Zizou Bergs charmeert opnieuw, maar zijn Roland Garros-rollercoaster eindigt in 3e ronde: "Groot succes"

 zo 2 juni 2024 08:24
Roland Garros
Zizou Bergs (79)
Grigor Dimitrov (10, 10)
einde
3
set 1
6
64
set 2
77
6
set 3
4
4
set 4
6

Het is mooi geweest voor Zizou Bergs (24) op Roland Garros. Zijn eerste keer op de hoofdtabel van het Franse grandslamtoernooi is geëindigd in de derde ronde. Tegen Grigor Dimitrov, het nummer tien van de wereld, moest hij in een spannende viersetter dan toch zijn meerdere erkennen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Deze keer geen Belgisch feestje op het gravel van Parijs.

Zizou Bergs kreeg in de derde ronde de sterke Bulgaar Grigor Dimitrov - het nummer 10 van de wereld - voor zich. Een opdracht die vrijdagavond te hoog gegrepen leek. In de eerste set zette Dimitrov meteen de toon met een autoritaire 3-6.

Maar doorgaan op zijn elan kon de Bulgaar niet. Na ettelijke regenbuien en pauzes werd de wedstrijd gestaakt.

Vandaag kreeg Bergs een tweede kans. En die greep onze landgenoot met veel goede moed aan. Met heel wat tempowissels en bij momenten vernuftig spelinzicht liet Bergs zijn tegenstander ferm zweten.

In de tweede sets haalde Dimitrov het nog met een tiebreak, maar de derde set schreef Bergs wél op zijn naam.

 

Het definitieve kantelpunt? Helaas voor onze landgenoot niet. Bergs bleef strijden en charmeerde het publiek met zijn wilskracht, maar een oerdegelijke Dimitrov haalde de vierde set (4-6) op klasse binnen.

Toch mag Bergs het Franse grandslamtoernooi met opgeheven hoofd verlaten. Hij is na vandaag zeker van een top 100-plaats, is meer dan ooit de nummer 1 van België en heeft bewezen dat hij ferme stappen vooruit heeft gezet.

"Bevestiging dat ik op de goede weg ben"

Het was dan ook geen al te ontgoochelde Zizou Bergs die na de wedstrijd de pers te woord stond. "Ik ben op weg om naar het volgende niveau te gaan", lonkte hij al meteen naar de toekomst.

 

En op zijn wedstrijd tegen Dimitrov mocht hij trots zijn. "Ik heb dan wel verloren, maar het was een echte strijd. Deze wedstrijd was een kans om een stap vooruit te zetten. De deur stond nog niet helemaal open, maar het is een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Dat heb ik ook al laten zien tegen Rafael Nadal in Rome."

 

Na Roland Garros zal Bergs uitkomen rond de 80e plaats op de ATP-ranking. "Voor aanvang stond ik aan de voet van een berg. Ik was een beetje ziek en had niet veel vertrouwen. Maar ik wist me te kwalificeren, in een Davis Cup-sfeer op Court Suzanne Lenglen. Dat was een geweldig verhaal. Maar dat was nog maar het begin."

 

"Het was ongelofelijk om de 1e ronde tegen Tabilo te winnen. En met stijl. Daarna had ik een geweldige kans tegen Marterer, die ik pakte. Om te eindigen op Chatrier."

 

"Deze French Open was een groot succes, een geweldig feest. Het was bijzonder om de fans mijn naam te horen scanderen na de wedstrijd. Het was de perfecte afsluiting van mijn parcours."

"Vergeten in te schrijven voor grastoernooien"

Zizou Bergs heeft ook het gevoel dat hij met zijn goeie prestatie in Parijs iets losgemaakt heeft. "Ik heb het hier echt naar mijn zin gehad, ik was in mijn element. Ik voel dat tennis leeft in België. Veel Belgen volgen me op sociale media. Het is geweldig."

 

"Ik ga nog een paar biertjes drinken met mijn naasten en dan maken we de balans op van onze toekomstige doelen. Ik wil me blijven verbeteren. Maar bij dit alles ben ik vergeten me in te schrijven voor de grastoernooien in Rosmalen, Halle en Queen's."

