Ga naar de inhoud
Van Uytvanck moet haar koffers pakken in New York.

Laatste Belgische in enkelspel sneuvelt in New York: Van Uytvanck verliest in tweede ronde

 vr 2 september 2022 07:00
US Open
Clara Burel (55, Kwal.)
Alison Van Uytvanck (299)
einde
6
set 1
4
4
set 2
6
6
set 3
4

Alison Van Uytvanck (WTA 43) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de derde ronde van de US Open. De 28-jarige Van Uytvanck verloor van de 21-jarige Française Clara Burel (WTA 131) in 3 sets.  Van Uytvanck mag zich na de US Open wel op de borst kloppen als nieuwe Belgische nummer 1 bij de vrouwen. "Maar maak me vooral zorgen over mijn rug."

Alison Van Uytvanck speelde één keer eerder tegen Clara Burel, ook op een grandslamtoernooi. Vorig jaar versloeg ze de Française met 4-6, 6-3 en 6-4 in de eerste ronde van de Australian Open.

 

Ook toen verloor ze de eerste set en dat was in New York niet anders. Van Uytvanck zocht naar haar beste tennis, haar service liep niet goed en ze leverde drie keer haar opslag in. 

 

 In de tweede set maakte Burel meer fouten en daar profiteerde Van Uytvanck optimaal van. 4-6-winst was het resultaat, maar in de derde set ging Van Uytvanck vooral zelf te veel in de fout om aanspraak te maken op de zege.

 

Net als in 2019 strandt Van Uytvanck in de tweede ronde van de US Open. De zeven andere deelnames van Van Uytvanck aan de US Open eindigden in de eerste ronde. Dit jaar schakelde ze in de eerste ronde Venus Williams uit.

Van Uytvanck: "Ik maak me ernstig zorgen over mijn rug"

"Ik denk niet dat er meer in zat vandaag", zei een duidelijk emotionele Alison van Uytvanck na de wedstrijd. "Ik zag enorm af met mijn rug." 

 

"Ik heb tot een week voor het toernooi maximaal een uur per dag kunnen trainen en heb amper matchen gespeeld. Ik maak me zorgen over mijn rug. Ik weet niet goed wat er aan de hand is, dus voorlopig kan ik niet meer zeggen."

 

"Het enige dat ik kon doen was blijven vechten. Nu ga ik vooral proberen om alles te doen om nog een aantal wedstrijden te spelen de rest van het jaar. Ik wil me in de eerste plaats opnieuw gezond voelen."

 

De positieve noot: "De wedstrijd op Arthur Ashe (tegen Venus Williams) zal ik nooit vergeten. Dat ik nu de Belgische nummer 1 ben, dat doet me niet zoveel. Dat kan volgende week al anders zijn."

Fase per fase

09:22

Van Uytvanck komt vandaag als 4e in actie op Court 12. Waarschijnlijk staat onze landgenote dus pas rond 22.30 uur op het terrein tegen de Française Clara Burel.

09:05

Van Uytvanck is nieuwe Belgische nummer 1

Na de uitschakeling van Maryna Zanevska (WTA-97) in de tweede ronde, is Alison Van Uytvanck de enige overgebleven Belgische tennisser in het enkelspel op de US Open.

Na het laatste grandslamtoernooi van het seizoen zal ze ook de hoogst geplaatste Belg op de WTA-ranking zijn. Op de virtuele ranking maakt de 28-jarige Vlaams-Brabantse momenteel twee plaatsen winst, van 43 naar 41, terwijl Elise Mertens al minstens negen plaatsen verliest en voorlopig naar de 42e plaats zakt.

"Ik heb hier echt hard voor gewerkt", zei Van Uytvanck. "Na mijn rugproblemen heb ik er alles aan gedaan om hier te kunnen staan. Het loonde al de moeite, want ik heb tegen een legende (Venus Williams, red) kunnen spelen. Ik was erg blij met mijn prestatie. Hopelijk kan ik op dit elan doorgaan."

31/08/22
15:05

Clara Burel heeft gewonnen tegen Elena Rybakina, dat is dus niet zó slecht. Alison mag zeer tevreden zijn dat ze hier kan staan. Nu zien dat de rug het houdt en dan zien we wel naar de match toe.

Ann Devries, coach Alison Van Uytvanck
15:04

Alison heeft ondertussen al wat ervaring om op de grote banen uit te komen zoals in Wimbledon tegen Emma Raducanu en op de Australian Open tegen Victoria Azarenka. Ik merk dat ze beter met de situaties kan omgaan.

Ann Devries, coach Alison Van Uytvanck