Ga naar de inhoud
Aerts wint voor het tweede jaar op rij in Gieten.
eindstand Superprestige mannen 2021-2022
1. Eli Iserbyt 97 punten
2. Toon Aerts 92
3. Lars van den Haar (Ned) 80
4. Quinten Hermans 70
5. Laurens Sweeck 54
6. Toon Vandebosch 44
7. Jens Adams 32
8. Corné van Kessel (Ned) 32
9. Wout van Aert 30
10. Kevin Kuhn (Zwi) 30

kalender Superprestige

datum cross winnaar winnares
03/10 Gieten (Ned) Toon Aerts Lucinda Brand (Ned)
23/10 Ruddervoorde Eli Iserbyt Denise Betsema (Ned)
11/11 Niel Eli Iserbyt Lucinda Brand (Ned)
20/11 Merksplas Eli Iserbyt Lucinda Brand (Ned)
04/12 Boom Wout van Aert Lucinda Brand (Ned)
27/12 Heusden-Zolder Wout van Aert Lucinda Brand (Ned)
29/12 Diegem afgelast afgelast
12/02 Gavere Lars van der Haar (Ned) Lucinda Brand (Ned)

Toon Aerts ploetert in Gieten naar zijn eerste zege van het seizoen

 zo 3 oktober 2021 18:46
Cyclocross Gieten
Superprestige
8 rondes
17:45 Gieten
Toon Aerts
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7
 9. 8

  Toon Aerts heeft net als vorig jaar de Superprestigecross in Gieten gewonnen, de eerste klassementscross van het seizoen. Aerts bolde solo over de streep, nadat hij Quinten Hermans overboord had gegooid op 2 ronden van het einde. Eli Iserbyt werd derde.

  Verslag van de Superprestige in Gieten bij de mannen

  Gieten serveert modderige Superprestige-opener

  "Vanaf begin oktober moet alles tiptop zijn", sprak Toon Aerts enkele weken geleden voor de Sporza-camera. De kopman van Baloise Trek hoopte in de eerste klassementscross van het seizoen op de afspraak te zijn en zo geschiedde.

   

  In het Nederlandse Gieten, waar Aerts vorig jaar ook al won, trok de Superprestige zich op gang. Het inspireerde thuisrijder Nieuwenhuis om furieus van start te gaan. Aerts, Hermans, Iserbyt en Sweeck lieten zich niet opjagen en slopen mee in het wiel.

   

  Na twee ronden schudde een sterke Hermans voor het eerst aan de boom. Aerts klampte aan, de rest moest passen. Het duo maakte er een koppeltijdrit van en zette de concurrentie al snel buitenspel: ze mochten het in een onderling duel uitvechten om de dagzege.

  Aerts knijpt Hermans dood op weg naar 1e seizoenszege

  Hermans voelde zich goed en reed kwistig door de zware modder in Gieten, Aerts zag het graag gebeuren en volgde in het wiel. Iets voorbij halfweg koers nam Aerts het initiatief over, maar het jojo-spel tussen beide renners leek lang op niets uit te draaien.


  Tot Aerts op twee ronden van het einde plots een groot gat sloeg. Hermans kwam de man met de hamer tegen en de strijd was eensklaps beslecht. In de slotronde zou Aerts zijn voorsprong nog vergroten, aan de streep bedroeg het verschil meer dan twintig seconden.


  Hermans werd een knappe tweede, in de achtergrond bleek Iserbyt de betere van zijn ploegmaat Sweeck en greep hij nog plek drie. Door zijn zege is Aerts meteen ook de eerste leider in de Superprestige. De volgende manche volgt eind oktober in Ruddervoorde.

  Toon Aerts soleert naar winst in de Superprestige van Gieten

  Reacties na de Superprestige in Gieten bij de mannen

  Reacties na de Superprestige in Gieten:

  • Toon Aerts (1e): "Het is heel leuk om er meteen te staan in de eerste klassementscross. In Lokeren was ik echt heel slecht. Ik zei dan dat ik niet panikeerde, maar stiekem doe je dat toch. Maar we hadden een plan uitgetekend om nu pas goed te zijn, want het seizoen zal nog heel lang zijn, en ik was ook goed. Het materiaal had wel zijn verhaal in de cross, want ik had niet door dat Hermans op grifo's reed. Mijn vader riep plots "grifo's!" naar mij, waarop ik hem eens goed uitschold, omdat ik dacht dat ik rhino's moest hebben. Maar toen viel mijn frank dat Quinten met grifo's reed. Daarna heb ik dat in de slijkerige zones proberen uit te spelen. Toen ik in de materiaalpost doortrok was het gat opeens heel groot, toen mocht ik geen fouten meer maken. Ik rijd graag in de modder en kan het ook goed."
  • Quinten Hermans (2e): "Als we eerlijk zijn met onszelf was Toon de sterkste man in koers. Ik was op rhinobanden gestart, maar op het zand bolde grifobanden veel beter. Ik wist dat ik daarmee de bergjes niet op zou geraken, maar die passages waren toch puur op de macht. Ik weet dat ik goed kan lopen, dus dan heb ik voor de beter bollende grifo's gekozen. Dat was voor mij de beste keuze. Of ik een overwinning gemist heb? Goh, ik ben vooral blij dat ik op het podium sta. Het is nog vroeg op het seizoen. Vorig jaar heb ik vaak het podium mislopen, door mijn blessure, maar nu heb ik opnieuw een brede basis en ambieer ik om opnieuw elk weekend mee te strijden."

