Novak Djokovic is olympisch kampioen.

ATP klassement

naampunten
1
Jannik Sinner
11180
22
Alexander Zverev
7075
3
Carlos Alcaraz
6690
42
Novak Djokovic
5560
5
Daniil Medvedev
5475
6
Andrey Rublev
4645
75
Taylor Fritz
4060
81
Hubert Hurkacz
4060
91
Casper Ruud
4010
101
Grigor Dimitrov
3965

Novak Djokovic vult laatste gaatje op palmares met olympisch goud na winst tegen Alcaraz

 zo 4 augustus 2024 17:48
Olympische Spelen
Novak Djokovic (4, 1)
Carlos Alcaraz (3, 2)
einde
77
set 1
63
77
set 2
62

Weer een vinkje bij op zijn to do-lijst. Novak Djokovic heeft nu ook de "career golden slam" op zijn naam staan met olympisch goud. In de finale in Parijs klopte de 24-voudige grandslamwinnaar Carlos Alcaraz na twee tiebreaks. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Het was een droomfinale voor elke tennisliefhebber. Tennislegende Novak Djokovic en toptalent Carlos Alcaraz stonden op de Olympische Spelen in Parijs voor de zevende keer tegenover elkaar op de gravelbanen van Roland Garros.

 

Beide spelers haalden niet hun beste niveau, maar maakten er wel een spannende wedstrijd van.

 

Die begon gelijk op. Beide tennissers hadden moeite om hun opslaggame binnen te halen, maar uiteindelijk bleven we toch on serve en moest een tiebreak de eerste set beslissen.

 

Daarin liet Alcaraz het wat afweten en op 6-3 kreeg de Serviër zijn eerste setpunt. Dat was meteen het goede en na anderhalf uur stond hij op één set van olympisch goud.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

De spanning was te snijden op Philippe-Chatrier. Zelfs de immer kalme Alcaraz kon zijn frustraties niet verbergen. Hij kon de jongste olympische kampioen in de geschiedenis worden.

 

Djokovic daarentegen, was op jacht naar de felbegeerde 'career golden slam', waarbij je in je carrière elk grandslamtoernooi minstens één keer wint en je ook een olympische gouden medaille weet te bemachtigen.

 

In set twee zette Djokovic die jacht voort. Na opnieuw enkele moeizame opslagspelletjes moest een nieuwe tiebreak duidelijkheid brengen. Kon Alcaraz nog een derde set uit zijn mouw schudden, of schaarde Djokovic zich bij het kleine clubje dat de 'career golden slam' kon voltooien?

 

Het werd dat laatste. Beide tennissers krikten het niveau op, maar het was de 37-jarige Serviër die plots vier wedstrijdpunten kreeg na enkele dure missers van Alcaraz. Eentje was genoeg voor de Serviër om zijn droom waar te maken.

 

Met deze gouden medaille heeft Novak Djokovic zich onsterfelijk gemaakt in de geschiedenisboeken van het tennis. Hij zet zichzelf als vijfde op het lijstje van tennissers die de 'career golden slam' konden voltooien en wordt vergezeld door Andre Agassi, Rafael Nadal, Serena Williams en Steffi Graff.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Djokovic: "Ik wil in 2028 in Los Angeles spelen"

"Het is hoogstwaarschijnlijk mijn grootste sportieve succes en het geeft me het meest speciale gevoel", zei Djokovic. "Ik ben nu 37 jaar en sta tegenover een 21-jarige die nu waarschijnlijk de beste speler van het moment is."

Voor Djokovic waren het al zijn vijfde Olympische Spelen. In 2008 pakte hij al eens brons in het enkelspel. En nog heeft hij er niet genoeg van, want als 41-jarig ziet hij zichzelf nog op de Spelen van Los Angeles staan in 2028.

 

"Ik wil in Los Angeles spelen, want ik hou ervan om voor mijn land uit te komen, ook in de Davis Cup."

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 maand geleden

17:10

Djokovic is olympisch kampioen na winst in de 2e tiebreak

17:05

Djokovic voltooit zijn career golden slam

Novak Djokovic trekt ook in deze tiebreak aan het langste eind. Met deze gouden medaille heeft hij zowat alles gewonnen wat er te winnen valt in het tennis en voltooit hij de career golden slam: de vier grandslamtoernooien en goud winnen op de Olympische Spelen.

