Toon Aerts ploetert in Gieten naar zijn eerste zege van het seizoen

  Superprestige
  veldrijden Veldrijden
  location Gieten
  trophy Toon Aerts
  einde
  startfinish
  012345678

   Toon Aerts heeft net als vorig jaar de Superprestigecross in Gieten gewonnen, de eerste klassementscross van het seizoen. Aerts bolde solo over de streep, nadat hij Quinten Hermans overboord had gegooid op 2 ronden van het einde. Eli Iserbyt werd derde.

   Verslag van de Superprestige in Gieten bij de mannen

   Gieten serveert modderige Superprestige-opener

   "Vanaf begin oktober moet alles tiptop zijn", sprak Toon Aerts enkele weken geleden voor de Sporza-camera. De kopman van Baloise Trek hoopte in de eerste klassementscross van het seizoen op de afspraak te zijn en zo geschiedde.

    

   In het Nederlandse Gieten, waar Aerts vorig jaar ook al won, trok de Superprestige zich op gang. Het inspireerde thuisrijder Nieuwenhuis om furieus van start te gaan. Aerts, Hermans, Iserbyt en Sweeck lieten zich niet opjagen en slopen mee in het wiel.

    

   Na twee ronden schudde een sterke Hermans voor het eerst aan de boom. Aerts klampte aan, de rest moest passen. Het duo maakte er een koppeltijdrit van en zette de concurrentie al snel buitenspel: ze mochten het in een onderling duel uitvechten om de dagzege.

   Aerts knijpt Hermans dood op weg naar 1e seizoenszege

   Hermans voelde zich goed en reed kwistig door de zware modder in Gieten, Aerts zag het graag gebeuren en volgde in het wiel. Iets voorbij halfweg koers nam Aerts het initiatief over, maar het jojo-spel tussen beide renners leek lang op niets uit te draaien.


   Tot Aerts op twee ronden van het einde plots een groot gat sloeg. Hermans kwam de man met de hamer tegen en de strijd was eensklaps beslecht. In de slotronde zou Aerts zijn voorsprong nog vergroten, aan de streep bedroeg het verschil meer dan twintig seconden.


   Hermans werd een knappe tweede, in de achtergrond bleek Iserbyt de betere van zijn ploegmaat Sweeck en greep hij nog plek drie. Door zijn zege is Aerts meteen ook de eerste leider in de Superprestige. De volgende manche volgt eind oktober in Ruddervoorde.

   Toon Aerts soleert naar winst in de Superprestige van Gieten

   Reacties na de Superprestige in Gieten bij de mannen

   Reacties na de Superprestige in Gieten:

   • Toon Aerts (1e): "Het is heel leuk om er meteen te staan in de eerste klassementscross. In Lokeren was ik echt heel slecht. Ik zei dan dat ik niet panikeerde, maar stiekem doe je dat toch. Maar we hadden een plan uitgetekend om nu pas goed te zijn, want het seizoen zal nog heel lang zijn, en ik was ook goed. Het materiaal had wel zijn verhaal in de cross, want ik had niet door dat Hermans op grifo's reed. Mijn vader riep plots "grifo's!" naar mij, waarop ik hem eens goed uitschold, omdat ik dacht dat ik rhino's moest hebben. Maar toen viel mijn frank dat Quinten met grifo's reed. Daarna heb ik dat in de slijkerige zones proberen uit te spelen. Toen ik in de materiaalpost doortrok was het gat opeens heel groot, toen mocht ik geen fouten meer maken. Ik rijd graag in de modder en kan het ook goed."
   • Quinten Hermans (2e): "Als we eerlijk zijn met onszelf was Toon de sterkste man in koers. Ik was op rhinobanden gestart, maar op het zand bolde grifobanden veel beter. Ik wist dat ik daarmee de bergjes niet op zou geraken, maar die passages waren toch puur op de macht. Ik weet dat ik goed kan lopen, dus dan heb ik voor de beter bollende grifo's gekozen. Dat was voor mij de beste keuze. Of ik een overwinning gemist heb? Goh, ik ben vooral blij dat ik op het podium sta. Het is nog vroeg op het seizoen. Vorig jaar heb ik vaak het podium mislopen, door mijn blessure, maar nu heb ik opnieuw een brede basis en ambieer ik om opnieuw elk weekend mee te strijden."

