Hermans en Iserbyt voorbij.

   Pidcock en Iserbyt maakten er een duel tot de slotronde van met wisselende kansen, maar uiteindelijk maakte de wereldbekerleider iets meer foutjes.

   Van Aert maakte één keer kennis met de sneeuw, maar zonder erg. Hij kon uitgebreid en ogenschijnlijk moeiteloos vieren. En voor een keer zat er ook geen spatje modder op zijn pak: na de zeges in Boom en Essen reed hij in een propere outfit naar 3 op 3.

   Vanthourenhout en Iserbyt deden een goede zaak in de wereldbekerstand, want Toon Aerts (2e) en Lars van der Haar (3e) opteerden voor een teamstage. Pidcock was voor zijn 2e cross van het jaar goed voor het podium, in Boom was hij 7e geworden.

    

   Van Aert op 1, Pidcock op 3. Dat belooft voor de rentree van Mathieu Van der Poel volgende week zaterdag in Rucphen. 

   Van Aert houdt makkelijk stand in het slot en wint de WB in Val di Sole

   Van Aert: "Zaak was opening te creëren om me foutjes te kunnen permitteren"

   Van Aert doet zijn verhaal van de race: "Het was een hectische start. Ik stond op de 2e rij, het was goed wringen tot de posities een beetje vastlagen. Ik kwam behoorlijk goed weg en zat redelijk snel in de top 5. Vanaf toen begon de strijd."

   Er waren de onvermijdelijke technische foutjes, op een smal schuin klimmetje ging het mis: "Dat was helemaal vertrappeld, maar ik probeerde toch omhoog te rijden tegen beter weten in. Ik wist dat die foutjes er zouden zijn, het was zaak van steeds vooruit te blijven gaan."

   Op het eind ging hij nog eens tegen de grond: "Je denkt voor de laatste 2 ronden: "Geen fouten maken", maar dat is geen goeie mindset om nog 20 minuten vol te maken. Al bij al heb ik me goed gehandhaafd."

   Vanthourenhout hield het verschil binnen de perken. "Dat had ik verwacht. Er waren maar een paar stukken op het parcours waar je vol kon rijden, veel stukken waren technisch en Michael is heel technisch. Het was zaak van een opening te creëren, dan kon ik mij af en toe een foutje permitteren."

   Hoe vond Van Aert de kennismaking met de sneeuwcross? "Ik vond het heel geslaagd. Er waren heel veel Italianen op de afspraak, die weten hoe de show te verzorgen. Ik heb er enorm van genoten, de plaatsjes zullen heel mooi zijn. Ik ben blij dat ik hier ben geweest."

   Vanthourenhout: "Opsteker na moeilijke periode"

   Michael Vanthourenhout was een tevreden tweede man: "Het verschil met Wout van Aert was simpel: op de stroken waar hij zijn kracht kon uitspelen, was hij gewoon sterker dan mij."

   "Op de technische stroken kom ik hem bijhouden, maar op die andere niet. Ik ben tevreden met deze tweede plaats. Ik heb enkele weken gesukkeld met mijn gezondheid en dit is een opsteker."

   In zijn tweede cross van het seizoen eindigde Tom Pidcock op drie: "Ik denk dat Eli en ik allebei heel wat fouten hebben gemaakt in het slot. Op het einde werd het echt lastig, zeker ook met de koude. Al bij al vond ik dit wel een geslaagd evenement, een wedstrijd in de sneeuw, maar ik houd wel meer van de modder, daar kom ik beter tot mijn recht."

   "Ik kijk uit naar de wedstrijden volgende week. Namen is een parcours dat me goed ligt. De benen worden week na week beter, ik ga niet zeggen dat ik top ben, maar er is alleszins progressie."

   Rituitslag Wereldbeker Val di Sole (mannen)Rituitslag Wereldbeker Val di Sole (mannen)

   Fase per fase

   1. 16 uur . Van Aert houdt makkelijk stand in het slot en wint de WB in Val di Sole.