16:50

Opnieuw een tiebreak!

Ook deze set moet worden beslist met een tiebreak. Sleept Djokovic de overwinning over de streep of trekt Alcaraz er nog een derde set uit?

16:45

Djokovic serveert zich in de set

Novak Djokovic weet zichzelf in de set te houden en wint zijn opslagspel. Alcaraz wint op zijn beurt een blanco opslaggame en zet de Serviër met zijn rug tegen de muur. Het staat 6-5.

16:37

De spanning loopt op

Het is zenuwslopend op Philippe-Chatrier. In het slot van de tweede set hebben beide spelers moeite om hun eigen opslag te behouden. Djokovic moet nu serveren om in de set te blijven: 5-4 voor Alcaraz.

16:04

Bibberen en beven, maar Alcaraz doet wat hij moet

Het is even bibberen voor Alcaraz. Hij moet opnieuw een breakpunt wegwerken vroeg in de tweede set, maar speelt met vertrouwen en komt op een 2-1-voorsprong.

15:46

Djokovic trekt eerste set naar zich toe na tiebreak

15:45

Advantage, Djokovic

Novak Djokovic is één set verwijderd van het felbegeerde olympische goud. Hij is in de tiebreak net dat tikkeltje vaster en Alcaraz bekoopt zijn fouten met setverlies. Djokovic wint een felbevochten eerste set na anderhalf uur met 7-6.

15:37

We krijgen een tiebreak!

Ondanks een setpunt voor Djokovic, weet Alcaraz door het oog van de naald te glippen en krijgen we na bijna anderhalf uur een tiebreak.

15:18

Na vijf breakpunten staat het toch 5-4 voor Djokovic

Novak Djokovic moet maar liefst vijf breakpunten wegwerken om uiteindelijk toch zijn opslagspel te winnen. Carlos Alcaraz serveert nu om in de set te blijven.

14:50

Een zeldzame uitbarsting van Alcaraz. Dat zien we niet vaak.

Caro Houbreghts
14:41

Alcaraz werkt twee breakpunten weg

De wedstrijd begint gelijk op. Beide spelers winnen hun opslag, maar bij een 2-1-voorsprong voor Djokovic versiert de Serviër twee breakpunten. Alcaraz werkt netjes weg, speelt met lef en variatie en wint een moeizaam opslagspel. Zo blijven de bordjes gelijk: 2-2.

14:11

Ready for play!

De olympische droomfinale gaat van start op Philippe-Chatrier. Wie speelt zich in de geschiedenisboeken?

12:23

Livestream om 14.00

Dankzij deze livestream hoef je niets te missen van de olympische droomfinale. Vanaf 14.00 stappen Djokovic en Alcaraz de baan op. Volg de wedstrijd hier.

12:20

De oudste versus de jongste

Novak Djokovic is met zijn 37 jaar de oudste olympische finalist ooit. Het zijn al zijn vijfde Olympische Spelen, maar hij werd drie keer uitgeschakeld in de halve finales en in Rio 2016 moest hij na de eerste ronde al naar huis terugkeren.

Voor de 21-jarige Alcaraz is het de eerste olympische ervaring. Hij is de jongste finalist ooit en is bij winst dus ook de jongste olympische kampioen in de geschiedenis van de Olympische Spelen.

12:20
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:11

Als Djokovic zijn emoties onder controle kan houden, zullen we een goede wedstrijd te zien krijgen.

Dirk Gerlo
12:07

Een wedstrijd voor in de geschiedenisboeken

Wie deze finale ook wint, de geschiedenisboeken zullen sowieso gevuld worden. Voor beide spelers is het de eerste olympische finale. 

Djokovic is op jacht naar zowat het enige wat nog mist op zijn palmares. Als hij goud wint, is hij nog maar de vijfde speler die de career golden slam (de vier grandslamtoernooien en een gouden medaille winnen) kan voltooien in het enkelspel. 

Alcaraz, daarentegen, kan dan weer de jongste olympische kampioen ooit worden. Wie zal zich onsterfelijk maken in de geschiedenisboeken van het tennis?