Nummer 10 voor Fem van Empel: ze klopt Puck Pieterse na vettig titanenduel

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Dublin
  trophy Fem van Empel
  einde
  startfinish
  012345

  Fem van Empel heeft de Wereldbeker-veldrit in Dublin gewonnen. De Nederlandse leidster speelde voortdurend haasje-over met Puck Pieterse, die even moest achtervolgen na een val in de eerste ronde. De Nederlandse zette in de slotmeters haar turbo nog eens aan, goed voor haar 10e zege van het seizoen.

  De moddercatch in Dublin kende al snel twee hoofdrolspelers.


  Puck Pieterse tuimelde eerst over de balkjes, moest nadien nog aan haar ketting prullen, maar maakte in de tweede ronde alweer aansluiting met Fem van Empel, die op dat moment moederziel alleen aan de kop van de koers aan het glibberen was in de Ierse modder.


  Het begin van een "wereldbeker haasje-over", aldus commentator Renaat Schotte.

   

  Zo had noch Pieterse, noch Van Empel zin om lang in het wiel van hun tegenstander de modderspatten op te vangen. 

   

  Onder luide aanmoedigingen van de Ierse fanatiekelingen verblijdde het duo het publiek met de ene na de andere tussenversnelling.


  Pas in de allerlaatste bocht slaagde Van Empel erin om haar Nederlandse kompaan met een ultieme eindsprint van zich af te schudden. Goed voor haar tiende overwinning van het seizoen en dat ondanks maagproblemen. 

   

  Denise Betsema kwam na een eenzame namiddag als derde binnen.

  Fem van Empel: "Aan mijn benen lag het niet, mijn maag was niet in orde"

  Fem van Empel had voor de start gezegd dat ze met maagproblemen kampt. "Het werd erger tijdens de race", zei ze ondanks haar overwinning. 

   

  "Puck (Pieterse) reed een paar keer weg, maar ik kon telkens terugkeren. Aan mijn benen lag het niet, maar mijn maag was niet 100 procent."

   

  "We waren aan elkaar gewaagd. We moesten het uitvechten tot aan de finish en vandaag was het aan mij."

   

  Puck Pieterse moest achtervolgen na een vroege val. "Mijn ketting lag er al even af. Ik besloot toch te springen aan de balken, maar ik zat wat vast en mijn ketting ging er weer af. Dat kostte me tijd."

   

  "Ik ben naar de kop gereden, maar het waren kostbare seconden. In het slot wilde ik druk blijven zetten, maar Fem had nog de laatste punch en ging er nog over."

  Uitslag WB Dublin (vrouwen)Uitslag WB Dublin (vrouwen)

    naamresultaat
  1Fem van Empelin 47'13"
  2Puck Pieterseop 2"
  3Denise Betsema1'37"
  4Inge van der Heijden2'26"
  5Marie Schreiber (Lux)2'27"
  6Manon Bakker3'39"
  7Pauline Ferrand Prevot4'39"
  8Sidney McGill (Can)4'50"
  9Millie Couzens (GBr)4'53"
  10Fleur Moors (Bel)5'22"

  Reacties van Van Empel, Pieterse en Betsema:

  Fase per fase

  1. 14 uur 28. Betsema op anderhalve minuut. Die afstand is vrij ruim .
  2. 14 uur 26. Bekijk de spannende slotfase.

   Bekijk de spannende slotfase

  3. 14 uur 25. Van Empel wint! Pieterse probeert in de laatste honderden meters om ervandoor te gaan, maar Van Empel riposteert haar.  Ze werpt haar bril weg voor de sprint, maar zo ver komt het niet. Van Empel is al los nog voor de laatste rechte lijn. .
  4. 14 uur 24. Van Empel zet haar turbo aan. Op de korte klim plaatst Van Empel een demarrage. Maar in de afdaling beent Pieterse haar weer bij.  Gaan ze ervoor moeten sprinten? .
  5. 14 uur 24.
  6. 14 uur 22. Pieterse pakt als eerste de zandbak. Ze houdt de eerste positie vast. Wanneer plaatst Van Empel haar aanval? .
  7. 14 uur 21. Pieterse trekt door na de balkjes. Op het scherpst van de snee.  Pïeterse springt, Van Empel niet. Het signaal voor Pieterse om even door te trekken. Van Empel zit snel op het wiel.  .
  8. 14 uur 20. Na materiaalpost 2 begint de kermis. Paul Herygers.
  9. 14 uur 18.
  10. 14 uur 17. De koebel gaat! Dat betekent dat Pieterse en Van Empel de laatste ronde ingaan. Pieterse wisselt in de materiaalpost, Van Empel niet. .
  11. 14 uur 16. Het publiek geniet en moedigt aan. De supporters staan intussen al enkele rijen dik en vermaken zich prima.  Om de koude te verbijten, moedigen ze de rensters luid aan. .
  12. 14 uur 16. Het is de wereldbeker "haasje over". Renaat Schotte.
  13. 14 uur 13. Bijna botsing aan de materiaalpost. Even een schermutseling bij het inrijden van de materiaalpost. De twee rensters zitten schouder aan schouder, Pieterse komt bijna ten val. .
  14. 14 uur 13.
  15. 14 uur 12. Wapenstilstand vooraan. Het duo vooraan weet dat ze los zijn en halen de voet even van het gaspedaal. Wanneer trekken ze de eindsprint op gang? .
  16. Mooie tweestrijd tussen Van Empel en Pieterse. 14 uur 10.
  17. 14 uur 08. Denise Betsema moederziel alleen. Betsema blijft constant op 25 seconden hangen. Ze ziet niemand voor zich uitrijden, er zit ook niemand achter haar.  Het is eenzaam rondfietsen voor haar.  .
  18. Betsema ligt al 29 seconden achter. 14 uur 08.
  19. 14 uur 06. En nu pakt Van Empel het commando weer over. Net op het moment dat we dachten dat Pieterse de sterkste was, pakt Van Empel het opnieuw over vooraan.  Ze lonken naar elkaar. Het is een mooie tweestrijd. Nog 2 ronden. .
  20. 14 uur 03.