   Rituitslag Cyclocross GietenRituitslag Cyclocross Gieten

   Fase per fase

   1. 18 uur 46. Aerts heerst in de modder van Gieten. Na vorig jaar is Aerts opnieuw de beste in Gieten. Hij beslechtte een duel met Hermans op twee ronden van het einde in zijn voordeel en wint zo de eerste klassementscross van het seizoen. Hermans is tweede op 23 seconden, Iserbyt derde op 1'03.  .
   2. 18 uur 44. "Ik wil er begin oktober staan", sprak Toon Aerts begin deze maand voor de Sporza-camera. Die ambitie is hij helemaal aan het waarmaken. Hij gaat de eerste zegeruiker in een klassementscross pakken. .
   3. 18 uur 43. Sweeck puft bij zijn laatste passage door de materiaalpost. Het is een slopende wedstrijd geweest, de gezichten zijn getekend door de modder. .
   4. 18 uur 40. De bel luidt. Nog één ronde. Hermans ziet sterretjes en krijg plots al bijna een halve minuut om de oren. Ook in de achtergrond lopen de verschillen op. Iserbyt volgt als derde op 1'07, Sweeck is voorlopig vierde op 1'20. .
   5. 18 uur 39. Het publiek in Gieten applaudisseert al voor Aerts en Hermans. Sympathiek, maar op een dikke ronde van het einde kan er op zich nog veel gebeuren. Al lijkt Aerts zonder ongelukken stilaan zegezeker. .
   6. 18 uur 35. Het vet lijkt van de soep bij Hermans. Het verschil met Aerts loopt al snel op tot 10 seconden. Het lijkt erop dat Aerts de eerste zegeruiker van het Superprestige-seizoen gaat pakken. Nog anderhalve ronde. .
   7. 18 uur 32. Hermans met een appelflauwte? Plots zien we Aerts een stevige kloof slaan. De renner van Baloise Trek geeft nu vol gas, zien we hier de beslissing? .
   8. 18 uur 31. Iserbyt gooit Sweeck overboord. Europees kampioen Iserbyt heeft zijn zinnen gezet op de derde plek. Ploegmaat Sweeck moet op een dikke twee ronden van de aankomst de rol lossen in de achtervolging.  .
   9. 18 uur 29. Zelfs in het lopen, de specialiteit van Aerts, kan Hermans zijn metgezel nu onder druk zetten. Maar geen van beide lijkt voorlopig te willen plooien. .
   10. 18 uur 25. Hermans heeft zijn minder momentje achter zich gelaten en komt weer aansluiten bij Aerts. Voorlopig lijken beide tenoren aan mekaar gewaagd. .
   11. Iets met oude wijven. Wat een dag is het al geweest. Ook in Drenthe blijft het water onophoudelijk uit de lucht vallen. Nog drie ronden, wanneer valt de beslissing? . 18 uur 24.
   12. 18 uur 22. Aerts rijdt weg. Zijn beukwerk van de eerste ronden lijkt Hermans nu toch te moeten bekopen, want Aerts sluipt meter per meter weg. Allesbeslissend is de kloof verre van, maar het is toch een indicatie dat Hermans niet meer honderd procent is. .
   13. 18 uur 20. Bij een nieuwe passage door de materiaalzone gesticuleert Aerts naar zijn mecaniciens. Het is niet duidelijk wat zijn armgebaar betekent: wijst hij naar Hermans of doelt hij op zijn bandendruk? Joost mag het weten. .
   14. 18 uur 19. Hermans flirt even met de nader bij de passage door de een van de lange rechte stukken. De modder ligt er zeker 10 centimeter diep, het is dus niet zonder risico wat de Tormans-renner doet. .
   15. 18 uur 17. Halfweg koers. Vier ronden afgewerkt, nog vier te gaan. Iserbyt en Sweeck naderen ondertussen weer enkele secondjes, het verschil bedraagt 23 tellen. In de strijd voor plaats vijf heeft zich een mooie groep gevormd vol met jonge leeuwen: Nys, Vandebosch, Kamp, Ronhaar en Van Kessel. .
   16. 18 uur 14. Nu is het aan Aerts om Hermans onder druk te zetten. Langs de vijver versnelt hij op het harde zand. Voorlopig zonder resultaat. .
   17. 18 uur 11. Hermans blijft maar beuken op kop, maar voorlopig geeft Aerts geen krimp. Heel technisch ligt het modderrondje in Gieten er vandaag niet bij, het is vooral stoempen. .
   18. Het verschil loopt op. Hermans en Aerts lopen nu bijna een halve minuut uit op Iserbyt en Sweeck. In de achtergrond zien we ook een uitstekende Thibau Nys, die als 6e rondrijdt op dit parcours. Ronhaar is voorlopig 5e. . 18 uur 08.
   19. 18 uur 08. Hermans is goed en houdt zich niet in om dat te tonen. Ondertussen laat Aerts zich rustig meeleiden in het wiel. Iserbyt en Sweeck blijven ondertussen jojo spelen: nu is het weer aan Iserbyt om op en over Sweeck te gaan. .