Fem van Empel is de sterkste bij Nederlandse onderonsje in wereldbekeropener in Waterloo

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Waterloo
  trophy Fem van Empel
  einde
  startfinish
  0123456

  Fem van Empel heeft de eerste WB-veldrit van het seizoen gewonnen. De 20-jarige Nederlandse reed er in de slotronde Lucinda Brand af en won het sprintje met zijn tweeën tegen landgenote Ceylin Alvarado.

  De Nederlandse veldritenclave verovert Waterloo.


  Na een slechte start, moest Lucinda Brand terrein goedmaken op een vijfkoppige kopgroep landgenoten. Die hingen aan het wiel van Fem van Empel, zij dicteerde het tempo.


  Ook in het gezelschap: Celine Alvarado. Na een matig seizoen, oogde ze in Amerika weer vinnig. Halfweg de race merkte ze op dat ze enkele fietslengtes voorsprong had. Voor haar het sein om vol gas te geven.


  Dat was buiten Brand gerekend. De Europese kampioene zorgde voor een vroegtijdige reünie van de Nederlanders. Ook Annemarie Worst en Denise Betsema mochten zo hopen op de overwinning.


  De Europese kampioene schudde in de slotronde zelf aan de boom. Van Empel volgde, Alvarado knokte op karakter voor elke centimeter. 

   

  Van Empel nam niet veel later over, waarna het licht uitging bij Brand. Alvarado haalde het onderste uit de kan in de sprint, maar moest haar meerdere erkennen in het 20-jarige supertalent. Zo vierde ze haar derde zege van het seizoen.

  Uitslag WB Waterloo (vrouwen)Uitslag WB Waterloo (vrouwen)

  Lucinda Brand: "Niet mijn beste race"

  • Fem van Empel: "Ik heb hier mijn doel bereikt, dat is geweldig. Alles verliep volgens plan, al was het wel een erg lange sprint. De Wereldbeker is mijn doel, dus ben ik goed gestart. Het was een grote investering om naar Amerika te komen. Dat ik het meteen afmaak, is erg mooi."

   

  • Celine Alvarado: "Het was een zware race van start tot finish. Ik ben erg blij met mijn eerste podium van het seizoen, al is het jammer dat ik de sprint verlies. Ik hoopte op het podium, mijn vriend en trainer voelde het al aankomen. Het was toch genieten."

   

  • Lucinda Brand: "Het was niet mijn beste race. Ik zat bij de start helemaal vast, daarna was het erg moeilijk om terug te komen op een snel parcours. Aan het einde heb ik nog aangeklampt, maar meer kon ik niet doen."

  Fase per fase

  1. 20 uur 18. Van Empel klopt Alvarado in de sprint en wint de WB in Waterloo.

   Van Empel klopt Alvarado in de sprint en wint de WB in Waterloo

  2. 20 uur 17. Van Empel zegeviert, Alvarado is mentale winnaar. Celine Alvarado haalt het onderste uit de kan, maar kan Van Empel niet meer bedreigen in de sprint. De 20-jarige renster mag haar derde zege van het seizoen vieren, Alvarado haar wederopstanding. Een geslagen Lucinda Brand vervolledigt het podium. .
  3. 20 uur 16. Brand lost! Van Empel schudt nog eens aan de boom, Brand moet lossen. Alvarado klampt puur op karakter aan. .
  4. 20 uur 15. Verduiveld veel karakter bij Celine Alvarado. Is dit de cross van de wederopstanding? Ruben Van Gucht.
  5. 20 uur 14. Een foutje van Brand op de steentjes, Alvarado sluit weer aan. Gaan we met drie naar de slotmeters? .
  6. 20 uur 12. Brand versnelt maar krijgt Van Empel en Alvarado er niet af.

   Brand versnelt maar krijgt Van Empel en Alvarado er niet af

  7. 20 uur 11. Brand met een vonk. Brand probeert weg te rijden, maar haar poging is getelefoneerd. Bij het loopstuk op de helling is het wel prijs. Van Empel volgt. .
  8. 20 uur 09. LAATSTE RONDE. De kopgroep maakt zich op voor de laatste ronde. Wie plaatst de beslissende versnelling? .
  9. 20 uur 05. Een kopgroep van 5 rensters smelt weer samen: Van Empel, Brand, Betsema, Alvarado en Worst gaan samen richting slotronde. .
  10. 20 uur 03. Ik heb het gevoel dat er wat te gebeuren staat. Iedereen wil vooraan zitten. Ruben Van Gucht.
  11. 20 uur . Brand en Van Empel sluiten aan. Lucinda Brand vindt het welletjes en rijdt naar Alvarado toe. Van Empel volgt kwiek, de rest kan niet mee. .
  12. 20 uur . Alvarado ranselt de kopgroep uit elkaar.

   Alvarado ranselt de kopgroep uit elkaar

  13. 19 uur 57. Alvarado valt aan! Alvarado kijkt een paar keer over haar schouder en merkt dat ze los is. In ronde 4 voelt ze haar moment gekomen. Ze gaat vol op de trappers staan en kiest het hazenpad. .
  14. 19 uur 56. Alvarado is voor mij de verrassing. Het zou voor mij een wonder zijn als ze hier wint. Paul Herygers.
  15. 19 uur 51. Ronde 4: er wordt vol doorgereden. Het tempo gaat na een trager rondje weer de hoogte in. Alvarado zet zich krachtig op kop, wegrijden lukt voorlopig niemand. .
  16. 19 uur 50. Brand moet een voetje zetten en laat zo opnieuw een gaatje. Ze mag haar jacht herbeginnen.  .
  17. 19 uur 49. Van Empel neemt in de meer technische stukken steeds de koers in handen. De 20-jarige renster heeft al heel wat kopwerk verricht, maar rijdt dartel over de Amerikaanse grond. .
  18. Alle toppers samen na 2 ronden. 19 uur 48.
  19. 19 uur 46. Ronde 3 in met Nederlandse kopgroep. Een zestal Nederlandse vrouwen maken er een gezellig onderonsje van. Hun tempo ligt hoger dan dat van de tegenstand. De winnares zit in dit groepje. .
  20. 19 uur 42. Brand sluipt dichterbij. Halfweg de tweede ronde verschijnt Brand in de achtergrond. De Europese kampioene vindt stilaan aansluiting bij de kopgroep. .