Aryna Sabalenka
Aryna Sabalenka

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
10885
2
Aryna Sabalenka
8716
3
Jessica Pegula
6220
4
Elena Rybakina
5871
5
Jasmine Paolini
5398
6
Coco Gauff
4983
7
Zheng Qinwen
3980
8
Emma Navarro
3705
91
Maria Sakkari
3416
101
Danielle Collins
3178

Geen sprookje met happy end voor Jessica Pegula in "haar" New York: Aryna Sabalenka triomfeert op US Open

 zo 8 september 2024 00:10
US Open
Jessica Pegula (3, 6)
Aryna Sabalenka (2, 2)
einde
5
set 1
7
5
set 2
7

Aryna Sabalenka heeft na 2x de Australian Open nu ook de US Open op haar palmares gezet. In de finale versloeg de Wit-Russische zaterdag de chouchou van de Amerikanen, thuisspeelster Jessica Pegula.

Heel wat schoon volk was afgezakt naar Flushing Meadows voor de finale van de US Open bij de vrouwen. Niet alleen Kim Clijsters en dochter Jada tekenden present (zie onderaan dit artikel), ook NBA-ster Stephen Curry, F1-rijder Lewis Hamilton en atleet Noah Lyles waren er zaterdag bij in New York.

 

Voor de New Yorkse Jessica Pegula was het haar allereerste Grand Slam-finale. De 30-jarige Amerikaanse was voor de US Open nog nooit voorbij de kwartfinales geraakt op een grandslamtoernooi, maar met die vloek had ze eerder deze week komaf gemaakt door Iga Swiatek te verslaan.

 

In een volgelopen Arthur Ashe Stadium - met gesloten dak door de regenval - had Pegula weinig verrassend de volle steun van het publiek, maar Aryna Sabalenka, die vorig jaar de finale verloor in New York en het toen nog lastig had met de thuisfans, was dit keer niet onder de indruk van de omstandigheden.

 

Met haar gekende mokerslagen nam ze het heft in handen en snelde ze naar een 5-2-voorsprong. Pegula knokte zich wel weer in de set en slaagde er zelfs in 4 setpunten te neutraliseren, maar bij de 5e kans liet Sabalenka het niet meer liggen.

 

Pegula had even de tijd nodig om te bekomen van die tik. Sabalenka flirtte in set 2 met een 4-0-bonus, maar kon het breakpunt niet verzilveren en daarmee leek de 2e set helemaal te kantelen. Pegula won plots 5 games op rij, tot Sabalenka zich net op tijd herpakte.

De nummer 2 van de wereld won op haar beurt 4 spelletjes op een rij en mepte zichzelf zo naar een eerste titel op de US Open. Sabalenka telt nu drie Grand Slam-titels. In 2023 en 2024 won ze ook al de Australian Open.

Aryna Sabalenka: "Eindelijk heb ik deze trofee"

Aryna Sabalenka won haar eerste US Open-trofee. "Ik ben sprakeloos", vertelde Sabalenka na afloop. Ik dacht zo vaak dat ik de trofee bijna had. Dit is een droom. Eindelijk heb ik deze trofee. Het betekent echt veel voor mij. Ik herinner me al die zure nederlagen."

Sabalenka had ook nog enkele mooie woorden voor Jessica Pegula. "Ik weet hoe hard het is om een finale te verliezen, maar je speelt geweldig tennis. Ik ben zeker dat je ooit een Grand Slam zal winnen."

Pegula zelf gaf een mooie voorsprong weg in de 2e set. "Ik speelde goed tennis, maar ik kon het niet vasthouden. Sabalenka speelde geweldig tennis op de belangrijke momenten."

"Ze is heel krachtig", voegde Pegula er nog aan toe. "Ze gaat voor haar shots en geeft je absoluut niets. Ik was blij dat ik kon terugvechten en mezelf een kans geven, maar op het einde was het niet genoeg."

Gerelateerd:

Fase per faselaatste update: 9 dagen geleden

23:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:45