  Rituitslag Cyclocross Gieten

  naamresultaat
  1
  Toon Aerts
  in 1u00'42"
  2
  Quinten Hermans
  op 23"
  3
  Eli Iserbyt
  1'03"
  4
  Laurens Sweeck
  1'29"
  5
  Lars van der Haar
  1'38"
  6
  Pim Ronhaar
  1'43"
  7
  Toon Vandebosch
  2'03"
  8
  Jens Adams
  2'12"
  9
  Tom Meeusen
  2'40"
  10
  Corné van Kessel
  2'59"

  Fase per fase

  18:46

  Aerts heerst in de modder van Gieten

  Na vorig jaar is Aerts opnieuw de beste in Gieten. Hij beslechtte een duel met Hermans op twee ronden van het einde in zijn voordeel en wint zo de eerste klassementscross van het seizoen. Hermans is tweede op 23 seconden, Iserbyt derde op 1'03. 

  18:44

  "Ik wil er begin oktober staan", sprak Toon Aerts begin deze maand voor de Sporza-camera. Die ambitie is hij helemaal aan het waarmaken. Hij gaat de eerste zegeruiker in een klassementscross pakken.

  18:43

  Sweeck puft bij zijn laatste passage door de materiaalpost. Het is een slopende wedstrijd geweest, de gezichten zijn getekend door de modder.

  18:40

  De bel luidt

  Nog één ronde. Hermans ziet sterretjes en krijg plots al bijna een halve minuut om de oren. Ook in de achtergrond lopen de verschillen op. Iserbyt volgt als derde op 1'07, Sweeck is voorlopig vierde op 1'20.

  18:39

  Het publiek in Gieten applaudisseert al voor Aerts en Hermans. Sympathiek, maar op een dikke ronde van het einde kan er op zich nog veel gebeuren. Al lijkt Aerts zonder ongelukken stilaan zegezeker.

  18:35

  Het vet lijkt van de soep bij Hermans. Het verschil met Aerts loopt al snel op tot 10 seconden. Het lijkt erop dat Aerts de eerste zegeruiker van het Superprestige-seizoen gaat pakken. Nog anderhalve ronde.

  18:32

  Hermans met een appelflauwte?

  Plots zien we Aerts een stevige kloof slaan. De renner van Baloise Trek geeft nu vol gas, zien we hier de beslissing?

  18:31

  Iserbyt gooit Sweeck overboord

  Europees kampioen Iserbyt heeft zijn zinnen gezet op de derde plek. Ploegmaat Sweeck moet op een dikke twee ronden van de aankomst de rol lossen in de achtervolging. 

  18:29

  Zelfs in het lopen, de specialiteit van Aerts, kan Hermans zijn metgezel nu onder druk zetten. Maar geen van beide lijkt voorlopig te willen plooien.

  18:25

  Hermans heeft zijn minder momentje achter zich gelaten en komt weer aansluiten bij Aerts. Voorlopig lijken beide tenoren aan mekaar gewaagd.

  18:24

  Iets met oude wijven

  Wat een dag is het al geweest. Ook in Drenthe blijft het water onophoudelijk uit de lucht vallen. Nog drie ronden, wanneer valt de beslissing?

  18:22

  Aerts rijdt weg

  Zijn beukwerk van de eerste ronden lijkt Hermans nu toch te moeten bekopen, want Aerts sluipt meter per meter weg. Allesbeslissend is de kloof verre van, maar het is toch een indicatie dat Hermans niet meer honderd procent is.

  18:20

  Bij een nieuwe passage door de materiaalzone gesticuleert Aerts naar zijn mecaniciens. Het is niet duidelijk wat zijn armgebaar betekent: wijst hij naar Hermans of doelt hij op zijn bandendruk? Joost mag het weten.

  18:19

  Hermans flirt even met de nader bij de passage door de een van de lange rechte stukken. De modder ligt er zeker 10 centimeter diep, het is dus niet zonder risico wat de Tormans-renner doet.

  18:17

  Halfweg koers

  Vier ronden afgewerkt, nog vier te gaan. Iserbyt en Sweeck naderen ondertussen weer enkele secondjes, het verschil bedraagt 23 tellen. In de strijd voor plaats vijf heeft zich een mooie groep gevormd vol met jonge leeuwen: Nys, Vandebosch, Kamp, Ronhaar en Van Kessel.

  18:14

  Nu is het aan Aerts om Hermans onder druk te zetten. Langs de vijver versnelt hij op het harde zand. Voorlopig zonder resultaat.

  18:11

  Hermans blijft maar beuken op kop, maar voorlopig geeft Aerts geen krimp. Heel technisch ligt het modderrondje in Gieten er vandaag niet bij, het is vooral stoempen.

  18:08

  Het verschil loopt op

  Hermans en Aerts lopen nu bijna een halve minuut uit op Iserbyt en Sweeck. In de achtergrond zien we ook een uitstekende Thibau Nys, die als 6e rondrijdt op dit parcours. Ronhaar is voorlopig 5e.