Ga naar de inhoud
Michael Vanthourenhout pakt zijn eerste zege sinds zijn Europese titel.

Michael Vanthourenhout kraait in Gullegem voor het eerst victorie sinds het EK 2 maanden geleden

 za 6 januari 2024 15:55
Gullegem
Losse crossen
7 rondes
15:00 Gullegem
Michael Vanthourenhout
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7

  Hij heeft er lang op moeten wachten, maar 2 maanden na zijn Europese titel in Pontchâteau heeft Michael Vanthourenhout nog eens het zegegebaar kunnen maken. De Europese kampioen soleerde naar de zege in Gullegem. Cameron Mason, Joran Wyseure en Thibau Nys kaapten de dichtste ereplaatsen weg. 

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  Door het forfait van Tom Pidcock moest de organisatie in Gullegem het zonder renners van de Grote Drie doen. Het opende perspectieven voor de toppers van de tweede rij, die zo nog eens konden meedoen om de overwinning.


  Op een loodzwaar parcours, getekend door de zware regenval van de voorbije week, schoten de verwachte namen goed uit de startblokken. Thibau Nys, Michael Vanthourenhout, Gianni Vermeersch en Joran Wyseure tekenden allemaal present.


  Nys, die de laatste weken maar geen regelmaat in zijn prestaties krijgt, had zijn zinnen nog eens gezet op een topprestatie. Het jonge talent ging voortvarend van start en richtte schade aan, alleen Vanthourenhout ging vlot mee.


  Die laatste ging wat later op zijn eentje fors door. Met krachtige lendenrukken vergrootte hij stelselmatig zijn voorsprong, de Europese kampioen voelde zich in zijn sas in de modder. Ondertussen werden Nys en Wyseure in de achtergrond nog opgerold door een uitstekende Cameron Mason.


  Vooraan verzwakte Vanthourenhout geen seconde, hij verzekerde zich zo van zijn tweede zege deze winter en lijkt helemaal klaar voor de komende kampioenschappen. Mason werd een knappe tweede, Wyseure troefde Nys finaal nog af in de spannende strijd om plek drie.

  Vanthourenhout: "Het wordt een open BK: niemand steekt er bovenuit"

  "Dit doet toch wel deugd", reageerde winnaar Vanthourenhout opgetogen. "Het seizoen is nog niet geweest wat ik ervan verwacht had. De laatste weken was het met Van der Poel en Van Aert ook moeilijk om echt mee te doen in de finale."

   

  "Het is nog maar mijn tweede zege van het seizoen. Ik had graag al vaker met deze Europese trui op het podium gestaan, maar goed. Het niveau ligt dit seizoen gewoon heel hoog. Ik ben blij dat ik nu terug het goede gevoel te pakken heb."


  Wat verwacht Vanthourenhout van het BK volgende week? "Een open wedstrijd. Er steekt niet echt iemand bovenuit. Eli Iserbyt was lang de te kloppen man, maar met zijn ziekte is ook hij nu een vraagteken. Maar we hebben binnen onze ploeg twee kaarten, dat moeten we uitspelen."

  Ik kijk met veel goesting vooruit, maar met het BK ben ik niet echt bezig.

  Thibau Nys

  Thibau Nys deed lang mee om het podium, maar viel er net langs. "Het was een zware wedstrijd en ik maakte iets te veel foutjes. Ik had het gevoel dat die podiumplek er zeker inzat, maar uiteindelijk waren er drie beter."


  Na moeilijke weken, waarin hij kampte met oververmoeidheid, komt Nys stilaan terug boven water. "Oververmoeidheid is een groot woord. Het gaat nu best wel goed. De afgelopen weken was het, buiten Koksijde dan, allemaal in stijgende lijn."


  "Of er een verklaring is voor die vormdip? Alles moet gewoon in de juiste plooi vallen. In die balans zoeken tussen trainen en rusten, daar leer ik nog elke dag in bij. Het BK? Ik kijk met heel veel goesting vooruit. Maar ik ben er niet echt mee bezig."