 

"Ik ga erheen om te trainen en we zullen zien of ik een plaatsje kan bemachtigen. Het is mijn favoriete tijd van het jaar. Ik ben benieuwd, met vertrouwen en ervaring, waartoe ik in staat zal zijn tegen de besten op deze ondergrond."

Gerelateerd:

Fase per fase

22:21
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:21

EINDE: 3-1

Het is mooi geweest voor Zizou Bergs (24) op Roland Garros. Zijn eerste keer op de hoofdtabel van het Franse grandslamtoernooi is geëindigd in de derde ronde. Tegen Grigor Dimitrov, het nummer tien van de wereld, moest hij in een spannende viersetter dan toch zijn meerdere erkennen.

21:36

Bergs en Dimitrov zijn erg aan elkaar gewaagd, ook in de vierde set. Beiden zijn niet te betrappen op een foutje tijdens hun opslag. de logische tussenstand:3-3.

21:33

2-1

Het kantelpunt? Zizou Bergs is mentaal onwrikbaar in Parijs. Met het mes op de keel knokt Bergs zich naar setwinst. Onze landgenoot schreeuwt het uit, Dimitrov krabt zich in de haren: 1-2.

21:08

Zizou Bergs gaat door de opslag van Dimitrov heen. Onze landgenoot acteert sterk in de derde set en kan dit nu ook verzilveren. Bergs heeft drie breakpunten nodig om er 3-2 van te maken. Kan hij de kloof tijdens zijn opslagspel uitdiepen?

20:46

2-0

Het scheelde geen haar. Zizou Bergs sleepte na een knappe comeback nog een tiebreak uit de brand, maar die moest hij met 4-7 uiteindelijk toch aan Dimitrov gunnen.

20:23

Bergs doet het opnieuw! Onze landgenoot gaat door de opslag van Dimitrov en hangt de bordjes opnieuw gelijk: 5-5.

20:21

Bergs loopt met veel vertrouwen rond op het Parijse gravel en toont dat ook op een cruciaal moment. Na enkele mooie rally's klimt onze landgenoot terug naar 4-5 in set 2.

20:03

Bergs heeft het niet gemakkelijk tegen een oerdegelijke Dimitrov. Onze landgenoot toont lef, maar kijkt ondertussen tegen een 3-5-achterstand in de tweede set aan.

20:01

(Her)start

Zizou Bergs en Grigor Dimitrov staan opnieuw op de baan. Na de eerste set - die onze landgenoot verloor met 3-6 - werd de wedstrijd gisteren gestaakt door de hevige regenval. Kan Bergs vandaag terugslaan? Volg het op deze pagina of luister naar Radio 1.

31/05/24
21:58

Match uitgesteld naar zaterdag

De match is definitief gestaakt voor vandaag. Morgen doen Bergs en Dimitrov voort, al is het momenteel nog niet duidelijk vanaf wanneer dat is.

20:56
20:55

Einde partij voor vandaag?

Het terrein wordt volledig afgedekt voor de regen. Het ziet er niet naar uit dat Bergs nog in actie zal komen vanavond. Het is afwachten in de coulissen.

20:51

Dimitrov is op dreef

Grigor Dimitrov heeft de smaak te pakken en komt meteen 2-0 voor in de 2e set.

20:42

Eerste set voor Dimitrov

Grigor Dimitrov heeft nog geen set verloren in deze editie van Roland Garros en houdt dat voorlopig zo. De Bulgaar stond snel een break achter tegen Zizou Bergs, maar van 1-3 ging het naar 6-3. De statistieken tonen evenwel dat de partij vrij evenwichtig is. Kan Bergs zich blijven tonen in set 2?

20:34

4 spelletjes op een rij voor Dimitrov

Van 3-1 voor Bergs gaat het naar 5-3 voor Dimitrov. De Bulgaar gaat twee keer op een rij door de opslag van Bergs, die wil uitstekend staat te spelen. Dimitrov kan de eerste set nu op zijn eigen opslag afmaken.

20:31

Alweer regen

Het blijft wisselvallig in Parijs. De paraplu's verschijnen weer in de tribunes, maar Bergs en Dimitrov lijken nu wel voort te kunnen spelen.