programma Nina Derwael
zondag 25 juli kwalificaties allround 6e (naar F) verslag
  kwalificaties brug 1e (naar F) verslag
  kwalificaties team 5e (naar F) verslag
dinsdag 27 juli finale team 8e verslag
donderdag 29 juli finale allround 6e verslag
zondag 1 augustus brugfinale GOUD verslag
programma Jutta Verkest
zondag 25 juli kwalificaties team 5e (naar F) verslag
  kwalificaties allround 20e (naar F) verslag
dinsdag 27 juli finale team 8e verslag
donderdag 29 juli finale allround 23e verslag

Derwaels grote brugconcurrente grijpt allroundgoud, Derwael zelf 6e, jonge Verkest charmeert

 do 29 juli 2021 14:56

De  18-jarige Sunisa Lee heeft de allroundcompetitie in het turnen bij de vrouwen gewonnen, na een spannende strijd met de Braziliaanse Andrade. Nina Derwael eindigde tussen al dat geweld op de 6e plaats, Jutta Verkest  (15) betaalde leergeld en werd 23e en voorlaatste.

Bekijk het verslag:

Stabiele Sunisa Lee maakt het verschil aan de brug

Na het afhaken van Simone Biles, die in de kwalificaties met voorsprong de beste score had geturnd en vanmiddag haar collega's aanmoedigde vanuit de tribune,  mocht een kransje atleten van goud dromen in de allroundfinale.

 

De Braziliaanse Rebeca Andrade, die zich als op één na beste kwalificeerde, wipte met een sublieme sprong als eerste richting die gouden hemel. 

 

Maar vanaf de tweede rotatie kwam de Amerikaanse Sunisa Lee helemaal in haar element: met een bangelijke brugoefening, een duizelingwekkend balkkunstje (met onder meer een drievoudige schroef bij de afsprong) en een gedegen vloeroefening zweefde zij naar de olympische allroundtitel.

 

Andrade bibberde zelfs nog even met het oog op de medailles, maar hield uiteindelijk toch twee Russinnen af in de strijd om zilver. Angelina Melnikova stond als beste Russin mee op het podium. 

Duizel mee met Sunisa Lee aan de balk:

Derwael: iets te simpele sprong, net geen perfecte brug, balen op balk en vlekkeloze vloeroefening

Voor Nina Derwael werd het al snel duidelijk dat een allroundmedaille iets te hoog gegrepen is. Daarvoor is vooral haar sprong niet moeilijk genoeg. Toen ze ook nog eens een hupje moest maken bij de landing, wist Derwael meteen dat ze voor een dichte ereplaats zou turnen.

 

Toestelgewijs was het dan ook vooral uitkijken naar haar brugoefening, die als generale repetitie diende voor de toestelfinale van komende zondag. Dan gaat ze voor niets anders dan goud!

 

Die generale repetitie verliep gracieus, met een resem aartsmoeilijke combinaties, maar niet helemaal perfect. Een met het blote oog amper waar te nemen pasje bij de landing zorgde ervoor dat Derwael haar recordscore van in de teamfinale (15.400) vandaag niet kon evenaren: 15.266. 

 

Sunisa Lee, haar grote opponente zondag, won vandaag nipt de mentale staredown aan die brug (met 15.300 punten), maar komende zondag belooft het écht menens en bovenal superspannend te worden!

 

Na een baaloefening op de balk, waarbij Derwael bij de opsprong ei zo na haar evenwicht verloor, sloot de Truiense haar allroundnamiddag af met een vloeroptreden (op de tonen van Vivaldi) waar de componist zelf trots op zou zijn geweest. In totaal sprokkelde Derwael 55.598 punten. Dat is 6 tiende minder dan in de kwalificaties, maar wel nog altijd goed voor een puike 6e plaats. 

Bekijk Derwaels brugoefening, waarvoor ze net iets minder punten kreeg dan eerder deze week:

Verkest betaalt vooral aan de brug leergeld

Wat een flair en maturiteit straalt Jutta Verkest op haar 15e al uit! Als jongste gymnaste op deze Olympische Spelen haalde ze heel mooi de allroundfinale. En daar stond ze ook meer dan haar mannetje!

 

Aan de balk, sprong en vloer turnde ze sterk, waardoor ze halverweg zelfs 15e stond. Helaas sleepten haar voeten tijdens haar routine aan de brug over de grond, waardoor ze een volledig punt aftrek kreeg. Zuur! Meer dan een voorlaatste plaats zat er dan ook niet in, maar met het oog op de toekomst heeft Verkest wel meteen haar visitekaartje afgegeven en een pak ervaring opgedaan. 

