Sweeck neemt revanche in Otegem, akkefietje in materiaalpost nekt vermoeide Vanthourenhout

  Losse crossen
  veldrijden Veldrijden
  location Otegem
  trophy Laurens Sweeck
  einde
  startfinish
  012345678

  Laurens Sweeck heeft de teleurstelling en commotie van gisteren doorgespoeld met vlotte winst in Otegem, traditioneel het herexamen van het BK. Was het karma, maar een akkefietje in de materiaalpost zette Sweeck op weg naar zijn eerste zege in meer dan 2 maanden. Teammaat Joran Wyseure was 2e, Gerben Kuypers 3e. Michael Vanthourenhout had het BK en de festiviteiten nog in de benen en werd 9e.

  Het sleutelmoment in Otegem moesten we net als gisteren zoeken in de materiaalpost.

   

  Toen Vanthourenhout van fiets wou wisselen, stond zijn mecanicien nog wat te slapen. De fiets van de Belgische kampioen stond niet netjes klaar in de box, Vanthourenhout moest enkele seconden wachten vooraleer hij zijn tweewieler aangereikt kreeg.

   

  Net op dat moment was Laurens Sweeck voorin aan de haal gegaan. Vanthourenhout probeerde met een stevige kopbeurt nog dichterbij te komen met de achtervolgers.

   

  Maar het was duidelijk dat de Belgische kampioen zijn nachtelijke festiviteiten van gisteren nog in zijn benen had. Opvallend: Vanthourenhout mocht zijn tricolore niet dragen, de Europese kampioenentrui heeft voorrang.

  Sweeck diepte zijn kloof uit, Vanthourenhout liet lopen. De Belgische kampioen zou uiteindelijk nog net binnen de top 10 eindigen.

  Met een pirouette in de materiaalpost - een knipoog naar gisteren - vierde Sweeck zijn 1e zege in meer dan 2 maanden.

  Op de 2e plek eindigde beloftewereldkampioen Joran Wyseure, een ploegmakker van Sweeck. Belgisch kampioen bij de elite zonder contract Gerben Kuypers mocht als 3e mee op het podium.

  (lees de reacties onder de foto)

  Michael Vanthourenhout.

  Sweeck: "Inspanning deed pijn na gisteren"

  Laurens Sweeck deed met de glimlach het verhaal van zijn 5e seizoenszege aan WTV: "Ik was van bij de start goed mee, met Joran als ploegmaat, die de koers openbrak. Hij is verdiend tweede."

  "Voor de rest heb ik geprobeerd om halverwege de koers naar mij te draaien. Dat is gelukt. Ik had nog even materiaalpech, maar verloor daar niet veel tijd mee."

  "Deze inspanning deed wel pijn na gisteren. Het is niet dat je hier door de wei kon wandelen", lachte Sweeck.

  Hij neemt zo revanche na zijn verloren BK: "Ik heb het gewoon aangepakt als een nieuwe wedstrijd en probeerde de kijkers waar te geven voor hun geld."

  "Ik wil dit seizoen nog de Wereldbeker naar mijn hand zetten en een goed WK rijden. Het was al een mooi seizoen, maar er zijn nog 6 mooie weekends, hopelijk kan ik nog een paar wedstrijden winnen."

  Foto's van vandaag:

  Laurens Sweeck.

  Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt.

  Michael Vanthourenhout.

  Fase per fase

  1. 16 uur 03 match afgelopen
  2. 16 uur 01. Het sleutelmoment. Het sleutelmoment in deze cross was halfweg: de mecanicien van Vanthourenhout had de fiets voor de Belgische kampioen niet netjes klaargezet in de materiaalpost. Vanthourenhout moest enkele seconden wachten op een nieuwe tweewieler, Sweeck ging net op dat moment solo. .
  3. 15 uur 59. Sweeck blijft foutloos. Een tweestrijd met Vanthourenhout zoals gisteren is het niet geworden. De Belgische kampioen rijdt bijna 2 minuten verderop. .
  4. Val Kuypers. Joran Wyseure lijkt er een een-tweetje van te maken voor Crelan-Fristads, want Kuypers is achteropgeraakt door een val in een bocht met modder. . 15 uur 58.
  5. 15 uur 56. Situatie na 7 van de 8 rondes. 1. Sweeck 2. Wyseure op 27" 3. Kuypers 4. Michels op 42" 5. Merlier op 1'08" 6. Soete op 1'25" 7. Iserbyt 8. Vanthourenhout op 1'40" .
  6. Slotronde. Nog 1 ronde volhouden en Sweeck heeft zijn revanche voor gisteren te pakken. . 15 uur 56.
  7. 15 uur 54. Sterke Wyseure. In de strijd om de 2e plek is Gerben Kuypers bijgehaald door Joran Wyseure. .
  8. 15 uur 52. Helemaal ontketend zet Sweeck de cross nu naar zijn hand. Hij is op weg naar zijn 1e zege sinds 19 november: toen won Sweeck de Superprestige-cross in Merksplas. .
  9. 15 uur 50. Extra versnelling Sweeck. Sweeck heeft nog een versnelling in petto en diept zijn kloof weer wat uit op Kuypers. Ligt de wedstrijd in een definitieve plooi? .
  10. 15 uur 49. Dappere Kuypers. In de achtervolging op koploper Sweeck geeft Gerben Kuypers zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Het verschil blijft 6 tellen. .
  11. 15 uur 48. Situatie na 6 van de 8 rondes. 1. Sweeck 2. Kuypers op 6" 3. Michels op 16" 4. Wyseure 5. Iserbyt op 38" 6. Merlier op 47" .
  12. 15 uur 46. Diepe moddersporen. De sporen in de modder worden dieper en dieper. Ook koploper Sweeck ziet af op het loodzware moddercircuit. .
  13. 15 uur 44. Iserbyt. Ook Iserbyt beleeft niet zijn beste dag. Het podium halen in Otegem wordt een moeilijke opgave, want Kuypers en Michels lijken niet meteen stil te vallen. .
  14. 15 uur 41. Sweeck wordt opgejaagd door een Belgische kampioen. Maar het is niet de Belgische kampioen die hij verwachtte: Gerben Kuypers (elite zonder contract). Vanthourenhout heeft ondertussen al een halve minuut aan zijn broek. .
  15. 15 uur 40. Situatie na 5 van de 8 rondes. 1. Sweeck 2. Kuypers op 6" 3. Michels 4. Iserbyt op 16" 5. Wyseure 6. Merlier op 29" 7. Vanthourenhout .
  16. 15 uur 38. Sweeck blijft het gashendeltje verder opendraaien. Eerste achtervolger Gerben Kuypers ziet Sweeck kleiner en kleiner worden. .
  17. 15 uur 36. Vanthourenhout lost bij achtervolgers. Heeft Vanthourenhout het feestje van gisterenavond niet goed verteerd? De Belgische kampioen haakt af in het groepje van Iserbyt. .
  18. 15 uur 34. Sweeck loopt uit. Na een stevige kopbeurt van Vanthourenhout bij de achtervolgers is Sweeck toch weer wat uitgelopen. Is hij helemaal ontketend? .
  19. 15 uur 33. Situatie na 4 van de 8 rondes. 1. Sweeck 2. Vanthourenhout op 4" 3. Michels 4. Iserbyt 5. Kuypers 6. Michels 7. Merlier op 14" .
  20. 15 uur 31. Sweeck solo. Ondertussen is Sweeck op avontuur getrokken in de Otegemse smurrie. Vanthourenhout moet nu uit zijn tent komen. .