Vandebosch houdt Vandeputte nipt af en is Belgisch beloftekampioen

  BK veldrijden beloften
  veldrijden Veldrijden
  location Antwerpen
  einde
  startfinish
  0123456

   Toon Vandebosch heeft zich tot Belgisch kampioen bij de beloften gekroond. Hij hield in een razend spannende slotronde Niels Vandeputte nog net af. Uittredend kampioen Timo Kielich kende een slappe dag en werd pas zesde. "Dit is een droom voor mij", vertelde een emotionele Vandebosch.

   Vandebosch houdt Vandeputte af in spannende slotronde en wordt Belgisch kampioen

   Vandebosch krijgt leiding cadeau en geeft die niet meer af

   Het ging al snel fout. Door een valpartij vooraan in het pak was de cross in de eerste bocht al voorbij voor De Smet (blessure) en Careme (mechanische pech). Vandebosch en Vandeputte maakten van de verwarring gebruik om een kloofje te slaan, maar plots was ook Vandeputte verdwenen door een defect.

    

   Vandebosch kreeg de leiding cadeau, maar verdedigde die met brio. Achter hem peddelde Camps, zijn ploegmaat bij Pauwels Sauzen, aardig mee. Titelverdediger Timo Kielich draaide vierkant en moest passen. Hij zag ook een verbeten Vandeputte passeren. Die klauwde zich een weg terug na zijn pech, maar zorgde ervoor dat hij zich niet vergaloppeerde.

    

   De verschillen bleven beperkt, waardoor het tot in de slotronde spannend bleef. Vandeputte wipte over de vermoeide Camps, maar Vandebosch nog bijhalen leek een brug te ver. In de laatste bochten na het ponton smolt zijn achterstand plots als sneeuw voor de zon. Vandebosch beet nog eens flink op zijn tanden en haalde het uiteindelijk nipt voor een diep teleurgestelde Vandeputte.

   Vandebosch gaat er alleen vandoor in de tweede ronde

   Vandebosch: "Het was echt doodgaan op het einde"

   "Dit is een droom", vertelde een emotionele Vandebosch. "De voorbije twee jaren waren heel slecht. Dan kreeg ik ook nog eens klierkoorts waardoor ik geen zomer heb gehad. Toen heb ik samen met mijn trainer en mijn sportarts beslist om vol voor de kampioenschappen te gaan. De andere crossen waren voor mij gewoon training."

    

   "Dat werkt loont nu. Dit betekent heel veel. Niet alleen voor mij, maar voor heel mijn omkadering."

    

   "In het tweede deel van de cross was Vandeputte echt sterker. Dat voelde ik ook. Maar ik had na twee rondes plots een gat en dan moet je niet wachten. Op het einde was het wel doodgaan. In de zandstroken heb ik me kapot gereden. Vandeputte kwam echt heel dichtbij."

   Vandeputte: "Enorm pijnlijk om zo te verliezen"

   Vandeputte was de balende tweede. "Ik was misschien wel de beste man in de koers, maar wat koop ik ermee? Dit is echt vloeken. Ik was niet heel goed weg, maar zat rond plaats 5. Aan het einde van de eerste ronde had ik samen met Toon een gaatje te pakken en dat leek mij het perfecte scenario."

    

   "Ik ga als tweede het veld in, maar op het schuine kantje viel mijn ketting eraf langs de buitenkant. De ketting zat even vast, maar ik bleef kalm. Alleen vond ik daarna niet meteen weer mijn ritme. Ik ben er wel in blijven geloven en hard blijven rijden. Maar als je er zo dichtbij bent, is het enorm pijnlijk om te verliezen."

   Uitslag BK beloften
   1. Toon Vandebosch in 55'13"
   2. Niels Vandeputte op 1"
   3. Jelle Camps 45"
   4. Mathijs Wuyts 1'17"
   5. Jarno Bellens 1'33"
   6. Timo Kielich 1'46"
   7. Andreas Goeman 1'48"
   8. Seppe Rombouts 1'51"
   9. Gianni Siebens 1'53"
   10. Arne Vrachten 1'57"

   Fase per fase

   1. 15 uur 07. Vandebosch: "Het was echt doodgaan op het einde".

    Vandebosch: "Het was echt doodgaan op het einde"

   2. 15 uur . Vandeputte: "Enorm pijnlijk om zo te verliezen".

    Vandeputte: "Enorm pijnlijk om zo te verliezen"

   3. 14 uur 45. Dolle vreugde in het kamp van Vandebosch, doffe ellende bij Vandeputte.

    Dolle vreugde in het kamp van Vandebosch, doffe ellende bij Vandeputte

   4. 14 uur 44. Vandebosch houdt Vandeputte af in spannende slotronde en wordt Belgisch kampioen.

    Vandebosch houdt Vandeputte af in spannende slotronde en wordt Belgisch kampioen

   5. 14 uur 41. Vandebosch is Belgisch kampioen! Het had geen halve kilometer langer moeten duren, maar Toon Vandebosch heeft zijn driekleur beet. Een denderende inhaalrace van Niels Vandeputte levert hem zilver op, Jelle Camps pakt brons.
   6. 14 uur 39. Dat wordt nagelbijten! Vandeputte komt bijna op het wiel.
   7. 14 uur 38. Vandeputte komt nog griezelig dichtbij!
   8. 14 uur 37. Vandebosch kijkt snel achterom en ziet Vandeputte rijden. Het gat is redelijk geruststellend, maar het blijft speelbaar bij een foutje.
   9. 14 uur 35. Ik moet er geen tekeningetje bij maken: het had een echte thriller kunnen zijn tussen deze twee. Paul Herygers.
   10. 14 uur 34. Helemaal beslist? Vandeputte moet weer wat terrein prijsgeven en schudt van nee. Is de titel voor Vandebosch?
   11. 14 uur 33. Toon Vandebosch mag geen enkele misslag maken, maar laat zich niet zenuwachtig maken door de opzittende Vandeputte. En anders kan hij het erg goed verstoppen.
   12. 14 uur 32. De bel voor de laatste ronde rinkelt. Vandeputte moet 12 seconden inhalen op Vandebosch.
   13. 14 uur 31. Vandeputte lijkt helemaal ontketend. Het wordt nog oppassen voor Vandebosch!
   14. 14 uur 29. De vermoeidheid weegt. Vandebosch grimast, maar hij moet enkel zijn voorsprong bestendigen. Niels Vandeputte neemt ondertussen de maat van Camps en schuift op naar zilver.
   15. 14 uur 26. Stilaan sluipt Vandebosch verder weg.
   16. 14 uur 25. Zonder foutjes of pech liggen de medailles vast. Mocht er iets fout lopen, zijn de verschillen wel klein genoeg om de zaak om te gooien.
   17. 14 uur 22. Wat de verschillen betreft is er amper iets gebeurd in de voorbije ronde. Camps blijft plakken op 12 seconden van Vandebosch, Vandeputte heeft er met veel moeite een paar seconden afgepeuterd.
   18. 14 uur 21. Normaal zou Vandeputte zo naar Camps rijden, maar nu bijt hij zijn tanden erop stuk. Paul Herygers.
   19. 14 uur 20. Vandeputte heeft veel energie verbruikt in zijn achtervolging en komt niet veel dichter bij de vinnige Camps. Toon Vandebosch blijft onverstoorbaar aan de leiding rijden.
   20. 14 uur 17. Status quo bij de eerste drie. Kielich lijkt intussen aangeslagen.