België zet scheve situatie recht dankzij Goffin en Bergs, en mag naar finaleronde Daviscup

De Belgische tennissers hebben ervoor moeten strijden, maar ze hebben zich wel geplaatst voor de finaleronde van de Daviscup in september. Na een ontgoocheling in het dubbelspel slaagden David Goffin en Zizou Bergs er in het enkelspel in om een 1-2 achterstand alsnog om te buigen.

Om in die finaleronde te raken moesten onze landgenoten wel voorbij Finland raken. David Goffin opende op vrijdagavond niet zonder moeite tegen Otto Vitranen, het nummer 405 van de wereld, maar won in 3 sets zijn openingspartij wel.

 

Enkele uren later bracht Emil Ruusuvuori (ATP-71) de bordjes al terug in evenwicht na een verdiende 6-3, 7-5 zege tegen Zizou Bergs. De beslissing zou op zaterdag vallen.

 

Ook de openingsmatch van dag 2 ging de mist in voor België. David Goffin, de vervanger van Joran Vliegen, die positief testte op corona, en Sander Gillé maakten in het dubbelspel een set achterstand goed. Een derde set tegen Harri Heliovaara en Emil Ruusuvuori moest dus de beslissing brengen.

 

Daarin liepen de Belgen 3-0 uit, maar de Finnen gaven zich voor 4.000 à 5.000 enthousiaste thuisfans niet gewonnen. Ze maakten er 4-4 van. Ze werkten ook 2 Belgische matchpunten weg bij hun volgende opslagspel.

 

Een tiebreak moest beslissen: daarin kwamen de Belgen 3-1 achter, daar maakten Goffin en Gillé 4-5 van. Maar de laatste twee punten waren voor de Finnen. Een dubbele fout van Goffin op hun eerste matchpunt was België fataal. 6-3, 2-6, 7-6 (7/5) in 2 uur en 8 minuten.

Net niet voor Goffin en Gillé.

Goffin en Bergs klaren de klus in enkelspel

België stond nadien met de rug tegen de muur en wist wat hen te doen stond: de 2 enkelmatchen moest kost wat kost gewonnen worden. Goffin moest het goede voorbeeld geven en kwam dit keer met Ruusuvuori de lastigste tegenstander van de 2 tegen.


Goffin krikte zijn niveau aanzienlijk en speelde erg dominant.  De sets werden vlot met 4-6 en 2-6 binnengehaald. Het was nu aan de 22-jarige Zizou Bergs om de klus te klaren.


Bergs was vooral op de eigen service niet te stuiten tegen Virtanen. Nadat de eerste set vrij makkelijk met 4-6 gewonnen werd volgde nadien de totale overrompeling. Bergs nam in nagenoeg elk punt te bovenhand en trok het laken naar zich toe met 0-6.


België kwalificeert zich zo voor de finaleronde met 16, die in september (14-18, groepsfase) en november (23-27, knock-out) gespeeld wordt. Kroatië plaatste zich als runner-up van vorig jaar rechtstreeks, Groot-Brittannië en Servië kregen een wildcard. Titelverdediger Rusland is tot nader order geschorst, na de inval in Oekraïne.

Bergs trekt de Belgische zege over de streep

Kapitein Johan Van Herck: "Opnieuw een hele sterke Goffin gezien"

Na afloop gaf kapitein Johan Van Herck zijn analyse van de Belgische overwinning tegen Finland: "Na het dubbelspel zag ik dat iedereen toch wat aangeslagen was. We hadden daar de kansen om na een goede wedstrijd een belangrijke zege te boeken, maar we hebben toch nog de kracht gevonden."

 

Goffin speelde vooral in zijn tweede wedstrijd in het enkelspel tegen Emil Ruusuvuori bijzonder sterk: "Ik ben echt heel blij voor hem. Hij heeft zo hard gewerkt de afgelopen week. We zagen terug de David terug vanop training en zoals in 2017. Hij heeft daar echt een sterke wedstrijd gespeeld. De manier waarop was grote klasse."

 

Het was uiteindelijk Zizou Bergs die de zege over de streep trok: "Je weet nooit hoe iemand gaat reageren als het echt alles of niets is. Zizou verdiende die selectie op basis van de wedstrijden die hij speelde voor hij naar hier kwam."

 

"Ook zijn eerste wedstrijd was goed en de manier waarop hij de laatste partij tegen Virtanen wint, is echt zeer volwassen. Ik ben heel blij dat hij nu de beloning krijgt."

 

België mag nu opnieuw naar de eindronde van de Daviscup: "We hebben een ploeg met een sterke samenhang. In de Daviscup kan alles, onze ploeg heeft hierin veel ervaring. Hopelijk kunnen onze spelers nu naar hun beste niveau groeien en dan zullen we zien in september wat we kunnen doen."

Bergs: "Alsof ik wist dat mijn match de beslissende zou zijn"

 • Zizou Bergs: "De Daviscup ligt me heel nauw aan het hart. Al weken was ik bezig met deze wedstrijd, het was alsof ik het wist dat het 2-2 zou worden. Ik was eerlijk gezegd ook wel heel nerveus en ik twijfelde zelfs even of ik deze match zou spelen."

  "Nadien heb ik de klik gemaakt, dit zijn de momenten die je moet meemaken als je een topspeler wil worden. Lukt het niet dan is het zo en anders ben je als speler weer een stap verder. Met die mindset ben ik gestart. Het is dan echt een enorme ontlading om het op zo'n moment waar te maken."

