Betsema opent haar rekening in 2022 en viert net als vorig jaar in Ruddervoorde

  Superprestige vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Ruddervoorde
  trophy Denise Betsema
  einde
  startfinish
  0123456

  Ook zonder Fem van Empel mocht Pauwels Sauzen-Bingoal nu ook vieren in Ruddervoorde. Denise Betsema nam het stokje over in de eerste manche van de Superprestige en triomfeerde net als vorig jaar in West-Vlaanderen. Inge van der Heijden pakte de 2e plek, Alvarado vervolledigde het podium.

  De eerste manche van de Superprestige moest het stellen zonder vrouw in vorm Fem van Empel, die de Wereldbekercross in Maasmechelen verkoos, en titelverdedigster Lucinda Brand, die haar middenhandsbeentje heeft gebroken.

   

  Het gaf Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Inge van der Heijden extra motivatie om in de schijnwerpers te treden. Van der Heijden vatte de koe bij de horens en sprintte naar de kop bij de start.

   

  Waar iedereen had verwacht dat het moeilijk zou worden om het verschil te maken in de West-Vlaamse weide, draaide het toch anders uit. Door het verschroeiende tempo ontstond er al snel een kopgroep met de 4 Nederlandse topfavorieten.

   

  Worst was het eerste slachtoffer van de langgerekte sprint en zou vrede moeten nemen met de 4e plek. Alvarado beet iets langer door, maar ook zij moest plooien onder het beukwerk van Betsema.

   

  Van der Heijden kon het langst in het wiel van de winnares van vorig jaar blijven plakken, maar in de slotronde brak ook bij haar het verzet. Bij afwezigheid van Van Empel bezorgde Betsema Pauwels Sauzen-Bingoal zo alsnog een nieuwe overwinning, meteen ook haar eerste zege van het seizoen.

  Betsema: "Ik heb het EK als doel aangestipt"

  Denise Betsema was "dolblij" met haar eerste zege. "Deze overwinning maakt veel goed", zei ze. "Dit is heel goed voor mijn moraal."

   

  "Ik heb er bewust voor gekozen om meer naar de kampioenschappen toe te trainen. Tot zover pakt dat goed uit. Ik heb heel veel zin in het EK, dat ik als doel heb aangestipt." 

   

  "Ik hoop eindelijk eens die trui te kunnen pakken, al zal dat moeilijk zijn. Maar ik ga er vol voor."

  Uitslag SP Ruddervoorde (vrouwen)Uitslag SP Ruddervoorde (vrouwen)

  Fase per fase

  1. 14 uur 26. Het podium lag al even vast: Van der Heijden is 2e, Alvarado 3e. Annemarie Worst legt beslag op de 4e plek, Norbert Riberolle sluit de top 5 af. .
  2. 14 uur 25 match afgelopen
  3. 14 uur 24. Laatste keer zandbak. Denise Betsema laat een laatste keer het zand opspatten in de zandbak. De laatste inspanningen voor ze mag juichen. .
  4. 14 uur 23. Inge van der Heijden (777) legt zich neer bij de 2e plek. Geen 3e overwinning van het seizoen voor haar dus. .
  5. 14 uur 22. Betsema knalt door. Waar vooraf een nipte sprint werd verwacht in Ruddervoorde, zal het toch een ruime voorsprong worden voor de Nederlandse. .
  6. Tegenslag voor Van der Heijden. Een lekke band lijkt de doodsteek voor Inge van der Heijden. Ze kan snel van fiets wisselen, maar Betsema was al een ongrijpbare prooi. . 14 uur 19.
  7. Slotronde. Denise Betsema hoort de bel, maar ziet Inge van der Heijden niet meer. Ze is nog één ronde verwijderd van een 2e zege op een rij in Ruddervoorde. . 14 uur 18.
  8. 14 uur 17. Het voorlopige podium:. 1. Denise Betsema 2. Inge van der Heijden 3. Ceylin Alvarado .
  9. 14 uur 17. Denise Betsema begint nu ook de eerste achterliggers te dubbelen. De Nederlandse stoomtrein ploegt ook nog altijd vlot door de zandbak. Niets lijkt haar nog van een eerste overwinning van het seizoen te kunnen houden. .
  10. 14 uur 15. Van der Heijden kent in de voorlaatste ronde toch een zwak moment. De kloof met Betsema wordt alleen maar groter. Is het pleit beslist of maakt de koploopster toch nog een foutje? .
  11. 14 uur 14. Denise Betsema rijdt foutloos rond. Het is draaien en keren in Ruddervoorde, maar ze ploegt vlot door de West-Vlaamse weide. .
  12. 14 uur 13. Alarm voor Van der Heijden. Opletten geblazen voor Inge van der Heijden, want Betsema heeft een klein kloofje geslagen. Ze steekt haar hand uit naar een tweede overwinning op een rij in Ruddervoorde. .
  13. 14 uur 11. Met nog 2 rondes te gaan lijkt het een duel tussen Betsema en Van der Heijden te worden. Alvarado heeft toch een tikje gekregen en volgt op 13 seconden. Annemarie Worst blijft 4e maar wel op ruim een halve minuut. .
  14. 8 seconden voor Alvarado. Alvarado lijkt haar tweede adem te hebben gevonden, maar de kloof dichten blijkt aartsmoeilijk. . 14 uur 08.
  15. 14 uur 06. Het kloofje met Alvarado wordt weer groter. Betsema probeert nu ook Van der Heijden een oplawaai te verkopen, maar ziet de Nederlandse nog altijd in haar achteruitkijkspiegel. .
  16. 14 uur 05. Gewoon in het wiel blijven. Meer hoef je niet te doen, Inge. Ploegleider Camiel van den Bergh geeft Van der Heijden advies.
  17. 14 uur 03. Alvarado bijt door. Met een lange beurt door de zandbak blijft Alvarado de twee koplopers - Betsema en Van der Heijden - binnen schot houden. Bij het ingaan van de 4e ronde zegt de chronometer: 4 seconden. .
  18. 14 uur 01. Zo snel geeft Alvarado zich niet gewonnen. Met de fiets op de schouders springt ze fluks over de balkjes. Even voorop raken en het tempo drukken lijkt haar doel. .
  datumnaam van de wedstrijdwinnaarleider
  SP Ruddervoorde (vrouwen)Denise Betsema
  SP Niel (vrouwenCeylin del Carmen Alvarado
  SP Merksplas (vrouwen)Ceylin del Carmen Alvarado
  SP Boom (vrouwen)Aniek van Alphen
  SP Zolder (vrouwen)Ceylin del Carmen Alvarado
  SP Diegem (vrouwen)Puck Pieterse
  SP Gullegem (vrouwen)Ceylin del Carmen Alvarado