Sterke Iserbyt heerst in Ruddervoorde, foutjes breken Hermans zuur op

  Superprestige
  veldrijden Veldrijden
  location Ruddervoorde
  trophy Eli Iserbyt
  einde
  startfinish
  0123456789

   Daags na zijn verjaardag heeft Eli Iserbyt zijn 1e triomf in de Superprestige geboekt. Quinten Hermans (2e) bood lang weerwerk, maar ging halfweg in de fout. Toon Aerts mocht als 3e mee op het podium. 

   Bekijk het verslag:

   Quinten Hermans had al pech voor de start van de wedstrijd: hij kwam laat toe in Ruddervoorde en moest plaatsnemen op de 2e startrij. Dat deerde de kopman van Tormans CX niet, want in geen tijd sloot hij vooraan aan.

    

   Ondertussen bepaalde Toon Vandebosch het tempo voor ploegmaat Eli Iserbyt. De Europese kampioen liet zich met plezier meevoeren, maar in de eerste passage door het zand kwamen onder meer Toon Aerts, Lars van der Haar en Hermans aansluiten.

    

   Zo kregen we al snel een Amerikaans scenario: net als in de wereldbekermanches in de VS glipten Iserbyt en Hermans als twee sterkste renners weg. Hermans weigerde de koppositie af te geven en dwong Iserbyt regelmatig in de verdediging.

    

   Hermans droomde van het scenario van Fayetteville, maar helaas voor hem werd het een herhaling van de pech in Iowa. Op de balkjes bleef hij haken, Iserbyt had niet meer nodig om het ruime sop te kiezen.

    

   Iserbyt, die een vlekkeloze wedstrijd reed en zich op geen enkele fout liet betrappen, liet Hermans niet meer terugkomen. Na Waterloo en Iowa wint hij ook op eigen bodem in Ruddervoorde. Hermans moest vrede nemen met de 2e plek, Toon Aerts werd 3e.

   Bekijk hier het beslissende moment van de cross:

   Hermans: "Het is mijn eigen schuld"

   • Eli Iserbyt: "Quinten ging maar niet van de kop, dus ik zat vrij goed. Ik zag ook dat hij fout na fout begon te maken en de balkjes nam hij dan net iets te schuin. Ik had vooraf gezegd dat er een putje lag voor de balken en net daar zat hij. Hij heeft een sterke wedstrijd gereden. Ik maakte ook wel wat foutjes, maar heb op techniek mijn voorsprong kunnen uitbouwen."

   • Quinten Hermans: "Ik voelde me redelijk goed, dus ik wou Eli onder druk zetten en in de fout dwingen. Maar ik ging zelf in de fout. Het had niet mogen gebeuren, maar het is mijn eigen schuld. Ik was te enthousiast. Eli is heel explosief, dus hoe moet je hem eraf krijgen? Ik moest hem wel voortdurend onder druk zetten."

   Fase per fase

   1. 16 uur match afgelopen
   2. 15 uur 59. Eli Iserbyt klieft nog een laatste keer door het zand. Hij kan de overwinning nu echt ruiken. .
   3. 15 uur 59. Goddank is Quinten Hermans er, anders was het echt een onemanshow geweest. Michel Wuyts bij Play Sports.
   4. 15 uur 56. Lars van der Haar moet vandaag zijn meerdere erkennen in ploegmaat Toon Aerts. Op het wasbord ziet hij Aerts al de bocht omgaan.  .
   5. 15 uur 56. Toon Vandebosch, die goed uit de startblokken schoot, rijdt toch nog rond op een knappe 6e plaats. Een opsteker. .
   6. Laatste ronde. Iserbyt hoort de bel en weet dat hij nog één ronde verwijderd is van de overwinning in Ruddervoorde. Een halve minuut later begint Quinten Hermans aan zijn laatste ronde. . 15 uur 53.
   7. 15 uur 50. Het is al een heel mooi seizoen, maar vandaag twee zeges is heel speciaal met Denise en Eli. . Jürgen Mettepenningen.
   8. 15 uur 50. De tweestrijd tussen Iserbyt en Hermans was lang beklijvend, maar ondertussen is de spanning verdwenen. Iserbyt rijdt onbedreigd aan de leiding, Hermans (2e) en Aerts (3e) kennen ook hun plaats. .
   9. 15 uur 47. Lars van der Haar rijdt zelfs helemaal tot boven in de zandstrook, maar de 3e plek lijkt wel voor zijn ploegmaat Toon Aerts. Zijn de podiumplaatsen uitgedeeld? .
   10. 15 uur 46. Kijk maar hoe ver Eli Iserbyt komt in de zandstrook. De leider heeft vleugels gekregen. .
   11. Sweeck te voet. Laurens Sweeck moet de rol lossen in de strijd om de derde plek. Hij moet lopen naar de volgende materiaalpost.  . 15 uur 45.
   12. 15 uur 43. Quinten Hermans spant zijn schoenen nog eens aan, maar met een achterstand van 23 seconden zal hij vrede moeten nemen met de 2e plek. Na Waterloo en Iowa lijkt het opnieuw een overwinning te worden voor Iserbyt.  .
   13. Over en out. Quinten Hermans buigt het hoofd na een nieuwe glijpartij op de schuine kant. Iserbyt heeft gewonnen spel (als hij overeind blijft). . 15 uur 41.
   14. 15 uur 40. Hermans kan geen seconde dichterbij komen en dat moet een stevige klap zijn. In de U-lus kijken de twee koplopers elkaar in de ogen. 14 seconden geeft de chronometer aan.  .
   15. 15 uur 38. Iserbyt wipt vlot over de balkjes en lijkt Hermans nog een tweede tik uit te delen. Zijn belager zit nu al op 13 seconden.  .
   16. 15 uur 36. Blijft Iserbyt recht? Quinten Hermans liet zich al op twee foutjes betrappen, Iserbyt is voorlopig foutloos. Zo wordt het moeilijk voor Hermans om de kloof nog te dichten. .
   17. 15 uur 35. Iserbyt heeft al de hele tijd in het wiel kunnen zitten en ontbindt nu zijn duivels. De Europese kampioen ziet een tweede overwinning op rij in Ruddervoorde wel zitten. .
   18. 15 uur 34. Van der Haar, Sweeck en Aerts hebben de handen in elkaar geslagen in de achtervolging. Maar het is vooral kijken of Hermans nog kan terugkeren. .
   19. 15 uur 33. Iserbyt heeft geen keuze: doorrijden en proberen om Hermans niet te laten terugkomen. Aan de streep kennen we het tijdsverschil: 10". .