    Van Aert houdt makkelijk stand in het slot en wint de WB in Val di Sole

   2. 15 uur 55. Vanthourenhout op 2, Pidcock op 3. Michael Vanthourenhout was de beste van de rest. Hij was als beste weg, kon 1 ronde voor Van Aert rijden, maar moest daarna zijn meerdere erkennen.  Hij finisht op 49 seconden. Pidcock heeft het duel met Iserbyt in zijn voordeel beslecht. Pidcock wordt na zijn 7e plaats in Boom, 3e in Val di Sole, in zijn 2e cross van het seizoen. Pidcock telt 1'28" achter, Iserbyt 1'44". In een spurtje om de 5e plaats klopt Hermans Vandeputte. .
   3. 15 uur 54. Van Aert triomfeert. Ogenschijnlijk moeiteloos - en nu niet getekend door modder - steekt Van Aert zijn 3e cross op 3 op zak. .
   4. 15 uur 53. Iserbyt kijkt om. De kleine Belg maakt iets te veel foutjes in zijn achtervolgingsdrang en kijkt nu om. Dat is geen goed teken. De derde plaats is wellicht voor Pidcock. .
   5. 15 uur 52. Iserbyt geeft niet op. De wereldbekerleider zet Pidcock onder druk. Het verschil is nog maar 10 meter. .
   6. 15 uur 49. 3 op 3 voor Van Aert. Na 2x modder in Boom en Essen eet Van Aert ook zijn 3e crosstaartje - eentje met sneeuw - gulzig op. .
   7. 15 uur 43. Zegetocht Van Aert duurt nog 1 ronde. Wout van Aert consolideert zijn voorsprong op Michael Vanthourenhout. De Belgische kampioen kwam nooit in de problemen. Vanthourenhout is ook al lang zeker van de tweede plaats. De 3e podiumplek is wel nog een gevecht tussen Pidcock en Iserbyt, die even op het eind van de zesde ronde in het sneeuw bijt. .
   8. 15 uur 42. Fiets Van Aert over de kop. Wout van Aert maakt ook kennis met de sneeuw. Gelukkig zonder erg, zijn voorwiel blijft steken, hij laat zijn fiets over de kop gaan, zelf hoeft hij er maar even bij te gaan liggen. .
   9. 15 uur 41. Tuimelperte voor Van Aert, zonder erg.

    Tuimelperte voor Van Aert, zonder erg

   10. 15 uur 40. Hermans onder het doek. Het podium lijkt weg voor Hemans, die naast een heuveltje terechtkomt. .
   11. 15 uur 36. Pidcock is Iserbyt weer voorbij. Van Aert lijkt met de vingers in de neus naar 3 op 3 te rijden. Hij gaat de laatste 2 ronden in met 37 seconden voorsprong op Vanthourenhout.  Pidcock volgt al op meer dan een minuut op 3, de Brit is Iserbyt voorbijgegaan. Quinten Hermans blijft 5e, maar heeft nog altijd zicht op het podium. .
   12. 15 uur 34. Iserbyt voorbij Pidcock. De strijd om het podium is nog helemaal niet beslecht. Iserbyt loopt Pidcock voorbij, de Brit struikelt ook nog eens. Dus voorlopig bezet Iserbyt de derde plaats, achter Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. De Belgische kampioen rijdt al sinds de 2e ronde alleen rond. .
   13. 15 uur 33. Scorebord was misleidend. Meeusen draait rond op plek 14. Het is Kevin Kuhn die als zesde rondrijdt. .
   14. 15 uur 31. Meeusen op 6? Het is even onduidelijk, maar in de achtergrond en op grote achterstand van de 5 genoemde renners lijkt Tom Meeusen rond te rijden op de zesde plaats. Daarmee doet de ancien zijn naam van "Iceman" alle eer aan. .
   15. 15 uur 30. Nog 3 ronden. De tegenstand rijdt voor de 2e plaats. Wout van Aert is zegezeker met bijna een halve minuut op Michael Vanthourenhout. Pidcock kende een hapering en moet driekwart minuut toegeven, Iserbyt en Hermans zitten op 4 en 5 rond de minuut. .
   16. Wat kan Pidcock in Italië? 15 uur 28.
   17. 15 uur 26. Van Aert geeft geen krimp. We zijn meer dan een half uur weg en Van Aert lijkt fysiek meer dan in orde. Ondanks zijn uur zwoegen gisteren in de modder van Essen en de vlieg/autoreis. .
   18. 15 uur 24. Daar is Pidcock. Pidcock heeft een versnelling ingezet, Hermans gelost en Iserbyt bijgehaald. De Brit, die voor het eerst op deze ondergrond rijdt, gaat erop en erover en jaagt nu op de 2e plaats van Vanthourenhout. .
   19. 15 uur 19. Iserbyt komt ten val in de achtervolging: "Sneeuw eten".

    Iserbyt komt ten val in de achtervolging: "Sneeuw eten"

   20. 15 uur 18. Van Aert loopt uit. De 3e ronde heeft geen positiewissels in top 5 opgeleverd: Van Aert heeft 8 seconden voorsprong op Vanthourenhout en 20 op Iserbyt. Hermans en Pidcock draaien op 4 en 5 rond op 30 seconden. .