  De opslag van Bergs draaide vooral in de laatste partij tegen Virtanen uitstekend: "Ik voelde me bijzonder comfortabel, er was zeer weinig druk op mijn service", ging Bergs verder. "Als ik aan het serveren was kon hij ze niet vaak terugbrengen en dat maakte het verschil."

Na afloop volgde nog een feestje met de Belgische fans

Finland - België

spinner
 1. 19 uur 17. België klopt Finland! Het zit erop, België staat in de finaleronde van de Daviscup. In de beslissende match was Zizou Bergs meer dan een maatje te groot voor de Fin Vitranen: 4-6, 0-6. .
 2. 18 uur 54. Bergs gaat meteen door de opslag van een moedeloze Virtanen. Het ziet er bijzonder goed uit voor België.  .
 3. 18 uur 46. Set 1 is voor Bergs. De Belgen zijn bezig aan een heerlijke tennisnamiddag! Na de vlotte zege van David Goffin is nu ook Zizou Bergs uitstekend aan zijn partij begonnen. In de eerste set ging het in elk geval vlot tegen Otto Virtanen. Zeker op de opslag van Bergs viel er voor de Fin niets te rapen: 6-4.  .
 4. 18 uur 29. De eigen opslag loopt bijzonder voorspoedig voor Bergs. Virtanen heeft veel meer moeite om zijn eigen spelletjes te behouden. Voorlopig staat het wel nog 3-3. De Belgische fans hebben er in elk geval een goed oog in. Regelmatig weerklinkt "Zizou!", vanuit de tribunes.  .
 5. 17 uur 59. Op de tonen van 2 Unlimited is daar Zizou Bergs, ook zijn Finse concurrent Otto Virtanen komt eraan. We maken ons op voor het cruciale moment!  .
 6. 17 uur 38. Ik ben heel blij met het niveau dat ik gehaald heb. Met onze supporters hier ben ik er zeker van dat we Zizou straks de ondersteuning zullen geven die hij nodig heeft. David Goffin.
 7. 17 uur 37. Goffin wint zijn partij.

  Goffin wint zijn partij

 8. 17 uur 35. Goffin doet het! Een onaantastbare David Goffin heeft zonder al te veel moeite gezorgd dat België nog steeds kans maakt op de finaleronde van de Daviscup. Tegen de Fin Emil Ruusuvuori was hij duidelijk een maatje te groot met 6-4 en 6-2.  .
 9. 17 uur 29. Die laatste partij van Zizou Bergs zit eraan te komen! Goffin speelt een bijzonder secure tweede set en laat Ruusuvuori op geen moment in zijn spel komen. Het draait na een aantal bijzonder moeilijke maanden goed bij onze landgenoot. .
 10. 17 uur 04. Goffin start sterk. België leeft nog! Goffin wint zijn openingsset tegen Ruusuvuori met 6-4 en heeft in de 2e set ook meteen een break voorsprong te pakken. Goffin lijkt goed op weg om er een allesbeslissende laatste match uit te puren.  .
 11. 16 uur 17. Goffin moet winnen tegen Ruusuvuori . Het begin van een ongetwijfeld enerverende tennisnamiddag/avond is aangebroken. Goffin neemt het op tegen de Fin Ruusuvuori en kan niet anders dan winnen.  Als Goffin erin slaagt om te winnen dan is het aan Zizou Bergs om later vandaag België naar de finaleronde van de Daviscup te meppen tegen Otto Virtanen.  .
 12. 15 uur 27. Goffin-Ruusuvuori en Bergs-Virtanen. Later deze namiddag zijn er nog de enkelwedstrijden van David Goffin (ATP-68), tegen Emil Ruusuvuori (ATP-71), en Zizou Bergs (ATP-163), tegen Otto Virtanen (ATP-405). De Belgen moeten beide duels winnen om zich nog te kunnen kwalificeren. Na de eerste dag was de tussenstand 1-1 na overwinningen van Goffin, tegen Virtanen, en Ruusuvuori, tegen Bergs. Twaalf landen kwalificeren zich dit weekend voor de finaleronde met 16, die in september (14-18, groepsfase) en november (23-27, knock-out) gespeeld wordt. Kroatië plaatste zich als runner-up van vorig jaar rechtstreeks, Groot-Brittannië en Servië kregen een wildcard. Titelverdediger Rusland is tot nader order geschorst, na de inval in Oekraïne. .
 13. Pijnlijke nederlaag voor Goffin en Gillé. 15 uur 25.
 14. 15 uur 21. Goffin en Gillé laten matchpunt liggen, Finland wint dubbel. België heeft het dubbelspel verloren, de openingsmatch van dag 2 in Finland. David Goffin, de vervanger van Joran Vliegen, die gisteren positief testte op corona, en Sander Gillé maakten een set achterstand goed. Een derde set tegen Harri Heliovaara en Emil Ruusuvuori moest de beslissing brengen. Daarin liepen de Belgen 3-0 uit, maar de Finnen gaven zich voor 4.000 à 5.000 enthousiaste thuisfans niet gewonnen. Ze maakten er 4-4 van. Ze werkten ook 2 Belgische matchpunten weg bij hun volgende opslagspel. Een tiebreak moest beslissen: daarin kwamen de Belgen 3-1 achter, daar maakten Goffin en Gillé 4-5 van. Maar de laatste twee punten waren voor de Finnen. Een dubbele fout van Goffin op hun eerste matchpunt was België fataal. 6-3, 2-6, 7-6 (7/5) in 2 uur en 8 minuten. .
 15. 15 uur 20. Dit is een mokerslag voor België. Dirk Gerlo.