Bekijk de enorme sprongkracht van Verkest:

  sprong brug balk vloer totaal (positie)
Nina Derwael 13.900 15.266 13.366 13.433 55.965 (6e)
Jutta Verkest 13.400 12.466 12.733 12.633 51.232 (23e)
programma Nina Derwael
zondag 25 juli kwalificaties allround 6e (naar F) verslag
  kwalificaties brug 1e (naar F) verslag
  kwalificaties team 5e (naar F) verslag
dinsdag 27 juli finale team 8e verslag
donderdag 29 juli finale allround 6e verslag
zondag 1 augustus brugfinale GOUD verslag
programma Jutta Verkest
zondag 25 juli kwalificaties team 5e (naar F) verslag
  kwalificaties allround 20e (naar F) verslag
dinsdag 27 juli finale team 8e verslag
donderdag 29 juli finale allround 23e verslag

Fase per fase

14:54

Goud is voor Lee, de grote brugopponente van Derwael

Waar de Braziliaanse Rebeca Andrade de eerste twee onderdelen nog domineerde, valt ze door een te voorzichtig balkonderdeel en enkele foutjes in de afsluitende vloeroefening een trede terug. De Amerikaanse Sunisa Lee presteerde wel heel constant, met een topscore aan brug als exponent, en grijpt zo het goud. Het brons is voor de Russin Angelika Melnikova.

14:53

Verkest eindigt in schoonheid op de balk

14:52

Verkest eindigt in schoonheid

Wat een flair en maturiteit heeft de 15-jarige Jutta Verkest toch! Met een nagenoeg perfecte balkoefening kan ze haar Spelen subliem eindigen.

14:40

Derwael rondt haar finale mooi af op de vloer

14:37

Derwael maakt Vivaldi én zichzelf trots

Wat een adembenemende afsluiter van Derwaels allroundfinale! Met haar vloeroefening vol enig mooie elementen scoort ze 13.433 punten. In totaal komt ze zo uit op 55.965 punten. Dat is 6 tiende minder dan in de kwalificaties. Vooral op de balk liet ze net iets te veel liggen om aanspraak te kunnen maken op meer dan een mooie 6e ereplaats.

14:34

Het verschil tussen de eerste drie is amper twee tiende. Het is weer superspannend voor de laatste oefening!

Commentator Inge Van Meensel
14:28

Stand na derde rotatie: Derwael blijft 5e, Verkest tuimelt naar laatste plaats

Met een betoverende balkoefening, met onder meer drie achterwaartse salto's en een afsprong met drievoudige schroef, springt de Amerikaanse Sunisa Lee naar de eerste plaats. Derwael behoudt haar vijfde plaats, terwijl Verkest na haar 'voetfout' terugvalt naar de laatste plaats. Gelukkig blijft ze ondanks die opdoffer haar lachende zelve.

14:13

Pech voor Verkest op de brug

14:11

Verkest fronst na brugoefening, maar kan snel weer lachen

In de teamfinale viel Jutta Verkest nog jammerlijk van de brug. Vanmiddag gelukkig geen zo'n drama, maar tijdens haar oefening raakt ze wel met haar voeten de grond. Dat is onverbiddelijk een volledig punt aftrek: 12.466. Dit zal Jutta helaas heel wat plaatsen kosten.

14:06
14:06

Derwael niet echt tevreden op de balk

14:05

Derwael baalt een beetje op de balk

Derwaels opsprong op de evenwichtsbalk is aarzelend, maar op miraculeuze wijze blijft ze toch overeind. Ze lijkt toch een klein beetje aangeslagen, want ze laat een combinatie schieten. Toch blijft de schade beperkt door een rist andere mooie bewegingen: 13.366, da's vier tienden minder dan in de kwalificaties.

14:04

Het is zo meteen Derwaels beurt op de evenwichtsbalk. In de kwalificaties haalde ze op dat toestel een score van 13.766, in de teamfinale werd het 13.866.

14:02

Wie foutloos blijft op de evenwichtsbalk, komt heel dicht bij een medaille. Hier wordt het bepaald.

Cocommentator Dirk Van Esser
13:53

Na tweede rotatie: Derwael 5e en Verkest 15e

Beide Belgische heldinnen springen met hun tweede turnoefening drie plaatsen naar boven. Derwael turnt zo meteen op de balk, Verkest mag zich uitleven aan de brug. De Braziliaanse Rebeca Andrade voelt als koploper de hete adem van Sunisa Lee in haar nek.

13:48

Supergroot applaus voor staande Sunisa Lee

Tijdens deze generale brugrepetitie voor komende zondag neemt Sunisa Lee een kleine mentale voorsprong op Derwael: 15.300 is haar quotering. Toch scoort ook zij iets minder dan haar recordscore van in de teamfinale. Zondag wordt het écht D-day!

13:45

Even refreshen of overschakelen naar Eén

Terwijl de gymnastes roteren, doen wij dat ook. Op tv wisselen we van Canvas naar Eén. Als u deze pagina even refresht, bent u ook online weer helemaal mee met de juiste livestream.

13:44

Derwael in actie op de brug