  Uitslag Gullegem

  naamresultaat
  1
  Michael Vanthourenhout
  in 55'19"
  2
  Cameron Mason
  op 15"
  3
  Joran Wyseure
  27"
  4
  Thibau Nys
  34"
  5
  Lander Loockx
  1'20"
  6
  Felipe Orts
  1'52"
  7
  Jens Adams
  2'19"
  8
  Gianni Vermeersch
  2'40"
  9
  Thijs Aerts
  2'46"
  10
  Wout Janssen
  3'07"

  Fase per fase

  15:55

  Na een spannend duel is het dan toch Wyseure die mee op het podium mag. Nys komt pompaf als vierde over de streep. Loockx maakt wat later de top vijf vol.

  15:55

  Vanthourenhout mag vieren!

  Voor het eerst sinds november kan Vanthourenhout nog eens het zegegebaar maken. Een opsteker, met de kampioenschappen in zicht. Mason is knap tweede.

  15:53

  Nys pakt nu toch een paar lengtes op Wyseure. Legt hij beslag op de laatste podiumplek?

  Vooraan kan Vanthourenhout al genieten. De Europese kampioen glimlacht als hij enkele enthousiaste fans passeert.

  15:51

  Nys en Wyseure blijven elkaar bestoken, maar zonder resultaat. Gaan ze sprinten?

  15:50

  In de achtergrond dolt oude vos Zdenek Stybar nog even met publiek. De Tsjech gaat overkop in de zandbak en begroet de mensenmassa met een buiging.

  15:48

  De bel luidt

  Eenzame leider Vanthourenhout begint aan zijn laatste ronde. De Europese kampioen heeft nog steeds een dikke 20 seconden voorsprong op Mason en lijkt zegezeker.

  De strijd om plek drie is spannender, want Wyseure en Nys raken maar niet af van elkaar.

  15:44

  Nys heeft Wyseure weer te pakken in de strijd om plek drie. Mason is ondertussen wel ver uit het zicht.

  15:40

  Vanthourenhout moet nog geen seconde inboeten op Mason. Ook de kloof van de Brit op Wyseure blijft zo'n vijftal seconden. Nys volgt op tien meter van plek drie.

  15:39
  Vanthourenhout is op weg naar winst.
  15:37

  Pasen is nog ver, maar Nys gaat in ronde vijf een eerste keer door de knieën. Zonder al te veel erg, al moet hij wel weer een gaatje dichten op Wyseure.

  15:34

  Vanthourenhout straalt nog veel kracht uit, maar ook het kopje van Mason oogt nog kloek. De Britse kampioen rijdt zo weer wat verder weg van Wyseure en Nys, die lijken te gaan bikkelen om plek drie.

  15:32

  Mason komt aan de streep door op 25 tellen van Vanthourenhout. Wyseure en Nys volgen op een halve minuut van de leider, Vermeersch heeft opnieuw de rol moeten lossen.

  15:29

  Sterke Mason

  Cameron Mason komt nu echt onder stoom en rijdt weg van de achtervolgers. De kloof op Vanthourenhout is nog groot, maar met nog meer dan drie ronden voor de boeg is er nog niets beslist.

  15:26

  Nys lijkt nu ook de rol te moeten lossen by Wyseure en Mason. Vanthourenhout stoomt vooraan onverstoord voort. De klok geeft al een voorsprong van 17 seconden aan.

  15:24

  12"

  Vanthourenhout lijkt de sterkste en heeft al snel 12 seconden voor op Nys en Wyseure. Die laatste twee krijgen ondertussen gezelschap van Cameron Mason, die aan een knappe inhaalrace bezig is.

  15:21

  Vanthourenhout verdappert

  Vanthourenhout slaat bijna geruisloos een kloof op Nys en Wyseure. De Europese kampioen kijkt achterom en legt er nog een extra laag op. Hij rijdt al snel 5 seconden bij elkaar.

  15:17

  Ook Mason is komen aansluiten bij Vermeersch en Loockx. Zij lijken de kloof stilaan te gaan dichten op de drie leiders. 

  15:15

  Versnelling Nys

  Thibau Nys voelt dat er volk op komst is uit de achtergrond en versnelt vooraan. Vanthourenhout haakt aan, Wyseure moet een klein gaatje laten.